DOSARELE LUI DIDIMOS! "DANCILA de BUZAU" - TOMITA PE ARATURA! Buzăul și zona de promenade Iazul Morilor sau Aiureli mini-megalomane!

Primarul Toma Buzau PSDÎncă de acum ceva vreme, de câțiva ani mai precis, Primăria municipiului Buzău anunța cu surle și trâmbițe refacerea Iazului Morilor. Din păcate pentru Primărie acea refacere a Iazului Morilor ar fi însemnat distrugerea la propriu a unei părți însemnate a municipiului Buzău: străzi, blocuri, alte construcții etc. (vezi aici, că nu vorbim prostii:

https://stiridebuzau.ro/actualitate/asa-ar-putea-arata-o-zona-din-buzau-iazul-morilor-reamenajat-va-deveni-principala-atractie-a-orasului-1806.html). Bun, o lăsăm cum a picat. Vine anul 2019 și ceva mai palid, se reia discuția privind Iazul Morilor, acesta apărând ca principală sursă de viață în cele mai înnegurate timpuri ale Istoriei locale, dacă dăm citire și mai ales crezare Manualului de Istorie Locală al Primăriei Buzău. După 2019, așa cum este firesc, urmează anul 2020 – an electoral, în care Primăria începe fix cu Iazul Morilor. De data aceasta însă așa-zisul proiect este re-dimensionat, în minus, probabil ceva mai conectat la realitatea din teren (fără mori, dar cu muzeu și parcare/asta în contextul în care în Buzău nu ai locuri de parcare (sic!).

            În ceea ce privește sumele vehiculate de-a lungul timpului în jurul amenajării ”zonei de promenadă Iazul Morilor” acestea se schimbă și ele, ajungând în prezent la circa 1 milion de euro (vezi: http://www.tvbuzau.ro/iazul-morilor-loc-de-promenada/). În ceea ce privește sursa de finanțare și/sau confinațare, rămâne încă un mister greu de elucidat, mister pe care Primăria o să îl rezolve cu siguranță.

            Aș vrea să revenim acum la utilitatea reală a amenajării a ceea ce se cheamă Iazul Morilor. În municipiul Buzău există mai multe locuri de promenadă, dintre care unele amenajate de actuala conducere a Primăriei, altele amenajate de către fosta conducere a Primăriei municipiului Buzău. Dintre acestea enumerăm: Calea Eroilor – destul de neinspirată pentru promenadă de altfe deoarece vara nu ai umbră și poluarea rezultată de cotele ridicate de trafic nu este chiar cea mai bună combinație, iar iarna pe ger în afară de gardul unității militare nu te adăpostește nimic de vânt, aleea principală și aleile secundare din Parcul Crâng, aleea principală și aleile secundare din Parcul Tineretului, plus Parcul Marghiloman, chiar reușit amenajat de către actualul edil. Din aceste motive simpliste considerăm că este aproape inutilă o nouă zonă de promenadă. Ok, în regulă, Buzăul nu are ieșire la Dunăre pentru a avea faleză, însă dacă este musai o zonă la malul apei, de ce nu se amenajează o zonă de promenadă pe malul râului Buzău, așa cum este cazul în alte orașe tranzitate de mari ape curgătoare. S-ar profita din plin de peisajul oferit de râul Buzău. Asta ca idee pentru municipalitate.

În rest ce să spunem, că se vorbește de turiștii mult așteptați și mult visați, care nu se lasă atrași de minunățiile orașului Buzău, deși au fost invocați cu atâtea ocazii de către primar? De faptul că ne aflăm printre municipiile reședință de județ cele mai sărace din România (vezi topul realizat de către storia.ro și preluat de către Adevărul în anul 2018/Top 10 cele mai sărace orașe din România: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/topul-celor-mai-bune-orase-tara-alexandria-ultimul-loc-1_5a96a41adf52022f7511681e/index.html)? De faptul că același studiu arată că zona Transilvaniei, ocolită parcă cu instistență de către municipalitate este considerată a fi cea mai neavantajoasă zonă din municipiul Buzău (vezi: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/topul-celor-mai-bune-orase-tara-alexandria-ultimul-loc-1_5a96a41adf52022f7511681e/index.html)? De faptul că locurile de parcare din municipiu nu sunt capabile de a satisface nici măcar o comună peri-urbană ceva mai dezvoltată?

DIDIMOS

 

Primarul Toma Buzau