CITITI SI VA CRUCITI! UN DREPT LA REPLICA ULUITOR DE INUMAN DE LA DGASPC BUZAU, la Cazul “detentiilor” de la CENTRU DE RECUPERARE SI REABILITARE PENTRU PERSOANE ADULTE CU HANDICAP STALPU!!!

contentionari ilegale dgaspc buzauIn urma articolului din data de: miercuri 15 decembrie 2020 – “VIDEO SOCANT! NEWS BUZAU - ATENTIE IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOTIONAL! Contentionari inumane in “lagarele” din Institutiile DGASPC si CJ Buzau”, au inceput sa curga telefoanele… si drepturile la replica. Continuam astazi cu precizari necesare, urmand ca pe parcursul derularii anchetei jurnalistice sa aducem noi dovezi (marturii sub acoperire, imagini si relatari FOTO/VIDEO) despre abominabilele fapte cu puternic impact emotional ce se petrec sau s-au petrecut in aceste adevarate “Centre de detentie” numite pompos “de ingrijire” ale persoanelor cu dizabilitati din Buzau, patronate si acum 4, 5, 6 ani si azi si poate si maine de aceleasi personaje inodore, insipide, incolore si…penale! Fara nicio deosebire!

Inainte de a publica DREPTUL LA REPLICA al DGASPC Buzau venit mai rapid ca niciodata, legat de cele relatate trebuie sa va precizam urmatoarele:

IN ARTICOLUL INITIAL NU AM MENTIONAT NICIO DATA tocmai pentru ca scopul acestui demers nu este DATA si neaparat NUMELE personalului din conducere, vinovat de tacere si neprofesionalism cras (care fie vorba intre noi – cu mici, foarte mici exceptii…este ACELASI!) ci de FAPTE, iar dupa cum stiti si nu cred ca poate sa spuna cineva, altceva – ACESTE FAPTE NU SE PRESCRIU si nici nu se arunca IN SPATE, in neasumarea unor anumite vinovatii care TREBUIE sa fie stabilite chiar si peste 100 de ani, de cei in drept!

ESTE VORBA DE FAPTE, STARE ACTUALA (cu dovezi si anchete independente si temeinice) SI NU DE ALTE INTERPRETARI SI RAZBOAIE POLITICE LOCALE, DE CARE SINCER NU NE PASA!

FAPTELE VORBESC ATUNCI, ACUM SI IN VIITOR, prea putin conteaza CINE le aplica, CI DE CE NU LE-AU APLICAT? De ce nu au prezentat dovezi, atunci cand le-am cerut? De ce au tergiversat si acum incearca o musamalizare, dupa obiceiurile locului?

ASTA CONTEAZA SI PENTRU ASTA NE LUPTAM!

Este inuman sa vii cu o explicatie - “DREPT LA REPLICA” din partea unei institutii MAMUT – DGASPC Buzau si sa lasi sa se inteleaga TENDENTIOS ca imaginile sunt “DE ACUM ANI" si..punct!

Adica IMAGINILE NU VORBESC DE LA SINE? Nu exista NORME de CONTENTIONARE, ECHIPAMENTE, PERSONAL DE INGRIJIRE SI EVALUARI CARE SA ARATE STAREA DE FAPT DIN ACESTE “lagare”, numite pompos CENTRE de INGRIJIRE?

Am cerut si cerem listele cu achizitii publice, contractele de furnizare, facturile, licitatiile publice sau incredintarile directe de care se face caz in DREPTUL la REPLICA si IMBUNATATIRILE aduse! Totul transparent, in interes public si daca se poate datate corespunzator!

ASTA TREBUIE SA ANCHETATI DOMNILOR...NU DATA DE PE IMAGINI! Ne-am inteles? SI SA PLATEASCA ACUM, MACAR ACUM, CEI VINOVATI!

                       “Direcția Generală de Asistență Socială

                     și Protecția Copilului Buzău

DREPT LA REPLICĂ

       15.12.2020

          Cu privire la imaginile publicate de dumneavoastră, cu un puternic impact emoțional, care fac referire la persoane adulte cu handicap sever din cadrul unei unități de asistență socială din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău precizăm că, din informațiile care ne-au fost furnizate de către unitatea respectivă, imaginile datează de aproximativ 6 ani, perioada în care, contenționarea se realiza pentru câțiva dintre beneficiari, la recomandarea și sub supravegherea medicului psihiatru, în funcție de problemele de sănătate ale beneficiarilor.

          Precizăm că, în prezent, în concordanță cu legislația actuală în vigoare, contenționarea în unitățile de asistență socială nu se mai realizează.

          În ultimii ani, serviciile furnizate în cadrul unității respective, atât din perspectiva respectării dreptului la viață, demnitate, integritate a persoanelor adulte cu handicap, cât și a personalului au făcut obiectul multor verificări, evaluări și controale interne, dar și controale inopinate din partea unor instituții naționale, autorități, organisme private, cu atribuții în acest sens.

          În prezent, în cadrul unității sunt găzduite 50 de persoane cu handicap grav care necesită atenție și îngrijire specială, gradul de vulnerabilitate al acestora determină ca eforturile personalului de specialitate care lucrează în regim de permanență să se concentreze pe menținerea integrității și demnității persoanelor cu handicap și a stării de sănătate în contextul actual.

ECHIPA D.G.A.S.P.C. Buzău “

 

INCERCAM SA NU NE ENERVAM SI SA SUBLINIEM GRAVELE DISCREPANTE ALE RAPORTULUI SI REALITATEA DIN TEREN FILMATA DE NOI! NU EXISTA MAI MARE NESIMTIRE, IMPOSTURA, MANIPULARE CA IN ACESTE DOUA RASPUNSURI…OFICIALE DGASPC BUZAU SI RAPORTUL SECRETARULUI DE STAT DE MAI JOS!

 

NU POTI SPUNE CA CEI INTERNATI AU AUTONOMIE, SPATII ADECVATE SUNT INGRIJITI “UNU LA UNU” SI CA AU TOT CE TREBUIE!!!

NU SE POATE ASA CEVA. SPICUIM SI REVENIM!

 

Pentru a continua demersul nostru va prezentm in atasament si un RAPORT OFICIAL al Secretarului de stat Florinel Butnaru , in ceea e priveste starea si inspectiile din Centrul de la Stalpu Buzau. Spicuim din minunatele ”rezultate din pix” scrise, pe la CJ ul lui Bigiu, DGASPC ul PSD sau sefii de prin CJ-ul mai “unsului cu alifiile” – Petre Emanoil Neagu – actual sef de la CJ Buzau (documentul atasat integral mai jos):

 

“….Centrul are o capacitate maxima de 50 de locuri si face parte din structura furnizorului de :

servicii sociale Directia Generala de Asistenfa Social& si Protectia Copilului Buzau. |

Acesta isi desfasoara activitatea in baza licentei de functionare 135/ 08.06.2016. La data efectuarii vizitei se aflau tn centru 53 beneficiari cu varste cuprinse intre 18 si :

peste 50 de ani, dintre care 48 incadrati in grad de handicap grav, 5 beneficiart incadrati in grad - de handicap accentuat, toti cei 53 de beneficiari avand nevoie de asistent personal. Majoritatea beneficiarilor care se afla in centru sufera de deficiente mintale; 45 beneficiari din totalul aflat in centru la data vizitei, sunt pusi sub interdictie.

La intrarea in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, inspectorul de monitorizare si cei doi experfi independenti au fost intémpinati de fochistul/portarul centrului, care la vederea echipei de monitorizare s-a dus sa anunte conducerea : centrului. La scurt timp dupa, kinetoterapeutul si seful centrului au intampinat si au primit echipa de monitorizare in curtea centrului si dup& prezentari, au invitat inspectorul si cei doi experti fn : biroul sefului de centru, unde au purtat discutii si a rdspuns la intrebarile puse de inspector.

Toate documentele solicitate de caitre echipa de monitorizare, au fost puse la dispozitia 4 membrilor acesteia. In urma verificdrilor nu s-au constatat nereguli care sa ridice probleme. De i asemenea, s-a constatat ci sunt respectate toate planurile individuale de protectie ale beneficiarilor. 

 

Pe toata perioada vizitei angajatii au interactionat constant cu beneficiaril parand a avea o relatie apropiat&, lucru confirmat si de atitudinea acestora fata de angajati si fata de echipa de monitorizare.

f 2. Structura centrului — cazarea

Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Stalpu permite un acces facil pentru beneficiari si vizitatorii acestora. Centrul este amplasat spre marginea satului Stalpu. Centrul functioneaza intr-o cladire cu un etaj si o cladire fara etaje. Camerele de locuit sunt curate, igienizate, sigure, confortabile si adaptate pentru a permite si a incuraja mobilitatea si autonomia beneficiarilor.

Spatiile comune detin mijloace de iluminat natural gi artificial, ventilatie naturala, echipamente de inc&lzire pentru confort termic, mobilier adecvat. Toate spatiile comune din :

centru sunt accesibile tuturor beneficiarilor cu dizabilitati. :

7 Centrul desfasoara activitatile cu scop recreativ in salile de mese, in afara programulut

‘. de servire a mesei. Pentru perioada de vara, se foloseste si curtea centrului ce este frumos

amenajata, plina de verdeata, pentru activitati zilnice de recreere si socialzare. :

Centrul dispune si de o sala de masaj si kinetoterapie echipata cu aparatura specifica, |sala, utilata in folosul beneficiarilor.

Beneficiarii din cadrul centrului primesc suport si asistenta adecvata nevoilor proprii, in vederea asigurarii unui stil de viata de calitate si a unui stil cat mai activ si posibil.

In centru exista un program zilnic de curatenie care asigura igiena centrului. Doi dintrebeneficiarii, ce se afla intr-o stare mai putin grava de handicap se implica in activitatile de :curatenie si a altor treburi gospodaresti ale centrului atunci cand vor si isi doresc acest lucru. :

….”

 

UNDE SUNT REZULTATELE SI IMBUNATATIRILE MENTIONATE IN DREPTUL LA REPLICA AL DGASPC? NU VA E RUSINE?AU FOST EVALUATE ACELE PERSOANE MEDICAL SI PSIHIC CONTINUU SI ASISTATE PERSONAL, CONTENTIONATE DE LA CAZ la caz cum cere legea (http://www.crj.ro/wp-content/uploads/2015/04/Mecanisme-de-protectie-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-mintale-din-institutiile-medicale-si-sociale.pdf   http://cdom.rau.ro/download/Concurs/Pregatire%20online/Standarde-Protectia%20persoanelor%20cu%20dizabilitati%20mintale.pdf   https://sigurantapacientului.wordpress.com/category/contentia-mecanica/)

 

CONCLUZII SIMILARE, IN ALTE CAUZE:

 

“Avocatul Poporului a constatat ca metoda reprezinta o forma tratament inuman si degradant

 

Avocatuul Poporului (CRRPH - Sighetu Marmatiei):

"Cu privire la acest caz angajatii centrului au declarat ca modalitatea de imobilizare este una veche de cativa ani, ca este sub observatia medicului specialist care a prescris tratament. De precizat ca practica de imobilizare a membrelor inferioare si superioare prin multiple legaturi (camasa, fese) nepermitand nicio forma de miscare, pe perioade indelungate de timp, pe timpul zilei si timpul noptii reprezinta o forma tratarnent inuman si degradant", conform institutiei…” – sursa: https://www.orange.ro/info/sport/sport/2909507

 

 

EXISTA VREUN RAPORT MEDICAL OFICIAL IN CARE SA SE ARATAE VANATAILE, ENTORSELE SI PLAGILE SUFERITE DE CEI INTERNATI? NU! DE CE?

RASPUNDETI LA ASTEA!

CU DOVEZI!

ADEVARATE “LAGARE” DE DETENTIE SAU VIITOARE CENTRE ORWELL referitor la filmul “1984”!!!)

Iata cum descrie mai jos cinic, scribul RAPORTULUI oficial, sigur intocmit in laboratoarele politice de atunci, cu sleahta de angajati care au fost, sunt si vor ramane in functie acolo, ducand pe constiinta “crimele” si chinurile celor internati, pe care nu ii apara nimeni, niciodata!

“…in cadrul centrului cazarea beneficiarilor se realizeaz4 in dormitoare/ garsoniere, cu I, 2, 3 sau in cateva cazuri izolate 5,6 beneficiari in camera (lucru ce va fi remediat cat mai curand), dar comfortul fiind asigurat (la momentul vizitei).

Dormitoarele din cadrul centrului permit accesul facil al personalului, dupa caz si sunt amenajate de asa maniera incAt sA creeze un ambient interior cét mai prietenos si comfortabil dupa posibilitati. —

fn cadrul centrului spatiile destinate depozitarii hainelor, lenjeriet, inealtamintet, precum si a obiectelor de uz propriu sunt dulapuri personale suficient de spatioase. Obiectele de uz e propriu si bunuri personale (tacamurti, truse de unghii, perie de par, lame de ras, etc) sunt pastrate de catre infirmiere si folosite la nevoie, pentru a se evita accidentarea si ranirea beneficiarilor.

Centrul are loc de depozitare pentru echipamentul de cazarmament si imbracaminte noi, cat si articole de imbracaminte pentru iarna .

 Baile au pavimentul din gresie, iar peretii sunt placati cu faianta, usor de curafat si de igienizat, sunt dotate cu chiuvete, instalatii de dus si we-uri, toate functionale. Spatiile igienico- sanitare sunt suficient de spatioase pentru a evita riscul de lovire sau cadere, utilizandu-se materiale care permit o igienizare adecvata si sunt asigurate cu apa calda Si FECe.

 Grupurile sanitare pentru personal sunt separate si deservesc exclusiv personalul. 

Numarul grupurilor sanitare este suficient pentru personalul care activeaza in fiecare tura de zi si

 - de noapte. Personalul centrului beneficiaza de vestiar.

Spalarea, curatarea, igienizarea si cdlcatul rufairiei, precum si articolelor de mbracamuinte ale beneficiarilor se realizeaza la nivelul Centrulut.

Spalatoria este amplasata pe o suprafata generoasa in exteriorul pavilionului de locuit si :

 este dotata cu masini de spalat si de uscat profesionale, mese de calcat si echipament de croitorie pentru reparatii. Spalatoria — uscatoria este amenajat’ conform normelor igienico — sanitare in vigoare. Lenjeria de pat, alte obiecte de cazarmarment, hainele si lenjeria personala a beneficiarilor sunt spalate periodic sau ori de cate ori este cazul.

In cadrul centrului fiecare beneficiar detine obiecte de igiena personala (periuta de dinti, pasta de dinti, sapun, sampon, prosop, etc.) …”

 

ATI MAI CITIT ASA CEVA? Comparati imaginile din ARTICOLUL TRECUT (LINK)…..si..RAPOARTUL! Dreptul la replica si realitatea! Puteti sa dormiti linistiti? Unii da! Altii nu….! Avem marturii ale personalului ca nu se respecta nimic, absolut si ca se inchidea gura politic sau altcumva, in caz ca…”respira” ceva. FAPTELE DOMNILOR, astea analizati, nu altceva. Nu puneti batista pe tambal, indiferent cine sunteti, pe cine platiti si cum faceti! Rupeti tacerea odata! Noi am facut-o si o vom continua!

 

REALITATEA, CUNOSCUTA DE NOI:

 

CENTRU DE RECUPERARE SI REABILITARE PENTRU PERSOANE ADULTE CU HANDICAP STALPU - UNITATE de asistență socială din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău (presedinte CJ Buzau – Petre Emanoil Neagu, Director General – Loredana Dorobantu, Mircea Vlasceanu – sef centru)

Mircea Vlasceanu – sef centru

- anul  2015-2016

- beneficiarii contentionati 24 din 24, 7 zile din 7 nu o saptamana sau 2 ci luni de zile si chiar ani de zile (articulatia mainii si a piciorului - glezna, erau deformate in urma contentionarii)

- contentionarea nu se facea cu echipament special (camasi speciale) ci cu cordoane improvizate

- deficit grav de personal , 1 angajata avea in grija un etaj intreg desi toti beneficiarii erau incadrati in grupa de handicap GRAV , RETARD MENTAL SEVER, GRADUL 1 ce necesitau permanenta observatie

- in lipsa contentionarii beneficiarii aveau tulburari de comportament auto si heteroagresiv 

- acelasi sef de centru era si atunci, acelasi sef de centru este si acum

- centrul s-a infiintat pe timpul lui V. Mocanu presedinte la CJ Buzau si Claudia Rosioru la DGASPC

- Luni de zile controalele in acest pavilion nu se faceau, spuneau doar angajatii ca la etaj sunt cei cu handicap sever si sefii de la DGASPC nu urcau sa-i vada

Angajatii au luptat ani de zile sa li se dea sporul cuvenit pentru munca cu beneficiari cu handicap sever si nu li s-a dat nimic.

La un moment dat - 2015-2016 era director Adrian Belciug Vintilescu. Dar a prins acest centru in aceste conditii si Cecilia Claudia Rosioru

2014-2015-2016 Vintilescu director general. La CJ - Bigiu, fost liberal, trecut la PSD (de aici si nenumaratele lupte de acolo numiri, demisii si altele….la care ne vom referii separat!). Intre timp apare “unsul cu toate alifiile" –Petre Emanoil Neagu – PSD…era si el in antecamera CJ-ul ca VICE – care musamalizeaza si ingroapa definitiv, fara scrupule totul acolo si la DGASPC Buzau (I se zice si “Iordanul” – ca este ca fluviul….fosneitor, alunecos, intortocheat, mincinos si nu zice "NU NICIODATA" - asa spun apropiatii!)

NE OPRIM DEOCAMDATA AICI, URMEAZA RESTUL!

 

Grupul de Investigatii Media Buzau si News Buzau

 

MATERIALE AJUTATOARE:

 

MATERIAL INITIAL NEWS BUZAU (LINK)

- DREPTUL LA REPLICA DGASPC BUZAU (LINK)

- RAPORT CRRPH-Stalpu (LINK)