VIDEO – Cazul abuzurilor din Centrul “de detentie” pentru persoane cu dizabilitati de la Stalpu se adanceste. “Sistemul” este deranjat de insistenta jurnalistilor de investigatii

Centru de detentie Stalpu BuzauIn urma reportajului si a emisiunilor facute de News Buzau (LINK 1, LINK 2), in colaborare cu Grupul de Investigatie Media Buzau despre contentionarile ilegale din Centru pentru reabiltarea persoanelor adulte cu handicap sever din comuna buzoiana Stalpu, s-au declansat mai multe anchete..insa toate, dupa parerea noastra, au ajuns pana in prezent la concluzii gresite, de unde reiese clar directia “de solutionare” ce o vor urma: “NUP!” Speram sa ne inselam! Pana acum, principala preocupare (“sau directiva” nescrisa), a organelor de ancheta, in opinia jurnalistilor de investigatie este clara: aflarea “surselor” care au au scos la lumina abominabilele tratamente de la Stalpu si nicidecum tragerea la raspundere a celor vinovati! Astfel, autoritatile – adica cei platiti indestulator din bani publici sa protejeze pacientii – au aplicat rele tratamente celor internati in locatia respectiva, au facut abuz in serviciu si chiar au atentat la viata, integritatea fizica si psihica si la sanatatea celor in cauza (lipsiti de aparare!!!) si nu vor pati nimic?

Ca la noi, la nimeni!

Rand pe rand, procurori, politisti, angajati DGASPC, lucratori din CJ Buzau, politicieni si altii incearca, in parte, sa diminueze cel putin faptele semnalate de jurnalisti si sa scoata “vinovati” – culmea, pe cei care au livrat publicului acele evenimente (parerea este impartasita si de angajatii Centrului – vezi VIDEO!). Precizam public ca materialele ne-au parvenit pe SURSE JURNALISTICE (“pe sub usa”) si acest fapt face parte din munca obisnuita a unui jurnalist de investigatie si este protejat de lege! Orice incercare de presiune asupra jurnalistilor nu este decat o incalcare grava, comunistoido-securista a libertatii de exprimare si pune in pericol libertatea presei si a exprimarii fara ingradire a celor in cauza, aflati in slujba comunitatii (drept ocrotit si aparat de toate conventiile internationale sau nationale!).

Autoritatile trimit raspunsuri oficiale de toata jena, “facute din pix”

Ce este mai ciudat – din raspunsurile oficiale adresate redactiei News Buzau, de catre DGASPC, Avocatul Poporului, CJ Buzau si altii, este faptul ca: “totul era conform legii”, ca “existau dotari”, ca respectivii pacienti erau “tratati cum trebuie, nu prezentau vanatai”sau altele in urma legarii de paturi cu materiale improprii s.a.m.d. Niciun reperezentant al Parlamentului, al institutiilor de control sau de ancheta nu s-au sinchisit sa se deplaseze in zona (sa verifice TOATE pavilioanele Centrului) si sa faca o ancheta impartiala (reamintim, ca in dosarul de ancheta s-au strans asa zise “probe” , cele mai multe “facute din pix” de la birou sau prin metoda specific bugetarilor angajati pe pile - “copy paste”. In 90% din hartiile oficiale, raportacii s-au bazat pe concluzii partinitoare fara vreun contact cu realitatea, sau in conformitate cu “directivele” de musamalizare ale cazului!. Ex: tocmai cei care trebuiau sa aibe grija de pacienti – asistentul medical este pus sa constate (acum!!! – n.r.)si sa verifice daca respectivii au contuzii la membre (incompatibilitate crasa!), in urma contentionarii de acum….cel putin 5 ani!!! – unde o fi medicul Centrului? Dar rapoartele lui, legate de aceste aspecte?) Este incredibil cum de la secretar de Minister, pana la om de serviciu, toti tin la aceste afirmatii neadevarate, aberante si penale. Oare aceste fapte, fie ele si mai vechi (urmariti va rugam declaratiile neoficiale ale angajatilor, luate cu camera scunsa, de pe domeniu public de reporteri!) sunt presciptibile? Oare imaginile oferite publicului sunt truncate si nu se vad clar vanataile si celelalte lipsuri materiale si umane?

Raspunsuri “in doi peri” ale angajatilor Centrului “de detentie” si amenintari voalate (incercare de vandalizare a masinii redactiei)

In urma anchetelor demarate, ne-am hotarat si noi sa ne deplasam la Centrul “de detentie”din Stalpu, sa incercam sa vorbim cu conducerea unitatii si sa vedem ce s-a rezolvat dupa sesizarile noastre! Evident, nu ne-am inchipuit ca vom fi primiti firesc si normal sau ca ni se vor “livra” lamuririle cuvenite, dar nici sa “ni se umble” la masina aflata in fata Centrului, la iesirea de la discutiile cu angajatii…nu ne-am inchipuit (vezi finalul clipului VIDEO)! Trecem peste aceasta “amenintare” voalata si va oferim discutia “prin gard” cu angajatii Centrului, care culmea ne-au confirmat unele banuieli din ancheta jurnalistica! Ca sa nu existe interpretari partinitoare, ne oprim cu articolul aici si va indemnam sa urmariti materialul filmat cu o camera ascunsa, urmand ca ulterior sa revenim, intr-un alt material cu..concluzii si alte detalii din ancheta. Lucrurile nu se vor opri aici (doar la “abuz in serviciu” – la sugestia procurorului A, ci si cu alte incadrari mult mai grave, pentru ca, noi consideram ca imaginile nu mint, faptele nu s-au prescris si cei responsabili trebuie sa raspunda pentru ceea ce au facut si fac – tainuire, dezinformare si minciuna)!

REVENIM!

Iulian Gavriluta si G.I.M.

P.S. Tot ieri, jurnalistii News Buzau au fost chemati ca martori la Postul de Politie Merei (?! ... Stalpu nu apartine de comuna Merei!!!) ca sa dea cu subsemnatul, in acest caz! Despre “vizita” ciudata si “putin” incompatibila a anchetatorului ne vom referi altadata!