VIDEO - NU prelungiti autorizația de construire la barajul de captarea a Bâscei Mari (Buzau)!!!

Salvati raul Basca Mare BuzauIn 4 aprilie a expirat autorizația de construire la barajul de captarea a Bâscei Mari. Autorizația a fost emis pe 5 ani, expiră la 5 ani de la data când au anuțat că încep lucrările. Atașez documentul relevant.

O petiție către CJ Covasna, prin care se cere să nu prelungească autorizația, a adunat peste 1000 de semnături în doar o zi și jumătate

“Cerem Consiliului Județean Covasna să nu prelungească autorizația de construire emisă în 2015 pentru construirea barajului Surduc pe Bâsca Mare. Totodată, cerem Agenției Naționale pentru Protecția Mediului revizuirea acordului de mediu, emis ilegal pentru proiectul hidroenergetic Nehoiașu II. Nelegalitatea acordului de mediu este generată de transpunerea incorectă a Directivei Habitate, fapt ce a dus la declanșarea unei noi proceduri de infringement împotriva României în octombrie anul trecut. Cerem rezolvarea urgentă a acestor solicitări în contextul în care șantierul barajului de la Surduc este dat ca exemplu negativ de IUCN, forul suprem mondial în materie de protecție a naturii.

Bâsca Mare este unul dintre puținele râuri de munte care au supraviețuit în Carpații Românești. Adăpostește 10 specii de pești și păstrează intact un sector sălbatic, în inima pădurilor ce se întind între Buzău și Covasna.

Bâsca Mare este principalul curs de apă al sitului Natura 2000 Penteleu, iar evaluatorul de mediu a recunoscut că proiectul hidroenergetic ar duce la la dispariția completă a păstrăvilor și lipanilor din râu.

În amontele râului se construiește barajul Surduc al hidrocentralei Nehoiașu II. Aceasta face parte dintr-un vast proiect hidroenergetic care presupune secarea râului Bâsca Mare, inclusiv a cursului său inferior, numit Bâsca Roziliei, pe o lungime totală de 38 kilometri.

Faptul că specialiștii IUCN au ales acest baraj ca exemplu negativ în ghidul privind conectivitatea ecologică certifică impactul negativ semnificativ al proiectului de secare a Bâscei Mari.

Barajul de la Surduc este elementul central al proiectului hidroenergetic, proiect care mai include și secarea râurilor Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculița, Patac, Paltin și Cașoca.

Acest ecocid al râurilor din Carpații de Curbură, extins în trei județe, a fost autorizat ilegal, prin încadrarea greșită a proiectului. Această greșeală a dus la lipsa consultării localnicilor cei mai loviți de proiect, cei din satele de pe Bâsca (Bâsca Rozilei, Păltiniș, Furtunești, Nemertea, Gura Teghii și Varlaam), dar și la emiterea unui acord de mediu cu impact semnificativ asupra sitului Natura 2000 Penteleu.

Pe 4 aprilie 2021, autorizația de construire pentru barajul Surduc expiră. Este ocazia perfectă pentru a opri acest proiect distructiv.

În ultimii ani am pierdut pentru totdeauna o mare parte din patrimoniul natural al țării. Nu ne putem permite să mai pierdem și Bâsca Mare! Semnează și tu petiția chiar acum!

SURSA: DECLIC