LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA ! De la ora 18:00!

RAZBOIUL GENERALULUI CIUCA, Cum se inventeaza o cariera - “Battle of Nasiriyah”. Cine este de fapt acest militar "bun la toate"?

Generalul Ciuca MAPNCautand prin tolba cu sageti am dat de o informatie legata de prietenie unor politicieni buzoieni si marele general Ciuca! Am sapat si am aflat cate unele…altele. Iata ca o luam cu inceputul, ce stiu altii, ca la urma sa spunem ce stim noi! Lectura placuta!

 

“Ministrul Apărării și prezumtiva nouă stea a politicii mioritice, generalul (r) Nicolae Ciucă, are zile tot mai grele. Pe capul lui și al Armatei începe să se abată ploaie de lovituri, ce n-a mai văzut MApN de nu se știe cînd. Pur ghinion, coincidențe, ori mai mult de atît? În fapt, ambițiosul Ciucă prinde să simtă pe pielea lui ce înseamnă bătăliile politice, mai ales cele în spatele cărora se ițesc și serviciile secrete. Generalul s-a trezit în plin război și e interesant cum vor evolua lucrurile în lunile care vin.

Nu apucasem ieri să terminăm un articol în care opinam că este exclusă înlocuirea, vehiculată în presă, a lui Raed Arafat de către col.Valeriu Gheorghiță, un important vector de imagine al șefului MapN, că a venit o bombă de proporții.

Mai precis, istoricul Mădălin Hodor, Andrei, fiul disidentului Gheorghe Ursu și cercetătorul CNSAS Mihai Demetriade au adresat o scrisoare publică ministrului Apărării, în care aduc acuzații foarte grele lui și ministerului său.

„Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ

Statul român a decis, prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., că toate documentele fostei Securități trebuie să fie predate Consiliului.

Deținerea împotriva legii si în secret a acestor dosare prejudiciază nu numai procesul de decomunizare și deconspirarea Securității. Ea obstrucționează justiția în mod inechivoc, încălcând drepturile fundamentale ale victimelor și ale urmașilor acestora. Dreptatea restitutivă garantată prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., care stabilește drepturi esențiale pentru victime sau rudele celor care nu mai sunt, este imposibilă acum – într-o semnificativă proporție – din cauza indeciziei ministerului pe care-l conduceți. Pentru arhivele Securității pe care le dețineți, drepturile de acces la propriul dosar, cel al stabilirii calității de lucrător și colaborator pentru cei care au încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu pot fi, pur și simplu, exercitate.

Sperăm, domnule ministru, că realizați gravitatea acestei situații. Nu doar un mandat de voință al statului român este ignorat dar – mai presus de orice – drepturile acordate cetățenilor de a-și cunoaște, studia și clarifica identitatea unei întregi infrastructuri a răului, au fost încălcate. Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniți complice cu răul. Prin gestul continuu și ilegal al ministerului pe care-l conduceți, pagini dureroase și infame din istoria principalului actor represiv al regimului totalitar sunt excluse circuitului civil, dezbaterii democratice și înfăptuirii juridice a dreptății. Ați antrenat, prin lipsa dumneavoastră de voință, un lung șir de consecințe nefaste. Un trecut odios a fost ascuns privirii victimelor, potențialele acțiuni în instanță reglementate de lege au fost anulate înainte de a fi putut să existe, voința însăși a statului privind decomunizarea prin deschiderea arhivelor represive a fost scandalos încălcată” se arată în virulenta scrisoare.

”Tăcerea ministerului pe care-l conduceți, în mod fatal și previzibil, a fost public receptată ca o formă a complicității. Dincolo de nerespectarea continuă a legii, stă lipsa de loialitate față de dezideratele societății și față de ordinea de drept. Vă transmitem în final, domnule ministru, că așteptăm din partea dumneavoastră o decizie urgentă de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități” mai scriu cei trei intelectuali, în final.

După cum se vede, cuvinte și acuzații de o duritate ieșită din comun explodează în fața ministrului.

Mai mult, ele se adresează și Armatei în ansamblu, pentru că la mijloc e o situație dăinuind de trei decenii. Complice la ascunderea ”trecutului odios”, protectoare a celor care au încălcat drepturile fundamentale ale omului, lipsă de loialitate față de societate, ce s-ar putea înșira mai rău de atît?

Nu e singura problemă a lui Ciucă.

De la începutul acestui an, loviturile îi vin lanț.

Și asta după momentul decembrie, cînd generalul a devenit premier interimar și s-a vorbit, nu fără temei, de posibila sa titularizare pe post și de candidatură la șefia PNL, la apropiatul congres.

În varii structuri, a fost momentul declanșării unui război de gherilă contra lui Ciucă.

În ianuarie am avut foarte bizarul scandal al șefului Corpului de Control din MApN, generalul de brigadă Dorinel Duican, care își vaccinase fiul peste rînd.

A venit și scandalul mamut amorsat de Vlad Voiculescu despre centrele secrete de vaccinare pentru militari, grosul revenind armatei.

Apoi, o lovitură cumplită, care în orice țară normală la cap și la democrație ar fi dus la demisia/demiterea imediată a ministrului Apărării, e vorba de cazul celui care, la data comiterii faptelor, era nr.2 în DGIA. Generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, reamintim, a fost arestat preventiv pentru delapidare și a recunoscut că a luat 179.000 de dolari din fondurile de război ale Direcției Generale de Informații a Apărării.

Sub privirile ministrului Ciucă, șeful Armatei, și ale soției sale, angajată a DGIA, românii află că se fură bani din fondul de război pentru vile de fițe.

Grav, foarte grav! Apoi vine bomba judecătorilor militari care reclamă CSM că agenții contrainformațiilor militare au vrut să le acceseze computerele.

Mai vine la rînd și cîte o gafă precum dezvăluirea din greșeală, de către Ciucă, pe Facebook, a unor parole militare, chestie intens exploatată de o parte a presei.

Ori mici dezvăluiri despre cum generalul a făcut din cumnatul pompier civil la o firmă privată ditamai ofițerul la Contrainformații Militare Craiova. Sau despre cum și-a luat un fost procuror militar drept consilier personal pe sume uriașe, mai pe scurt un salariu mai mare decît al celui consiliat, situație aberantă.

Simțind pericolul, generalul încearcă să se apere, iese în media și anunță ”toleranță zero” față de furtul din banii ministerului, vorbește de nevoia de ordine și disciplină cu referire la protestele de stradă, anunță deschideri de noi centre de vaccinare pentru cetățeni, vorbește de bani investiți de MApN în companii românești, merge prin țară și vizitează mari unități militare, îi asigură susținere solidă colonelului Valeriu Gheorghiță în fața diverselor critici, vorbește despre un nou spital militar, participă la aniversarea Institutului Cantacuzino șamd. Într-un cuvînt, face tot posibilul să își dreagă imaginea.

Pentru că miza e imensă.

E clar pentru toată lumea, de acum, că generalul are mari ambiții politice.

A eșuat cu preluarea guvernului în fața lui Florin Cîțu din cauza unei conjuncturi nefavorabile, dar nu au intrat zilele în sac, iar cabinetul actual nu stă bine pe picioare.

Oricînd se poate întîmpla un ”accident” guvernamental.

Pe de altă parte, nu e deloc exclusă, e chiar probabilă candidatura lui Ciucă la șefia PNL, la congres.

Iar congresele, reamintim, au mai mereu rezultatele determinate de negocierile între diverse tabere, de aici și marile surprize.

Nicolae Ciucă trage pentru o carieră politică de vîrf, incluzînd chiar candidatura la președinție, în 2024, conform unor surse.

Dar și alții trag invers, băgînd masiv bețe în roate.

Nici tabăra Orban, nici tabăra Cîțu nu sunt fericite de planurile generalului, iar serviciile secrete nici atît.

Un prim-ministru/președinte de partid de guvernămînt provenind din rîndurile Armatei poate răsturna multe ierarhii de putere stabilite în ultimele două decenii. Despre guvernări se vorbea mereu ca despre o afacere SRI-SIE, cu participarea SPP ori STS, dar niciodată una a Armatei.

Prin vîrful de lance Nicolae Ciucă lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

Și tocmai asta face ca loviturile și dezvăluirile împotriva lui să se întețească vertiginos în perioada care urmează.

Ce va face generalul Ciucă, un apropiat și al Cotrocenilor?

Va rezista pe picioare, va contraataca și se va bate pînă la capăt, ori va părăsi curînd terenul de luptă? (Bogdan Tiberiu IACOB)

SURSA: https://inpolitics.ro/razboiul-generalului-ciuca_18448341.html

 

P.S. Nicolae Ionel Ciucă (n. 7 februarie 1967, Plenița, Oltenia, România) este un general român cu 4 stele în rezervă și politician român care în prezent ocupă funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României. În perioada 7 decembrie 2020 - 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de prim-ministru interimar al României în urma  demisiei lui Ludovic Orban. Ianuarie 2011 - ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”, Buzău ;

Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă, care deținuse funcția în perioada 28 decembrie 2010 – 1 ianuarie 2015. În data de 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către Klaus Iohannis, președintele României.

La sfârșitul anului 2020, în urma Alegerilor Parlamentare din 6 decembrie, numele său a fost vehiculat de către presa din România ca posibilă propunere pentru funcția de prim ministru cu mandat plin, în cele din urmă, pe 22 decembrie 2020, Klaus Iohannis propunându-l pe Florin Cîțu pentru aceasta funcție.

Biografie

Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitate Plenița din județul Dolj. În anul 1985, acesta promovează ciclul liceal la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, trei ani mai târziu, absolvind Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În 1995, promovează cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite din București. În perioada 1990-2000, Ciucă urmează diverse cursuri de perfecționare, de asemenea ocupă și anumite funcții de ofițer în cadrul Brigăzii 2 Mecanizată „Rovine” și Batalionului 121 Cercetare. În 2003, Ciucă devine doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale în cadrul UNAP „Carol I” București. De asemenea, în 2006, își desăvârșește cunoștințele în materie militară prin absolvirea unui masterat în Studii Strategice în cadrul Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA. Începând cu data de 4 noiembrie 2019, acesta exercită funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României. Nicolae Ciucă este căsătorit și are un copil.

Controverse

Nicolae Ciucă s-a aflat în centrul unui scandal iscat la sfârșitul anului 2018, când Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a hotărât în mod unilateral prelungirea cu un an a mandatului lui Ciucă la conducerea SMAp, decizie atacată în instanța de Contencios Administrativ de către ministrul apărării de la acea vreme, Gabriel-Beniamin Leș, cu susținerea Palatului Victoria. Toată situația s-a petrecut datorită refuzului lui Iohannis de a numi în funcția de șef al SMAp pe generalul Dumitru Scarlat, cunoscut ca fiind un apropiat al Palatului Victoria . Opoziția lui Iohannis se datora faptului că generalul Scarlat nu îndeplinea condițiile impuse de lege, nefiind nici șeful SMFT, SMFA sau SMFN, nici locțiitorul șefului SMAp, cei patru fiind sigurii ce puteau ocupa poziția cea mai înalta pe linie militară din Armata Română. Palatul Victoria dorea ca generalul Scarlat să fie numit în funcția șef al unei categorii de forțe, după care, în aceeași ședință a CSAT, Scarlat să fie numit șef al SMAp, variantă evaluată de Iohannis ca fiind total neprofesionistă. În cele din urmă, conflictul a fost dezamorsat de către Curtea de Apel București, care i-a dat dreptate lui Iohannis printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă.

EPISODUL AL II-LEA!

 

Continuam cu dezvaluirile legate de unii oameni cu epoleti grei din Romania care si-au construit cariera pe cateva evenimente "fantoma", acoperite frumusel de disciplina si casta militara. In trecut ne-am ocupat putin si de alt general al Diviziei 2 Infanterie Getica - generalul FOCA si ne-am gandit ca lucrurile ar merge mai bine intr-o institutie creditata bine de poporul roman daca s-ar spune adevarul si ar fi promovati oameni care intr-adevar merita si care nu fac jocul Puterilor occidentale sau din alta parte a lumii. Cum un militar nu prea poate nici dupa trecerea in rezerva sa vorbeasca liber, am purces noi la acest demers anevoios si plin de amenintari. Continuam serialul despre generalul Ciuca cu EPISODUL II...si e numai inceputul! Nici nu stiti ce urmeaza! Stati aproape! Lectura placuta!

“Battle of Nasiriyah” sau cum o poveste devine un mit…

Trecind acum cativa ani, mai exact 2015, pentru prima oara prin Muzeul Militar National, inca de la intrare, ma loveste cultul personalitatii. Vad o uniforma de camuflaj desert romaneasca si un nume.

Simt un gust amar, gustul singelui, dar nu din cauza unei afectiuni, ci din cauza nedreptatii, imi aduc aminte de ani trecuti, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013 si de militari raniti sau morti in tara si pe meleaguri straine, imi aduc aminte de sicrie de zinc si de mame indurerate care, privind chipuri, spun ”acesta nu este fiul meu”.

Toata lumea este fericita. Toti prietenii, mai ales civili, imi spun: “e primul general care a participat la lupte, are experienta razboiului, a luptat in Afganistan si Irak”. Poate. Nu pun pret pe aceste afirmatii. Ca sa devii colonel iti trebuie spate, sau mai bine zis trebuie sa te promoveze cineva. Mai rar experienta, calitatile de militar te promoveaza. Totusi un lucru devine clar pentru toata lumea, avem un general care a participat la lupte in Irak, pe cind era locotenent –colonel si acest lucru e o hirtie in alb care legitimeaza total inclusiv accederea la cea mai mare functie militara in stat. Anii trec, militarii o duc din ce in ce mai rau, sint vazuti din ce in ce mai bine, jocurile politico-militare de culise sint din ce in ce mai pe fata.

Legile se schimba, nimeni nu ia atitudine, atit activi cit si rezervisti sint loviti din toate partile. Se schimba uniforme, nimeni nu ia atitudine, se fac achizitii controversate, nimeni nu ia atitudine si deodata in presa apare anuntul: “Nu mai avem sef la SMAp.” De ce? Pentru ca MApN este un loc cu miza uriasa, e o rampa de lansare. Ministru. Iar se aduce in discutie Afganistanul si Irakul, legitimizarea functiei. Multi zic: “e primul militar care ocupa o functie civila de conducere in MApN dupa foarte multa vreme. Cunoaste situatia, va rasturna muntii.” Lunile trec, nu se schimba nimic. Legitimitatea ramine. Legitimitatea data de o poveste lacrimogena, povestita si raspovestita pe posturile nationale de radio si televiziune.

„O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr“, afirma Joseph Goebbels, ministrul propagandei în regimul lui Adolf Hitler.

Sintem in anul 2020. Avem cea mai mare viteza de internet din lume. Avem acces facil la cele mai obscure informatii. Si totusi. Faci o gugaleala si cauti mult amintita si raspovestita batalie de la Nasiriyah. Si toate raspunsurile vin inapoi ciudat. Folosesti diferite browsere, chiar si TOR, folosesti diferite motoare de cautare si iti parvin aceleasi raspunsuri. Folosesti cautari atit in engleza cit si in romana, nada. Si incepi sa iti pui intrebari. Cum draq e posibil ca nimeni sa nu stie despre batalia de la Nasiriyah si despre cel mai tare general (r) roman???

“The Battle of Nasiriyah was fought between the US 2nd Marine Expeditionary Brigade and Iraqi forces from 23 March to 2 April 2003 during the US-led invasion of Iraq. Nasiriyah is a city which lies along the banks of the Euphrates River in Dhi Qar Province, about 225 mi southeast of Baghdad “ .

Nu apare nimic despre romani. A, ba da, apare, dar in 2004. Deschid primele 14 rezultate ale cautarilor pentru armata romana. Hotnews, PinterestRomania Actualitati, Magazin Istoric, Vimeo, Youtube etc. Trei nume: Radu Dobritoiu, Mario Balint şi Ilie Pintea. Si o poveste lacrimogena. M-a impresionat extraordinar. Povestea. Si atit. Conteaza substratul. Erau sub comanda italiana, au iesit din baza la o patrula de noapte, ca alte mii de militari romani si au fost angajati cu foc. I se spune in jargon militar TIC (troops in contact). Nimic extraordinar. Fugi sau angajezi cu foc. Punct.

Totusi e BATALIA de la NASIRIYAH. O poveste spusa si repetata de trei jurnalisti. Care a devenit adevar istoric. Care a legitimat un comandant. Nu exista extrase din jurnalul de lupta, nu exista rapoarte Wikileaks. Nimic.

Si totusi Petre Tiberius Marcel a fost primul ofiter roman mort intr-un conflict dupa WWII dar nu are loc la Muzeul Militar National. Uniforma plina de singe e undeva, cinstita de o mina de oameni, prieteni, camarazi. Nu este o pagina de istorie. Mai sint citeva batalii, Zerkoh Valley, Gulistan, Bala-Buluk, Puli-Alam. Dar sint doar note de subsol.

Mihai Oprea

 comentarii:

Razvan Mihaeanu

15 iulie 2020 la 6:18

Ai…sa-mi bag…

…macar sa fi strigat cineva ”grenada”!

*editat

Gasii pe email un mesaj de la un prieten cam suparat la adresa mea, fac precizarea ca respectivul comentariu de mai sus se refera la faptul ca ma lua pe nepregatite acest articol (de unde si faza cu „grenada!”…nu l-am citit in prealabil in ciorne), nicidecum ca as avea ceva cu gen. Ciuca.

Sa-mi bag picioarele in ele de „zile caniculare”! Nervi intinsi la maxim.

13

Răspunde

psycho

15 iulie 2020 la 7:49

așa se construieste un „destin”, nimic nou sub soare si e folosită pe scară largă tehnica asta.

asociere, validare, justificare, revalidare…povestea continuă.

12

Răspunde

barny

15 iulie 2020 la 8:02

subscriu la ce a scris Oprea..a fost doar o misiune de patrulare in care au fost angajati. Nu au ocupat un oras, un sat, sau macar o fortificatie..

Sa ia atitudine? Hmm, se pot numara pe o mana bugetarii care iau atitudine fata de nedreptati.

15

Răspunde

Da

14 mai 2021 la 14:30

Am fost acolo…. Analizați, luați interviu, căutați surse apot vorbiți…. Aici unii devin,, țațe”… Argumentele… Ambuscada ca la carte, 8400 cartușe trase de o companie… Cp2i timp de o noapte… Cu noroc fără morți, colegii italieni 5 morți și mulți răniți. Italienii au tras 110 lovituri de Centaur

Răspunde

Razvan Mihaeanu

15 iulie 2020 la 8:52

Lege pentru recunoașterea drepturilor veteranilor din teatrele de operații, răniților, invalizilor și urmașilor eroilor căzuți la datorie, adoptată în Parlament

Ministerul Apărării Naţionale salută adoptarea proiectului Legii pentru recunoașterea meritelor personalului din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, participant la misiuni și acțiuni militare sau la alte operații în afara teritoriului statului român, precum și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, în ședința Plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, desfășurată marți, 14 iulie.

Ministerul Apărării Naționale a sprijinit, prin structurile sale competente, procesul de elaborare a acestui proiect legislativ, prin care sunt recunoscute meritele militarilor români participanți la misiuni externe în dezvoltarea relațiilor internaționale și a parteneriatelor strategice ale României.

În procesul de elaborare a textului noii legi, Ministerul Apărării Naționale a susținut extinderea ariei de aplicabilitate a actului normativ personalului din toate instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Prin adoptarea acestei legi, România se aliniază altor state care promovează un cadru legislativ coerent pentru recunoașterea meritelor veteranilor din teatrele de operații și personalului participant la misiuni și acțiuni militare pe teritoriul național și aplicarea de măsuri active în sprijinul răniților sau celor care au devenit invalizi în urma participării la astfel de acțiuni, precum și urmașilor celor căzuți la datorie.

Proiectul legii, care a fost înaintat Președintelui României, pentru promulgare, poate fi consultat la următoarea adresă:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr264_19.pdf.

Biroul presă

4

Răspunde

robi

15 iulie 2020 la 9:37

nu stiu sincer cum o sa mai scapam de astia care au prins ciolanul si nu mai pleaca.

idiotii promovati de comunisti acum 50 de ani promoveaza la randul lor idioti azi…..generatii de idioti ne conduc de prea mult timp si se vede tot mai mult

18

Răspunde

Ghita Bizonu'

15 iulie 2020 la 18:12

E cam greu cu artimetica , da?

„idiotii promovati de comunisti acum 50 de idiotii ani ” ehe ..50 de ani! Idotii promovati ofiteri acum 50 de ani azi au .. cat? 71? 72 de ani ?

Deci persionari nu mai promoveaza pe nimeni ….

Si .. „pe bune” au fost promopvati si idioti ofiteri. Da nu acum 50 de ani ci ceva mai devreme prin 48-51 , hai 55 . Insi .. alfabetizati da atat , fosti sergenti cu diagonala .

Soarta astora a cam avut urmatorele variante :

– ramsi , de boi , cu numa 4 clase AFARA!

– nu au completat studiile cu un liceu (seral .. ff) AFARA!!!

– ORICUM AFARA!

– cativa care facusera din plin inscladtaore au ramas agatti. Dracu stie ce funtii aveau. Era un capitam batraior in regimentu unde ma satosfacut sertviciul militar . Se glumea ca avea functide de … caporal!

Acu nu te ira ca i-au trecut in rezerva BRUSC … Inre timp „regimu” implinise cativa ani, avea de acum tineri care doreau sa se faca ofiteri .. Tieri care au facut scoli de ofiteri „pe bune” si care au inlocuit pe aia facuti locoteneti din sergenti.

A.. Ma rog putem discuta si despre astia din primele promotii de „ofiteri populari” . Tebuiau sa fi neaparat cu dosar de origine sanatoasa (adica neam prost. Ca daca originea sociala era „numai” taraneasca sai muncitoreasca da „neinbunatatita” de mocofanie …… nu cadrau)

Si nu te sucari… Asta e necazu cu „entuziasmul” excesiv .. risti sa repeti isprava aia cu „lupte seculare care au durat 20 de ani!”

4

Răspunde

dan_bnt

15 iulie 2020 la 22:56

da,dadeau comunistii afara cu analfabetii pe care tot ei i-au pus,ceva de speriat,zilnic zburau mii de analfabeti afara si veneau tinerii telectuali comunisti.Da ,telectualii astia de unde ii scoteati,ca pe aia care aveau capacitatea si studiile necesare,mirificul regim ii casapise cu varf si indesat.Si cum se face ca in sistemul asta absolut meritocratic pe care tu mi-l prezinti pe aici,sa fie condus de alde Plesita si compania si sef peste nebuni,un titan al educatiei ca mirificul Nicolae Ceausescu?

13

Răspunde

gabi S.

15 iulie 2020 la 9:48

Deci, Ciucălău e erou între eroi sau un profitor? Sau spatele lat la propriu și figurat?

3

Răspunde

RS

15 iulie 2020 la 12:14

Profitor între profitori!

11

Răspunde

Dinu

15 iulie 2020 la 9:53

Cand am auzit prima data despre celebra „batalie” am facut aceasi cautare pe net. Chiar ma miram ca nu auzisem nimic despre asa ceva. Am dat doar de acel reportaj lacrimogen care descrie o patrulare si cam atat.

Daca intreaga cariera a lui Ciuca e la fel ca „batalia” incepem sa intelegem de nu se misca nimic cu achizitiile sau cu proiecte autohtone la MAPN

24

Răspunde

Ionică fara frica

15 iulie 2020 la 10:09

Felicitări pentru curaj… Omul e umflat cu pompa si la propriu si la figurat…

SURSAhttps://www.rumaniamilitary.ro/battle-of-nasiriyah-sau-cum-o-poveste-devine-un-mit

P.S. Nicolae Ionel Ciucă (n. 7 februarie 1967, Plenița, Oltenia, România) este un general român cu 4 stele în rezervă și politician român care în prezent ocupă funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României. În perioada 7 decembrie 2020 - 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de prim-ministru interimar al României în urma  demisiei lui Ludovic Orban. Ianuarie 2011 - ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”,  Buzău;

Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă, care deținuse funcția în perioada 28 decembrie 2010 – 1 ianuarie 2015. În data de 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către Klaus Iohannis, președintele României.

La sfârșitul anului 2020, în urma Alegerilor Parlamentare din 6 decembrie, numele său a fost vehiculat de către presa din România ca posibilă propunere pentru funcția de prim ministru cu mandat plin, în cele din urmă, pe 22 decembrie 2020, Klaus Iohannis propunându-l pe Florin Cîțu pentru aceasta funcție.

Biografie

Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitate Plenița din județul Dolj. În anul 1985, acesta promovează ciclul liceal la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, trei ani mai târziu, absolvind Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În 1995, promovează cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite din București. În perioada 1990-2000, Ciucă urmează diverse cursuri de perfecționare, de asemenea ocupă și anumite funcții de ofițer în cadrul Brigăzii 2 Mecanizată „Rovine” și Batalionului 121 Cercetare. În 2003, Ciucă devine doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale în cadrul UNAP „Carol I” București. De asemenea, în 2006, își desăvârșește cunoștințele în materie militară prin absolvirea unui masterat în Studii Strategice în cadrul Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA. Începând cu data de 4 noiembrie 2019, acesta exercită funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României. Nicolae Ciucă este căsătorit și are un copil.

Controverse

Nicolae Ciucă s-a aflat în centrul unui scandal iscat la sfârșitul anului 2018, când Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a hotărât în mod unilateral prelungirea cu un an a mandatului lui Ciucă la conducerea SMAp, decizie atacată în instanța de Contencios Administrativ de către ministrul apărării de la acea vreme, Gabriel-Beniamin Leș, cu susținerea Palatului Victoria. Toată situația s-a petrecut datorită refuzului lui Iohannis de a numi în funcția de șef al SMAp pe generalul Dumitru Scarlat, cunoscut ca fiind un apropiat al Palatului  Victoria. Opoziția lui Iohannis se datora faptului că generalul Scarlat nu îndeplinea condițiile impuse de lege, nefiind nici șeful SMFT, SMFA sau SMFN, nici locțiitorul șefului SMAp, cei patru fiind sigurii ce puteau ocupa poziția cea mai înalta pe linie militară din Armata Română. Palatul  Victoria dorea ca generalul Scarlat să fie numit în funcția șef al unei categorii de forțe, după care, în aceeași ședință a CSAT, Scarlat să fie numit șef al SMAp, variantă evaluată de Iohannis ca fiind total neprofesionistă. În cele din urmă, conflictul a fost dezamorsat de către Curtea de Apel București, care i-a dat dreptate lui Iohannis printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă.

SURSA: wikipedia