TV NB New header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA ! De la ora 18:00!

FOTO – Descoperire arheologica uimitoare in localitatea Lipia din judetul Buzau. Vezi aici amanunte!

Descoperire arheologica LipiaZilele acestea arheologii buzoieni întreprind cercetări arheologice pe marginea DN2B, la ieșirea din municipiul Buzău, pe teritoriul satului Lipia. Primele cercetări în acest loc au avut loc încă din anul 2018. Aici, specialiștii buzoieni au descoperit sub o movilă aflată pe marginea unei terase, o așezare umană cu o vechime de peste 6000 de ani, dar și mai noi. Săpăturile de aici fac parte dintr-un program de cercetare desfășurat în colaborare cu specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, ce are în vedere studierea cercetarea siturilor preistorice de pe Valea Călmățuiului.

Deși este un sit arheologic nou pentru buzoieni, Lipia este un șantier care deja a ajuns în atenția presei locale și naționale încă din anul 2018, când a fost făcută publică o descoperire extrem de importantă pentru lumea științifică românească. Este vorba despre o statuetă antropomorfă din perioada culturii Precucuteni (foto).

Ieri, într-o postare pe contul de facebook, managerul Muzeului Județean Buzău anunța noi descoperiri la Lipia. De data aceasta este vorba despre morminte din diferite epoci istorice. Anul acesta am reluat cercetările arheologice la Lipia, parte a programului de cercetare inițiat în anul 2018. În perioada în care săpăturile au fost întrerupte au fost efectuate cercetări non-invazive, mai precis scanări, în zona movilei de la Lipia. Acestea au reliefat existența unor anomalii în întreaga zonă, iar colegii mei care astăzi sunt pe teren le-au verificat și prin cercetarea arheologică. Colectivul științific, coordonat de către colegul Daniel Garvăn, arheolog în cadrul instituției noastre, a decis să se concentreze în zona unde au fost observate acestea. Astfel au fost descoperite mai multe schelete umane din diferite epoci istorice a declarat managerul muzeului, dr. Daniel Costache.

Prin urmare, folosind tehnologii moderne și cu ajutorul unor specialiști în magnetometrie, arheologii buzoieni au reușit să identifice un nou sit arheologic de o mare importanță pentru județul Buzău. Specificăm că arheologii muzeului buzoian, unul dintre cele mai prolifice colective științifice din țară, au început campania de săpături încă din luna iunie a acestui an. Aceștia încă se află pe teren, activitatea de cercetare științifică fiind asigurată prin finanțarea de la Consiliul Județean Buzău.

În ceea ce privește rezultatele cercetărilor de la Lipia managerul muzeului a declarat Este mult prea devreme pentru a face afirmații certe. Știm că ne aflăm în fața unei zone funerare din mai multe perioade istorice, știm, din pozițiile defuncților descoperiți până acum că unele morminte sunt din perioadă creștină, altele mult mai vechi, din preistorie. Nu se poate preciza, în actualul stadiu al cercetărilor, existența unei legături a acestei zone funerare cu așezarea cercetată, parțial, în anii trecuți, aflată imediat lângă. Nu putem preciza, încă, dimensiunea zonei funerare. De altfel multe informații științifice le vom obține după ce vor fi demontate și aduse osemintele la muzeu. Vor fi prelevate probe și vor fi trimise spre a fi făcute analize antropologice și alte tipuri de analize mai complexe. Abia apoi vom putea stabili sexul, vârsta, posibile cauze ale decesului etc. și le vom corobora cu alte date din săpătură.

Mai precizăm faptul că cercetarea arheologică a specialiștilor buzoieni se face pe un teren proprietate privată, cu înțelegerea și cooperarea proprietarului terenului, fără ca acesta să solicite despăgubiri sau alte compensații, care i s-ar cuveni, conform legii.

I.G.

SURSA: MJB