New News Buzau header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA ! De la ora 18:00!

AUDE CINEVA LA PRIMARIA “KAIZEN”? FOTO - Dupa 20 de ani, o persoana cu dizabilitati din Buzau ramane fara loc de parcare

Loc parcare persoane dizabilitati Primaria Buzau“Buna ziua, domnule primar…..asa isi incepe scrisoarea doamna Cazan Rodica,

Sunt persoana cu dizabilitati, (certificate de handicap grav cu insotitor). Poate nu este momentul potrivit pentru dumneavoastra dar ma simt umilita in fiecare zi de aproximativ doua saptamani. Locuiesc intr- un apartament al nepotului meu in cartierul Brosteni (vecin de scara cu fratele dumneavoastra). In acest apartament mai locuieste mama mea in varsta de 90 de ani cu grad de handicap grav de asemenea (Parkinson si alte boli ale varstei) cat si sora mea care are grija de noi.

De la varsta de doi ani am fost lovita de un virus necrutator poliomelita afectandu- mi ambele picioare cat si mana dreapta.

Mai bine de 18 ani am fost un experiment pentru spitalele din Romania, am 18 operatii pe tot corpul, mi- au fost scosi toti muschii din ambele picioare si mana dreapta…. Din pacate nu s- a putut face nimic. Am ramas imobilizata la pat si intr- un scaun cu rotile pentru toata viata.

Revin la situatia mea actuala….. din anul 2001 detin gratuit un loc de parcare, conform legii( n.r….Legea nr. 448/ 2006..republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, art.65 alin. (2 ), ( 3) si ( 5) , semnalizat si amenajat corespunzator.

Chiar pe mandatul dumneavoastra cand s- a asfaltat parcarea din fata blocului nostru, am cerut printr- o scrisoare la primarie un loc de parcare cu pictograma aferenta pe asfalt. In curs de doua zile au venit si au vopsit semnul. Au trecut 20 de ani de cand acest loc de parcare nu mi- a creat vreo problema, fiindu- mi mai mult decat necesar. Acum, de doi ani de cand s- au dat locurile de parcare in folosinta( n.r…. Hot. Nr. 131/ 30. 05. 2019, hotarare privind aprobarea documenentatia privind delegarea gestiunii serviciului comunitar de utilitate publica pentru administrarea, intretinerea si exploatarea zonelor de parcare si a parcarilor de resedinta din Municipiul Buzau, anexa 1 si 2), am trimis pe nepotul meu in audienta la domnul director Radu Alin de la Urbis Serv pentru a- I prezenta situatia mea de fapt. Am inteles de la dansul ca am nevoie de o masina pe numele meu sau un contract de comodat notarial. Din pacate nu detin o masina pe numele meu si nici bani pentru a plati un notar( 200 ron) pentru acest contract de comodat. Ajutorul meu de la statul roman pentru persoanele cu handicap este de 500 de lei.

De doua saptamani acest loc de parcare este ocupat de un vecin de la scara alaturata. Din cate am inteles a fost platit la Urbis. In aceasta situatie eu am ramas fara loc de parcare. Acum, sora mea trebuie sa parcheze masina pe trotuar, pe partea cealalta, sa fiu dusa in brate, cee ace imi face iesirea imposibila. Sora mea detine un autoturism inmatriculat la aceeasi adresa cu mine, locuind impreuna. Nu vreau decat sa beneficiez din nou de locul de parcare gratuit asa cum prevede legea, cat mai aproape de scara blocului asa cum a fost si pana acum.

Cu ce sunt eu vinovata ca sunt asa? De ce trebuie sa fiu umilita? Aleg acesti 200 ron sa- m cumpar medicamente nu sa platesc un notar. Sper din suflet ca acest “ drept” aceasta situatie sa se resolve.

Va rog sa ma iertati pentru deranjul creat!.....” asa incheie scrisoarea doamna Cazan.

Daca ne aruncam un ochi in Legea 448/ 2006 vedem ca:

“ Cadrul legislative al Codului Rutier cu privire la spatiile de parcare destinate in exclusivitate persoanelor cu dizabilitati se refera nu doar categoriei de persoane cu nevoi speciale detinatoare a unui carnet de conducere, ci si acelei categorii de persoane cu dizabilitati care nu au in posesie un autoturism si nici a unui permis de conducere dar care in ciuda acestui lucru se deplaseaza mai usor din punctul x spre y folosind o masina condusa de o persoana terta. In ambele cazuri este necesar ca aceste categorii de persoane( mai ales persoanele cu dizabilitati locomotorii sau orice alt tip de dizabilitate grav), sa fie posesoare de asa- numitul card- legitimatie pentru locurile de parcare gratuite.

In baza cardului- legitimatie, conform prevederilor art. 65 alin( 5) , administratorul spatiilor de parcare din domeniul public repartizeaza locuri de parcare gratuita persoanelor cu dizabilitati care au solicitat si au nevoie de astfel de parcare, cat mai aproape de domiciliul acestora” .

Intrucat prevederile art.65 stabilesc dreptul persoanelor cu dizabilitati privind obtinerea unui loc de parcare gratuita in spatiile de parcare ale domeniului public si cat mai aproape de domiciliul lor, precizam faptul ca autoritatilor administratiei publice locale le revine obligatia de a asigura conditiile corespunzatoare de exercitare a acestui drept.

 

Asadar, avand in vedere ca legea nr.448/ 2006 este o lege cu caracter special, orice prevedere contrara din alte acte normative, in cazul de fata Hot. Nr. 131/ 30. 05. 2019 a Consiliului Local Municipal Buzau, pusa in aplicare de Urbis Serv S. R. L. , sunt lipsite de temei legal.

Doamna Cazan Rodica detine card- legitimatie pentru parcare si certificat de incadrare in grad de handicap grav cu insotitor, permanent atat pentru domnia sa cat si pentru mama!

Se intreaba pe buna dreptate, cate documente mai trebue sa arate pentru a- I fi respectate drepturile?

In urma discutiilor pe care le- am avut cu nepotul doamnei Cazan, i- a fost ceruta o taxa pentru parcare in valoare de 100 ron, o alta ilegalitate …..” pentru ca nu am achitat cei 100 ron pentru un loc de parcare la Urbis, un loc gratuity special amenajat pentru persoanele cu dizabilitati de catre Primaria Buzau, cu semn cat si cu pictograma pe asfalt, asa cum prevede legea, au decis sa il scoata la licitatie.

In urma scrisorii catre Primarie cu numarul de inregistrare 146. 417/ 5. 10. 2021 au venit cei de la Urbis si au sters, marcat, desenat, mutat stalp cu indicator “ parcare pentru persoanele cu dizabilitati” la cealalta scara, blocand 2 locuri de parcare! Am primit si raspuns official sa asteptam un an pentru rezolvarea acestei situatii”.

Cam asa stau lucrurile in ceea ce priveste respectarea unor drepturi pentru persoanele cu nevoi speciale de catre autoritatile locale.

Mai jos gasiti toate inscrisurile puse la dispozitie de catre doamna Cazan Rodica cat si fotografii.

G.B.