TV NB New header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA ! De la ora 18:00!

Cum s-au facut de ras reprezentantii Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, la procesul “caterisitului” preot Giorgica Vatra din Vrancea! (VIDEO – lansarea ultimei carti a sus-numitului)

Carte preot Giorgica VatraTot mai deasa vehiculare a caterisirii (depunerii simbolice si administrative din treapta preotiei) unui cleric al BOR a iscat zambete si scrasniri din dinti la unul din procesele civile intentate de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei – preotului Giorgica Vatra din Vrancea. Pentru unii pretext de razbunare si pentru altii metoda de pedepsire asa zis-a caterisire – depunere din treapta – simbolica si doar administrativa (“Harul preotiei primit la hirotonie nici Hristos nu-l mai poate lua inapoi” – Avva Galeriu) a fost indelung dezbatuta de un judecator laic pus in imposibilitatea de a intelege cu adevarat fenomenul, dincolo de “imbarligaturile” tipice ale mai marilor eparhiei. Golul neputintei de intelegere laica a fenomenului de catre magistrat a fost umplut pe rand ba cu minciunile pline de interese si rau mirositoare de razbunare de catre reprezentantii Arhiepiscopiei, ba cu completarile “din manual” ale vrednicului preot Vatra. Ce a iesit….cititi in randurile de mai jos – marturia parintelui Giorgica Vatra, in ultima sa carte ce a vazut tiparul de curand!

Motto:

   "Sala de Tribunal e plină. În proces sunt aduși martorii acuzării. Este chemat la bară un preot al urbei. E gras și transpiră abundent. Se vede că nu a venit aici de plăcere, dar trebuie să facă ”sfânta” ascultare.

- Domnule Icsulescu, dumneavoastră ce credeți, harul preoției se poate lua sau nu prin caterisire?

Preotul se încruntă, privește în spate spre protopop, așa cum gladiatorul victorios privea la mâna împăratului, apoi spune:

- Eu cred că se poate lua. Adică, da, se poate lua. Da, cu siguranță se poate lua.

O spune apăsat, parcă pentru a se convinge pe sine în primul rând. Inculpatul, aflat undeva mai în spate ridică mâna. Judecătorul îi dă cuvântul:

- Domnule judecător, vă aduc drept probă o copie din manualul de Liturgică teoretică, manual pentru Facultatea de Teologie. Aici se vorbește despre caracterul indelebil, adică de neșters, al hirotoniei.

- Domnule martor, ce părere aveți de proba inculpatului?

- Cred că nu am fost prezent la lecția aceea.

Nu aș fi scris acest drept la replică dacă în ziarul de sâmbătă nu s-ar fi vorbit despre lansarea cărții ”Gavrilă al lui Ion Vatră din Herăstrăul Vrancei” adăugându-se mențiunea: ”preotul Giorgică Vatră a fost caterisit în urma unui conflict cu actualul Episcop al Buzăului și Vrancei, Ciprian”. Dincolo de cele două greșeli, prima legată de denumirea Arhiepiscopiei și cea de-a doua de faptul că domnia sa este arhiepiscopul creștinilor ortodocși ce aparțin cultului Biserica Ortodoxă Română și nu al tuturor vrâncenilor, pentru mine mențiunea mi-a lăsat un gust amar. Ce legătură are lansarea unei cărți cu trecutul editorului? Memoria autorului și bucuria celor ce vor citi cartea ar trebui umbrită de o istorie destul de tulbure și controversată? În al doilea rând, în mod firesc, mă întreb dacă asta este ceea ce reprezint eu pentru realizatorii și cititorii acestui ziar. Este destul de ciudat și, cred eu, neprofesionist. Au trecut șapte ani de la acel moment. Timpul, în mersul său firesc ne-a schimbat pe toți. Cât de ciudat este că nici un membru al redacției ziarului nu și-a pus întrebarea firească: dar ce mai e cu omul ăsta? Ce s-a petrecut cu el? Cum a trecut prin anii ăștia? A fost mai simplu să pună eticheta de caterisitul și cazul a fost rezolvat.

Poate că fiind prea discret am greșit. Așa am fost educat, să fiu discret. Azi am decis să vă spun în scurte vorbe cum am trecut prin acești ani.

     Am slujit pe Dumnezeu în cadrul unei Grupări religioase. M-am rugat împreună cu enoriașii mei așa cum am știut mai bine. Asta nu a plăcut mai marilor ortodoxiei oficiale. Am trecut printr-un proces care a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție și chiar la Curtea Constituțională. Într-un final am pierdut, astfel că am ajuns să caut dreptatea la CEDO. Au trecut doi ani de așteptări, dar eu sunt convins ca dreptatea va fi de partea mea. Am slujit pe Dumnezeu cu credință. Nu mă cred vreun sfânt, sunt un om cu căderi și ridicări. Un lucru, însă, am urmărit cu atenție: Dumnezeu lucrează sau nu prin mine? Preoții au semnele lor: dacă se strică aghiasma, dacă rugăciunea aduce folos, dacă cei îndrumați merg pe drumul cel bun.

     O mare victorie este aceea că într-o sentință judecătorească este consemnat că harul preoției nu poate fi luat, ceea ce are valoare de lucru judecat.

   Sunt președintele unei Asociații caritabile. În acești șapte ani aproape 10.000 de porții de mâncare au fost oferite de membrii Asociației oamenilor nevoiași. Alte sute de familii au primit sprijin material. Am tăcut și am făcut, așa cum este creștinește. Facem asta și acum, în mod regulat și organizat.

   Din acest an sunt președintele propriei Asociații religioase. Este singura din județul Vrancea și a 42-a din țară. Activitatea religioasă se desfășoară, deci, legal. Suntem ortodocși și avem specificul nostru de nepomenitori. Nu vânăm credincioșii nimănui, nu criticăm pe nimeni. Am dobândit, cred eu, înțelepciunea de a accepta pe fiecare după crezul și sensibilitatea sa.

   Sunt autorul a patru cărți. Nu mă pot socoti scriitor, ci doar un om care își pune gândurile în mod stângaci pe pagină. Cărțile mele nu au scopul de a convinge pe cineva de ceva, sunt doar teme de meditație.

   Din această primăvară sunt directorul propriei edituri, un vis vechi, astăzi împlinit. Pregătesc, deja, următoarea carte pentru tipar. Cartea, în viziunea mea, este lumină pentru suflet și minte.

   De puțin timp am deschis o librărie, izvor de înțelepciune, de credință, de frumos.

     Nu e curios cum din atâtea realizări redactorul ziarului a văzut în mine doar ”caterisitul”? Mie mi se pare nedrept și de neînțeles.

     Da, pentru funcționarii bisericești din cadrul cultului Biserica Ortodoxă Română am fost și voi fi, veci de veci și de-a pururea: caterisitul, schismaticul, cel ce a rupt pliroma Bisericii și cum mi-or mai spune.

     Dar pentru un ziar laic doar asta sunt? În spiritul de libertate și toleranță în care ne dorim să trăim, în mișcarea spre bine și frumos a omenirii mesajul ce precede anunțul privind lansarea cărții mi se pare nefiresc, de aceea declar public că am fost și sunt revoltat.

   Stimați ziariști, vă rog respectuos ca atunci când vorbiți de caterisitul Vatră să vă amintiți și de celelalte lucruri pe care le face. Așa mi s-ar părea onest, profesionist și de bun gust.

Pace și prietenie!

                        Caterisitul Vatră"

Nota de inceput – Iulian Gavriluta (tot preot caterisit!) J