New News Buzau header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA !

VIDEO – CASA NATIONALA DE SANATATE in control la Farmaciile din Buzau! Casele de asigurări de sănătate, obligate de instanță să recupereze sume importante de bani de la mai multe rețele de farmacii (inclusiv Buzau)!

NEWS BUZAU Controale la FarmaciiCasele județene de asigurări de sănătate au fost obligate de instanță, în urma unei hotărâri definitive, să recupereze sume importante de bani de la mai multe rețele de farmacii, deoarece au decontat medicamentele eliberate fără să fi avut în vedere reducerile comerciale de care au beneficiat farmaciile de la distribuitori.

Măsura a fost impusă în urma deciziei Curţii de Conturi a României nr. 8/2016, care a impus prin casele județene de asigurări de sănătate ca furnizorii să stabilească valoarea prejudiciului, reprezentând cheltuieli cu bunuri și servicii decontate nelegal de către CAS județene, ca urmare a validării unor prețuri la medicamente mai mari decât cele rezultate prin aplicarea reducerilor comerciale și a adaosului prevăzut de ordinul ministrului Sănătății nr. 75/2009.

De asemenea, decizia impunea caselor de asigurări de sănătate recuperarea acestor prejudicii.

Concret, în urma deciziei, casele de asigurări de sănătate trebuie să facă demersuri legale pentru stabili prejudiciul înregistrat ca urmare a decontării nelegale a medicamentelor eliberate în regim gratuit și compensat și pentru recuperarea prejudiciului constatat.

Decizia Curții de Conturi a fost contestată în instanță de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la Curtea de Apel București (CAB), care a respins solicitarea prin sentinţa civilă nr. 2174 din 8 iunie 2017, pronunţată de Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a CAB.

Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a respins recursul printr-o sentință definitivă pronunțată în 19 mai 2022.

“Respinge recursurile declarate de recurenta-reclamantă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de recurentele-interveniente Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Federaţia Patronatelor Farmaceutice din România împotriva Sentinţei civile nr. 2174 din 08 iunie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti- Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate”, arată soluția definitivă pronunțată de completul ÎCCJ în 19 mai.

Instanța a respins, de asemenea, cererile de intervenţie accesorie formulate de Adonis Farm SRL (Farmacia Dalivest), Alfa Pharm SRL, Apotheke Lotus SRL, Argefarm SRL, Asla Farm SRL, Asociaţia Farmaciilor Independente “Ethica”, Biofarm Farmec SRL, Crescens SRL, Cristi Grup SRL, Deryyfarm 200 SRL, Exquisit SRL, Farma Myosys SRL, Farmaceutica Arcatim SA, Farmacia Jasminum SRL, Farmacia Vâţă SRL, Iris Farm SRL, Jasmine-Pharm SRL, Larifarm SRL, Libro Pharma SRL, Medica Farm SRL, Mirafarm SRL, Popina Prodimpex SRL, Quinta Essentia Farmacie SRL, Remedium Farm SRL, Santal Pharm SRL, Timol-Eurofarm SRL şi de Ministerul Sănătăţii.

Rețelele de farmacii solicitaseră și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), însă și această cerere a fost respinsă de completul de judecată de la ÎCCJ.

CONSECINȚE

Ca urmare a acestei sentințe definitive, decizia Curții de Conturi a devenit executorie, astfel că toate casele județene de asigurări de sănătate trebuie să calculeze prejudiciile și să le recupereze de la farmaciile în cauză, care au beneficiat de reduceri comerciale de la distribuitori, dar care nu s-au regăsit în prețurile decontate pentru medicamentele eliberate.

ASTAZI 10 AUGUST 2022, la Buzau a venit echipa de control a CNAS condusa de Auras Avramescu si s-a intalnit cu reprezentantii farmaciilor din judet in sala D Filipescu a CJ Buzau. "Avand in vedere prevederile art. 298 si art. 305 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, Ordinul Presedintelui CNAS nr. 1012/2013 pentru aprobarea NM privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare si planul de activitate pe anul 2022, propun efectuarea de controale in cursul lunii august 2022", a spus sursa citata mai sus.

 

I.G.

SURSE: ICCJ, CNAS, CJAS, 360medical.ro

 

P.S. Reprezentantii Farmaciilor din Buzau vizate de control au lipsit insa nu si...spionii lor, trimisi "undercover"!

AdSense 4