UPDATE FOTO/VIDEO - INTERVIURI ARTISTI - Festivalul de blues si jazz - Bluzau 2015 - 9-10 octombrie

BLUZAU 2015 - un festival de Blues si Jazz cum n-ati mai vazut (9-10 octombrie)! Istoria festivalului este simpla - la mijlocul anilor ’80 un grup de tineri entuziasti pasionati de jazz au inceput sa se intilneasca saptaminal la Casa Tineretului din Buzau punind bazele unui club de auditii si vizionari jazz.Intilnirile si ecourile acestora au atras atentia lui Florian Lungu care a devenit un fel de lider al clubului venind periodic la Buzau 

 

cu prezentari audio-video insotite de interesante dezbateri. Cu timpul clubul a inceput sa organizeze concerte ,pe scenele buzoiene urcind cele mai cunoscute nume din jazz-ul autohton.Astfel,de-a lungul anilor au concertat Johnny Raducanu & Ion Caramitru,Harry Tavitian & Corneliu Stroe,Mircea Tiberian si Anca Parghel,Dan Mindrila si Opus 4,Solaris,Alexandru Andries.Aceste concerte si serile de auditii au deschis buzoienilor pofta pentru jazz,numarul celor participanti crescind,cu timpul ajungindu-se la parteneriate cu alte cluburi de gen din tara.

                In anii ’90,clubul a fost inglobat de nou formatul Club de la ora sase,unde paleta stilistica era mai diversificata,dar intilnirile aveau loc de doua ori pe saptamina.In 1992 activitatile s-au separate,rockul retragindu-se in rockoteca,iar jazzul si bluesul reunindu-se in Clubul HAIR,unde se prezentau saptaminal programe audio-video.In 1994,dupa refacerea Fundatiei pentru Tineret,s-a pus problema organizarii pe linga festivalul de rock Top t si a unuia de jazz si blues.Prima editie  BLUZAU a avut loc in 1995 si a fost o surpriza placuta,asfel ca Asociatia HAIR in colaborare cu Fundatia pentru Tineret si cu sprijin din partea Ministerului Tineretului si Sportului,Inspectoratului Judetean pentru Cultura si a unor sponsori generosi a continuat initiativa anual,recitalurile fiind insotite de lansari de albume,conferinte de presa si dezbateri pe teme de actualitate.Organizatorii festivalului au fost Corneliu Constantinescu,Florin Artene si Tolea Postovei.Pe scena festivalului au evoluat in primele  editii nume importante : HARRY TAVITIAN,CORNELIU STROE,ANCA PARGHEL,QUO VADIS,NIGHTLOSERS,FLOARE ALBASTRA,SIR BLUES BAND,SOLARIS ELECTRIC QUARTET,PAULA SELLING & GASCA DE ACASA,KARMA,FOR SALE,GYURI PASCU & THE BLUE WORKERS,FLORIN OCHESCU BLUES CONVENTION,BLACK CAT BONE,BLUE MOTORS,JAZZ UNIT SEXTET,TIBERIAN INTERNATIONAL QUARTET,KNOCK ON WOOD,printre cei prezenti fiind si instrumentisti din Franta,Germania,Chile.

             Festivalul a fost puternic mediatizat atit pe plan local,in special de partenerii media Radio Campus si Astral Telecom,dar si la posturi de radio din Bucuresti,Oradea,Focsani,Iasi,Cluj si in presa centrala.Recitalurile au fost incheiate cu jam sessionuri dintre cele mai reusite.

           In anul 2002 festivalul nu are loc din cauza dificultatilor financiare,dar revine in anul urmator si se mentine cel mai vechi festival de gen din Romania.

           Editiile 2003-2014 aduc ca noutate o diversificare a genurilor abordate,pe scena festivalului aparind sonoritati de reggae,fusion,alternative,country,etno rock,muzica electronic sau folk.

Nume importnate in show bizz au realizat recitaluri de exceptie pe scenele buzoiene: HARRY TAVITIAN & MIHAI IORDACHE , BIG  MAMOU,FOR SALE, ZEBRA ,BOTTLE  JAZZ MAN,MIDNIGHT EXPRES feat. TOTU RARES, HARVEST, 4GIVEN,NIGHTLOSERS,BLAZZAJ,BEGA BLUES BAND,QUO VADIS,ALEX TOMASELLI MIDNIGHT BLUES,BLUE MOTORS si MIKE & THE BLUE SPIRITS, GYURI PASCU,CROSSROADS, LUNA AMARA, BERTI BARBERA,URMA,SURVOLAJ,KUMM,BURNING TABLE,SEMNAL M,EMERIC IMRE SET,BYRON,TRIGON,GRIMUS,MARCIAN PETRESCU & TRENUL DE NOAPTE,VASKO THE PATCH,TIPTIL,OTHELLO BAND,KUSAK/POP URBAN UNIT,D.O.L.E, ACOUSTICA ,S.G.PROJECT etc

       Diversitatea genurilor reunite sub umbrela festivalului a facut ca BLUZAU sa devina un festival de jazz,blues si…altceva,foarte apreciat atit in tara cit si Europa,nume din Ungaria,Austria,Germania,Bul- garia sau SUA intarind palmaresul festivalului.

Anul 2015 aduce editia cu numarul 20 care isi propune pe parcursul a doua zile sa invite sub deviza “ friends will be friends “artisti apreciati care au cintat in festival in cei 20 de ani de istorie si de asemenea sa ofere spatiu de afirmare pentru 2 proiecte de tineri buzoieni.

 

Presedinte,

Tolea Postovei

 

INTERVIURI ARTISTI

 

GEORGE BAICEA – interviu pentru NEWS BUZAU – BLUZAU 2015

 

1.         Mai tii minte de cite ori ai fost la Bluzau ? Ai vreo amintire anume ?

2.         Ce formula pregatesti pentru editia din acest an ?

3.         Ai pregatit ceva special pentru seara de anul acesta ?

4.         Ce chitaristi te-au influentat de-a lungul anilor ?

5.         Cu ce muzicieni romani ai face un super grup ?

6.         Cum apreciezi scena blues din Romania ? Se poate trai decent din acest gen de muzica ?

7.         Ce parere ai despre trupele “ tribute “ ?

8.         Pune-ti o intrebare pe care eu nu am pus-o si raspunde la ea.

 

Multumesc

 

1.         Acum este a treia oara. Am participat la editiile festivalului din 2005 si 2007.

2.         Alex Davidescu , unul dintre cei mai talentati basisti ,cu care impartasesc atractia pentru Stevie Ray Vaughan si HENDRIX,in aceasi masura ca si pentru marii basisti Marcus Miller,Victor Wooten ,reusind impreuna sa unim cele doua lumi printr-un interplay care face legatura intre ei.

Sabin Tarabega tobe, deasemenea unul dintre cei mai buni, mai ales datorita veleitatilor lui in ceea ce priveste maniera jazistica de a bate la tobe,fiind unul din elevii lui Tudy Zaharescu.

3.         Zona specială a bluesului texan reprezentată de Stevie Ray Vaughan, Albert Collins, la care se adaugă piese semnate de celebrii: Jimi Hendrix, John Lee Hooker, Buddy Guy, Stevie Wonder, precum şi piese proprii, care datorita interplayului mentionat si manierei de interpretare, creaza directii care duc spre jazz, funk, psihedelic.

4.         JIMI HENDRIX, SRV, FRANK ZAPPA in mod special, dar modul de exprimare pe instrument este nuantat de  foarte multe trupe mari si  genuri musicale diverse pe care le-am ascultat de-a lungul timpului.

5.         Sunt multi muzicieni buni si talentati, dar in ceea ce ma priveste, tinand cont de faptul ca personal sunt adeptul formulei POWER TRIO, cred totusi ca as adauga cu toata inima un singur nume, RAUL KUSAK.

6.         Pasiunea unor oameni de muzica,fie ei organizatori, public sau muzicieni, care in pofida oricaror obstacole de ordin social sau financiar face sa existe acest gen musical in Romania, dar la nivel de nisa, mai de nisa decit afara. Personal, sunt fericit ca pot sa fac ceea ce imi place de cite ori am ocazia, lucru pentru care multumesc cerului si voua. Cat despre traitul decent din blues………………functionam pe sistemul HAVE FAITH!

7.         Trupele “tribute”. Un subiect de discutat mai pe larg  dar cu alta ocazie. Pe scurt si pro si contra. Pro, daca reusesti sa aduci pe scena fara a face nota cu nota spiritul unei trupe, ca si cand ar fi acolo intr-o alta varianta, si contra cand doar te imbraci cu o haina foarte frumoasa, care orice ai face e mult prea mare pentru tine.

8.         A fi sau anu fi ?          “A fi” este atunci cand incerci sa-ti urmezi visul indiferent de obstacole.           “A nu fi” e atunci cand renunti, automat intrand in zona NOTHING BUT EXISTENCE.    

               MULTUMESC PENTRU INVITATIE.

CU PRIETENIE,  

 

GEORGE BAICEA

 

INTERVIU PENTRU NEWS BUZAU SI BLUZAU 2015

BURNING TABLE

 

1.       Mai tii minte de cite ori ati fost la Bluzau ? Avetii vreo amintire anume ?

 

 Buzau inseamna  mult ptr noi. Ptr Levi si ptr mine  inseamna  chiar prima aparitie pe scandura ( scena ) rock&roll cu formatia Survolaj , cred ca a fost in 1987. Avem amintiri speciale legate de Topt  si apoi de Bluzau  unde  cred ca am participat de doua ori cu Burning Table .

 

2.       Ati pregatit ceva special pentru seara de anul acesta ?

Cred ca da .Repertoriul nostru actual este   influentat de muzica Rock Alternativ , Blues-Rock , Space Rock sau Funk dar la baza a ramas Bluesul .

 

3.       Ce gen de muzica preferati ?

De ascultat ascultam de la clasica sau jazz pina la punk rock cam tot dar cred ca Rock Alternative ar fi genul  care ne influenteaza cel mai mult in ultima vreme

 

4.       Cum apreciati scena blues din Romania ? Dar din Timisoara in particular ?

 

Cred ca in ziua de azi doar faptul ca cineva mai canta Blues ar trebui sa fie de apreciat. Nu sunt multe evenimente /festivaluri de Blues in Ro , cu toate ca  avem artisti valorosi in zona care au convins deja publicul iubitor de acest gen .In Timisoara nu pot spune ca miscarea blues este la fel ca si acum 20 de ani dar totusi este promitator ca sunt multi tineri care asculta muzica blues sau muzica inspirata din blues.

 

5.       Se poate trai decent din acest gen de muzica ?

Doar din acest gen de muzica nu .

 

6.       Ce parere ai despre trupele “ tribute “ ?

 

Cred ca nu trupele tribute sunt problema ci numarul foarte mic al trupelor care mai au curaj sau pornire sa faca ceva original cu muzica si text despre ceea ce sunt si simt ei acum .

 

7.       Pune-ti o intrebare pe care eu nu am pus-o si raspunde la ea.

Doriti o sticla de Tequila dupa concert ?

Da.

Multumesc!

 

INTERVIU BLUE FAMILY – NEWS BUZAU SI BLUZAU

1.Care este originea titulaturii Blue Family ?

Ideea a aparut acum 20 de ani cind din colaborarea cu ceilalti colegi muzicieni a rezultat un fel de familie care a creat blues prin prietenie si a devenit “ blue “. Toti sintem un “ Blue family “

2.Cum este scena de blues in Serbia ? Se poate trai decent din muzica ?

În Serbia nu poate să se traiască din Blues. Aici blues-ul este muzică underground. Există multe genuri care pot cu succes să aiba succes in toată lumea ,dar bluesul in Serbia este la un nivel scăzut.

3.Ce parere aveti despre miscarea de blues in Romania ? Ati cintat cu muziceini romani ?

Blue Family cinta in  România inca din anul 2002. Atunci am cunoscut pe un om extraordinar , Kamocsa Bela, care ne-a chemat în Timișoara, mai întâi în clubul 30, iar după aceea și la Festivalul timișorean in clădirea filarmonicei Ion Vidu

Au fost invitați apoi la alte festivaluri, printre care si la Sighișoara Blues Festival, unde am cunoscut-o  pe Simona Lăpădat. Ea a luat rolul de manager si am inceput mai des sa participăm la festivale prin România,printre care si cel de la Buzau.

Am cintat cu citiva  muzicieni de blues romani – Raul Kusak, Nagy Bogdan, Vali Racila… Au fost  experiențe frumoase.

4.Va amintiti ceva de la cintarile precedente din Buzau ?

Imi amintesc  când pe scenă ni s-a alăturat Raul Kusak, și concertul a continuat la festival cu doua orgi Hammond – de neuitat!

 

5.Pregatiti ceva deosebit pentru aceasta editie Bluzau ?

Intotodeauna ne dăm silința ca spectacolele noastre în România să fie speciale. Sper că același lucru se va întimpla și de data aceasta

6.Exista artisti pe care vi i-ati dori in trupa sau alaturi de voi pe scena ?

 

Îmi dau silința ca să legam colaborari cu alți muzicieni.Avem proiectul cu numele „Balkan Transfer„, cu muzicinei de pe teritoriul statelor balcanice, care în momentul de fața se afla la stand by  având în vedere criza…

 

 

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează