EXCLUSIV - FOTO/VIDEO – Sfintirea Catedralei Sf. Sava de la Buzau (presa interzisa la Sf. Liturghie!)

Cu toate ca Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei nu a dat voie reprezentantilor mass-media sa ia parte la slujba si sa transmita evenimentul tuturor celor care nu au reusit sa ajunga la slujba si nu au rezistat sa stea in ploaie si frig, jurnalistii News Buzau va prezinta cateva aspecte legate de momentul deosebit de frumos de la catedrala Sf. Sava. La slujba de duminica au fost prezenti atat oficilitati locale – 

prefectul George Sava, primarul Constantin Boscodeala, vicepresedintele CJ Emanoil Neagu, cat si deputati si senatori: deputatul PSD Marcel Ciolacu, Eugen Nicolicea - UNPR, senatorul Eugen Teodorovici - PSD si Constantin Popa - UNPR, precum si alti parlamentari, reprezentanti ai institutiilor locale, un sobor de preoti si episcopi invitati. De asemenea, precizam ca preoti in civil si in sutana erau la toate etajele si scarile catedralei, monitorizand tot ce misca! Atasam alaturi si Comunicatul de presa de pe siteul oficial al Arhiepiscopiei, in care se spune apasat ca: “De altfel, exista chiar o recomandare a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, respectata in toate eparhiile, ca, la sfintirea unei catedrale sau la alte evenimente bisericesti speciale, sa nu aiba acces in interiorul sfantului locas nici un alt reprezentant al presei decat corespondentul postului de televiziune Trinitas al Patriarhiei Romane”. Si totusi reprezentantii B.O.R. trebuie sa stie ca toate lacasurile de cult sunt deschise tuturor si chiar si a reprezentantilor media (din a caror buzunare, indiferent de confesiunea religioasa li se opreste obolul pentru donatii spre Biserica!) si nu credem ca vreodata s-a facut vreo busculada sau scandal din pricina filmarilor si a presei aflate de la fata locului. Prin aceasta atitudine Biserica se indeparteaza de credinciosi si de indemnul lui Hristos, propovaduit in Evanghelie.

 

Comunicat Arhiepiscopie:

Duminica, 11 octombrie 2015, incepand cu ora 8:00, va avea loc sfintirea Catedralei copiilor Sfantul Mucenic Sava din municipiul Buzau, urmata de Sfanta Liturghie, evenimente duhovnicesti de o mare importanta pentru clericii si credinciosii Eparhiei noastre. Din acest motiv, accesul mass-mediei locale si centrale se va face dupa reguli precise, pentru a nu impiedica buna desfasurare a slujbelor si, totodata, pentru a fi respectate sacralitatea si solemnitatea momentului. Astfel, jurnalistii vor putea filma sau fotografia doar in timpul sfintirii catedralei, in exterior. Locasul de cult va fi arhiplin, in ziua respectiva, asa incat nu va fi posibil nici un fel de activitate din partea presei, in interiorul catedralei, intrucat aceasta ar produce tulburare in timpul slujbei religioase – care impune pastrarea unei atmosfere de liniste si de rugaciune.

 

De altfel, exista chiar o recomandare a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, respectata in toate eparhiile, ca, la sfintirea unei catedrale sau la alte evenimente bisericesti speciale, sa nu aiba acces in interiorul sfantului locas nici un alt reprezentant al presei decat corespondentul postului de televiziune Trinitas al Patriarhiei Romane, care cunoaste cel mai bine momentele cand poate filma si fotografia, fara sa perturbe desfasurarea sfintelor slujbe, potrivit randuielilor bisericesti.

 

De asemenea, facem precizarea ca jurnalistii vor putea, totusi, sa filmeze sau sa fotografieze in interiorul catedralei, in jurul orei 12:00, dupa ce se va fi incheiat slujba Sfintei Liturghii. Cei care doresc imagini de la ceremonia religioasa din interior, pot sa se adreseze Sectorului Comunicatii Media al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, la numarul de telefon: 0736.222.556.

 

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei”

 

Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, veche vatra de spiritualitate ortodoxa romaneasca, isi are obarsiile in multisecularul crestinism de la Curbura Carpatilor, fiind cladita pe sangele martiric al Sfantului Mucenic Sava de la Buzau, pe Ortodoxia marturisita de episcopul Teofil al Bisericii Gotiei (cum era cunoscuta episcopia noastra in secolul al IV-lea, ca urmare a ocuparii tinuturilor Buzaului de catre goti) la primul Sinod Ecumenic, pe spiritul organizatoric al Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, pe jertfa si evlavia Sfantului Sfintit Mucenic Teodosie de la Brazi si a Sfantului Cuvios Vasile de la Poiana Marului si pe stradaniile ctitoricesti ale unor vrednici episcopi, precum Luca din Cipru, Mitrofan, Damaschin, Chesarie sau Dionisie Romano. Intemeiat in anul 1502 ca Episcopie sufragana a Mitropoliei Ungrovlahiei, scaunul vladicesc de la Buzau a fost ridicat in anul 2009 la rangul de Arhiepiscopie, avand in jurisdictie judetele Buzau si Vrancea. Din 10 martie 2013, Eparhia de la Curbura Carpatilor este condusa de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian Spiridon.

 

Iulian Gavriluta

 

P.S Dintr-o eroare tehnica, pe filmuletul postat s-a strecurat o data gresita: in loc de "10 septembrie, trebuia precizata data de 11 septembrie"! Multumim de intelegere si ca ne urmariti!

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează