FOTO/VIDEO - Un  asezamant  monahal pierdut? Manastirea Ratesti din judetul Buzau, la doi ani dupa alunecarile de teren din 2014

solutia ratestiAu trecut doi ani de cand ploile au distrus Manastirea Ratesti din judeţul Buzau si aceasta a fost inchisa. Staretia, mai multe chilii si biserica s-au surpat din cauza alunecarilor de teren provocate de ploile abundente de la acel moment.

Imobilele in care traiau calugaritele au devenit improprii locuirii, viata acestor fiind pusa in pericol. Autoritatile bisericesti au luat decizia de a le muta in centrul social filantropic aflat in proximitatea Manastirii Ratesti, apartinand Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Mai multe localitati din judetul Buzau au fost afectate atunci de alunecarile de teren, cele mai grave situatii inregistrandu-se la Colti, Panatau si Berca.
Este de semnalat faptul ca in zona Berca si nu numai nu era prima data cand se inregistrau alunecari de teren serioase. Anterior, in 2012, din cauza ploilor, circulatia pe drumul judetean, care facea legatura cu manastirea, se desfasura pe un singur sens de mers din cauza unui crater format in sosea. Se stia, prin urmare, ca este o zona de mare risc. In anul 2010, cand a luat nastere proiectul de reabilitare a Manastirii Ratesti, problema numarul unu trebuia sa fie cea legata de lucrarile de amenajare pentru stabilizarea solului. Orice alt demers devenea inutil, excluzand aceasta prioritate. Exista si o serie de rapoarte de specialitate privind riscurile de inundatii de pe raza judetului Buzau, mai ales dupa puternicele inundatii din anul 2005, rapoarte care evaluau gradul in care au fost afectate solurile si infrastructura judetului. In orice caz, specialistii in domeniu si-au facut datoria.
La momentul de fata, ansamblul monahal este in continuare supus pericolului. O noua perioada ploioasa poate finaliza distrugerile din 2014, astfel incat biserica si celelalte constructii sa dispara la propriu, rezultand niste mormane de moloz. Adio reabilitare, adio obiectiv de patrimoniu! In literatura istorica s-ar putea sa vorbim despre o manastire disparuta din zona Subcarpatilor de Curbura.
Dupa cum am afirmat mai sus, desi manastirea obtinuse o finantare europeana nerambursabila de 4 milioane de euro pentru reabilitare, situatia creata prin activarea acelor alunecari de teren a facut imposibil acest demers. Singura solutie pentru Ratesti este aceea de a se stabiliza versantul prin lucrari de amenajare. Practic, in această zona se considera ca ar trebui intervenit cu stalpi metalici de patru metri lungime pentru stabilizarea malului si abia ulterior am putea vorbi despre o interventie serioasa pentru reabilitarea ansamblului monastic de la Ratesti.
Pana atunci, Ratestiul de alta data ramane o amintire. Acum, asezamantul se afla inca la granita dintre lumea celor vii si taramul mortilor.

 

Adrian Constantin

 

ratesti1

 

ratesti2

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează