„Scoala Altfel“ – 21 aprilie 2016, la Muzeul Judetean Buzau. 60 de ani de la contestarea comunismului in Romania

Ieri, la Muzeul Judetean Buzau, s-a desfasurat conferinta publica cu tema „60 de ani de la contestarea comunismului in Romania. Revolutia maghiara si miscarile studentesti din Romania“. Initiatorii activitatii au fost Muzeul Judetean Buzau, reprezentat de catre domnul director dr. Laurentiu Grigoras si domnul director adj. dr. Daniel Costache,  si AFDPR, filiala Buzau, reprezentata de catre domnul inginer Mihai Lazar, presedinte al filialei.

 In cadrul filialei exista si un Centru de Conservare a Memoriei Opozantilor Anticomunisti, reprezentat de catre domnul profesor Adrian Constantin de la Liceul cu Program Sportiv Iolanda Balas-Soter, menit sa desfasoare activitati specifice in mediul scolar si nu numai. Parteneri au fost Liceul Pedagogic „Spiru Haret“ si Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas-Soter“.

Activitatea derulata a constituit o oportunitate pentru elevi de a interactiona cu un martor ocular al epocii comuniste. Elevii au avut posibilitatea de a cunoaste astfel acel segment de timp, in care comunismul si-a manifestat cu duritate fizionomia sa totalitarist-concentrationara.

Invitatul, domnul dr. Ion Sarion, membru al AFDPR, filiala Buzau, a facut parte din lotul „Gordan“, lotul  de studenti anticomunisti, care au incercat sa coaguleze o miscare anti-sistem la Bucuresti, in Piata Universitatii. Toti membrii lotului au fost condamnati, fiind acuzati de atentat la adresa ordinii de stat si trimisi la munca silnica, in lagarele din Balta Brailei. Miscarile studentesti, in cadrul carora se inscrie si cea a studentilor medicinisti din Bucuresti, au venit pe fondul schimbarilor survenite in cadrul unor state socialiste dupa disparitia incontestatului lider de la Moscova, Iosif Visarionovici Stalin. In acest context al unei relative diminuari a controlului de la Kremlin se inscriu miscarea din Polonia si sangeroasa revolutie maghiara din 1956, evenimente care au stimulat si actiunile revendicative ale tinerimii universitare din Romania.

Prin marturiile invitatului, elevii au avut oportunitatea sa identifice mijloacele prin care regimul comunist a procedat la decimarea elitei opozante, cat si trasaturile Gulagului de tip stalinist, in varianta romaneasca, conturandu-si astfel propria lor imagine despre totalitarismul comunist. In ultima parte a activitatii a avut loc si o scurta dezbatere libera pe problematica tematicii abordate.

             La activitate au participat in jur de 100 de elevi, alaturi de cadrele didactice insotitoare. De la Liceul Pedagogic „Spiru Haret“ au participat doua clase, insotite de doamnele profesor Serenella Dinu si Adina Constantin, initiatori ai parteneriatului din partea institutiei scolare, iar din partea Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balas-Soter“, au participat la activitate trei clase, insotite de doamnele profesor Cecilia Popescu, Mioara Dinu si Magdalena David.

Iulian Gavriluta