ULTIMA ORA:

Donati aici! Sprijiniti Presa libera!

presa libera DONATI AICI banner

Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme

 în funcţie de mărime, continuitate ideatică şi timpul efectiv de procesare. Îndemnăm cititorii să participe activ la acest demers publicistic: sugestiile, consideraţiile şi informaţiile oferite vor fi avute în vedere - cu citarea sursei - la definitivarea formei de print, atunci când acestei cărţi îi va veni vremea să apară în librării. 

Musceleanu Vlad-Ionuţ şi Redacţia ”Buzău-News”

 

Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme  (I)

 

Cuvânt Înainte

 

”Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun”

(1Tesaloniceni 5:21)

”De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte”.

(Psalmul 126:1)

 

De-a lungul timpului, Stâlpii Tainiţei, o formaţiune stâncoasă naturală, individualizată în cadrul mai larg al Munţilor Buzăului, a trezit pasiuni şi a stârnit patimi. Fie misterul locaţiei eluzive, fie legendele la fel de eterate, au înfierbântat imaginaţia şi au dat naştere unor îndelungate şi lungi căutări.

Atestaţi documentar prin Hrisovul dat de Mihnea Voevod mănăstirilor Motnău, Agathon şi Ioan Bogoslav în 18 Iulie 7095 (1587), Stâlpii Tainiţei apar periodic semnalaţi ca punct de hotar şi limită de moşii.

De aceea, nu este de mirare că prima lor ieşire la rampă, dacă ne putem exprima aşa, o capătă în timpul litigiilor funciare, care se vor desfăşura în instanţele Capitalei.

Chiar şi menţionarea lor în Dicţionarul lui Basil Iorgulescu (1892), deşi introduce involuntar o notă misterioasă, nu reuşeşte să-i impună.

Un scurt pasaj dintr-un interviu datat 7.02.1980 îi introduce în legendariumul rudanian, manufacturat cu grijă în zona buzoiană şi nu numai.

În 1985, autoarea Elisabeta Iosif brodează pe seama lor şi a ”profesorului” Rudan poveşti fantastice pentru copii, în care unii vor căuta ulterior adevăruri ocultate, tulburătoare.

Odată cu publicarea într-un ziar ieşean a două articole în care se vorbea de dispariţia în neant a unor oameni în Munţii Buzăului, Stâlpii Tainiţei revin treptat în scenă. Ei sunt aduşi sub lumina reflectoarelor forţat, de persoane care nu numai că par a nu opera diferenţa dintre realitate şi ficţiune literară, dar nu reuşesc nici măcar să interpreteze analitic un material.

La toate acestea s-au adăugat în timp erorile de localizare şi descriere a unor autori şi instituţii şi chiar unele goluri aparent de neînţeles din memoria şi cunoaşterea locuitorilor zonei.

Astfel se face că în mass-media şi pe Internet a răsărit pălămida falsului, minciunii, erorii şi de ce nu intoxicării/ dezinformării. ”Răsărit” duce cu gândul la ceva spontan, natural, însă unii s-au specializat în a cultiva ogoare întregi cu astfel de ciulini păguboşi. De la datul cu presupusul unii au dezvoltat convingeri ferme, fotografii din locaţii diferite au propus false identificări, iar unele persoane şi-au lovit pieptul de aramă cu imaginare cărămizi ale revelaţiei. În unele cazuri, a existat chiar riscul unor dudui de a-şi zdrobi sânii.

Prezenta lucrare are rolul bine definit de a restabili faptele în detrimentul imaginaţiei bolnăvicioase, de a etala şi analiza tot ce se ştie concret, public sau nu, despre Stâlpii Tainiţei şi de a trage unele concluzii privind resorturile psihologice ale relaţiei manipulator vs. masă de amăgiţi.

Veţi găsi aici o abordare pluri-disciplinară care îmbină istoria, arhivistica, geografia, topografia, etnografia, analiza de text şi a datelor şi sinteza unificatoare. Am evitat discursul academic rece, impersonal şi adesea intenţionat, dar nu am abdicat  de la rigoarea argumentaţiei şi referenţierea ”la sânge” a datelor primare.

 

”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

şi nu ucid

cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc

în calea mea”.

 

            De câteva ori ni s-au aruncat în faţă aceste versuri blagiene pentru a ni se justifica nevoia falsificării intenţionale a misterului, a cauţionării şi perpetuării minciunii doar de dragul de a exista mister.

            Facem şi un exerciţiu aici: demonstrăm că cercetarea serioasă elimină doar falsul mister, misterul artificial şi contrafăcut, ”cojile” cum ar spune kabbaliştii, conservând aproape în întregime ”miezul dur” al adevăratei taine.

***

            În încheiere, dorim să adresăm mulţumi celor care au făcut posibil acest studiu. Ei vor fi menţionaţi pe parcurs, acolo unde aportul lor s-a făcut simţit,dându-i cezarului cele ce sunt ale cezarului. Dl. M (anonimat solicitat) ne-a călăuzit la Stâlpii Tainiţei, şi ajutorul său prietenesc ne-a scutit mult timp de ”periere” a zonei de referinţă. Unii ne-au furnizat suport topografic inedit sau au contribuit la prelucrarea digitală a hărţilor. O cunoştinţă de ultim moment ne-a întregit perspectiva asupra toponimiei. Asociaţia ”Tainiţa Baştinei” din Gura Terghii ne-a conturat o viziune asupra dinamicii legendelor locale.

            Sunt mulţi şi fără ajutorul lor multe nu s-ar fi întâmplat…     

 

Cadrul general

 

Stâplii Tainiţei au fost menţionaţi vreme de secole ca punct de hotar al unor moşii, ulterior fiind încorporaţi în reţeaua administrativă de delimitare a suprafeţei unor comune (Brăeşti şi Goideşti după organizarea administrativ-teritorială de la începutul secolului trecut).

Ulterior, cândva, cumva, localizarea lor exacte s-a ocultat, poziţia lor fiind cvasi-necunoscută de majoritatea localnicilor, d-apăi de turiştii rătăciţi prin zonă. Această necunoaştere nu se manifestă însă prin lipsa unor indicii, ci prin multiplicarea nefirească a lor. Rupându-se de realitatea obiectivă, Stâlpii Tainiţei au început să fie plimbaţi în teren, în funcţie de ştiinţa fiecăruia. Chiar şi descrierea lor începe să varieze considerabil, dovadă că majoritatea nici nu ştiau concret despre ce vorbesc.

Deşi din analiza noastă va reieşi poziţia reală şi descrierea lor (inclusiv coordonatele), pentru început vom delimita un teritoriu de lucru mai amplu, aflat în zona muntoasă din nordul judeţului Buzău şi circumscris comunelor Bozioru, Brăeşti şi Gura-Teghii. El este delimitat la Nord de secţiunea Drumul judeţean 203K, la Est de satul Brăeşti (com. omonimă), la Sud de satul Găvanele (com. Bozioru) şi la Vest de râul Bâsca Rosilei şi localitatea Furtuneşti.

Deşi am fi putut restrânge aria primară de studiu, am preferat să menţinem în prim-plan şi principalele căi de acces.

 

VA URMA

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #1 intentiePopa Claudia 26-12-2015 19:55
Sunt doar la prima lectura...
Citat

EDITORIAL

statul de dreptSe spunea ca SIPA si DGPA au facut politie politica si au fost decapitate. Avem indoieli in acest sens. Nu excludem ca au fost si unele abateri . Ce se intampla in prezent insa ? Este democratie? Este transparenta? Alte abuzuri? NKVD rediviva? Trebuie sa acordam, potrivit normalitatii, dreptul la libertatea de exprimare al unui agent din cadrul Penitenciarului Bacau care ne relateaza o speta pe care o putem considera de o imensa gravitate pentru statul de drept.

silvana racoviceanuȘacali, „rău necesar”, șnapani, „morți după bani” sunt câteva dintre etichetele și sintagmele folosite când vorbești despre avocați. Pe doamna avocat Silvana Racoviceanu n-am cunoscut-o personal până acum două săptămâni când ne-am întâlnit într-o crâșmă la Obor, după ce tocmai îl chestionasem pe soțul ei, colegul meu Alecu Racoviceanu, cu privire la un caz celebru al anilor ’90, asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea. Mai vorbisem cu ea la telefon prin martie, când m-a sunat și m-a rugat să-i scriu câteva rânduri despre el, că tocmai urma să intre în al șaselea deceniu de viață grea.

schitul Sf Andrei AthosIntrăm în curtea Schitului Sf. Andrei din Athos. Oprirea nu era în program. Dar ”fratele” Daniel voia să cerceteze magazinul cu obiecte de cult. După vreo 20 de minute, așteptându-l să cumpere suvenirurile sfințite, se apropie de mine călugărul care avea în grijă magazinul.

BOR(Preluat și adaptat de la alți anonimi...de prin interentul, uneori și benefic, chiar dacă face parte din puterile duhurilor răutăților răspândite prin văzduhuri​, alături ​de stăpânitorii întunericului acestui veac ​(​Efeseni ​6, 12)

Din BOR n-a mai rămas decît un SISTEM bisericesc, o BIROKRATURĂ religioasă, menită să gestioneze/controleze corect-politic, adică să veștejească, orice energie duhovnicească și națională autentică. Patriarhul fiind ales de mulți masoni infiltrați în Adunarea Națională Bisericească, devine astfel, sluga unui sistem masonic, care a penetrat la toate nivelurile Biserica.

Donald Tom profil PsihicZilele aceste nu am avut ce a face si am dat curs invitatiei unui colaborator de la MI5 din Londra de a-l vizita, in concediu. Nu, nu a fost ceva oficial, dar schimbul de impresii si experienta intre G.I.M. (Buzau, Bucuresti, Cluj si Iasi) a fost benefic si plin de reusite. Brusc, la ceaiul de la ora 5, amicul meu m-a invitat la un local sa cunosc o parte din echipa lui. Surpriza : la intalnire a fost prezenta si o studenta a faimoasei Leanne ten Brinke - asistent profesor doctor la Universitatea din Denver și un expert de top în ceea ce privește limbajul trupului. Brusc, stiind parca despre ce vreau sa o intreb, mi-a intins o carte si am rasfoit-o impreuna. Mi-a venit ideea sa-i arat un videoclip cu Donald Tom si sa o intreb « ce vede » ? Iata ce mi-a subliniat, printre alte comentarii si glume, inevitabile :

halep nervoasaDe la bun inceput trebuie sa spun ca ceea ce este scris mai jos parca sunt scris de mine...dar nu sunt! Cu toate acestea, gandurile asternute de bunul meu prieten din America mi-au fost impletite cu uriasa bucurie a victoriilor Simonei Halep ! Si cum gesturile mici fac totul, mi-a placut ca si voua, unele atitudini ale Simonei, dar intr-un mod cu totul ciudat s-au impletit cu altele, dizgratioase si chiar scarboase facute de ea.  Da, mereu a existat ceva care m-a intrigat, am vorbit cu cei apropiati despre asta si nu am spus-o in public…pana ce nu am citit randurile altora care, intamplator sau nu, observase aceleasi carente de caracter si gandire gaunoasa la campioana Halep. Sa fi fost mereu asa si sa se fi ascuns atat de bine de ochiul lumii, sau... banii au schimbat-o ? Oricum, in ultima perioada a inceput sa isi dea rau in petic si sa lase la suprafata din ce in ce mai mult caracterul ei dictatorial si avar dupa succes si bani ! Ceea ce m-a deranjat insa cel mai mult a fost lipsa de sentiment patriotic din ce in ce mai pregnant si un fel de tupeu….pacat amestecat cu smecherie ieftina ! Las acum sa vorbeasca altii despre asta, in randurile si interviul de mai jos (I.G.)!

ACUZ mDa. Acum este o certitudine. Alexandra a fost violată și ucisă. Am aflat despre aceste orori, numai prin curajul supraomenesc al unei fete de numai 15 ani. Dar odată cu Alexandra, am aflat că, în fapt, România a fost violată și ucisă.

trazneaPuţin peste jumătate de veac. Aşa ar începe în cuvinte descrierea unor cifre seci şi goale ale bilanţului vieţii mele. O soţie minunată, înţelegătoare, care şi cu cele mai grele sacrificii, mi-a fost alături. Tot timpul, necondiţionat. Un băiat la facultate, tânăr, frumos şi sănătos. În dese rânduri, mi-am pus familia, adică ce am mai de preţ pe lume la egalitate cu ce trăiesc şi respir: fotbalul. Mi-am dedicat ani din viaţă, am sacrificat timpul, sănătatea şi am mers din datorii în datorii, mi-am făcut din prieteni duşmani şi nici în al doisprezecelea ceas nu am învăţat că bunătatea şi dorinţa de a realiza lucruri într-o manieră corectă, echidistantă şi profesionistă sunt lucruri anormale pentru „normalitatea” societăţii în care trăim. Nu ştiu nici măcar să descriu în cuvinte ce simt.

0 eurocrisisÎn timp ce ne uităm la macabrul spectacol politico-juridic pus în scenă în ţărişoara noastră, în spatele uşilor închise, dar perfect transparent, se desfăşoară cea mai mare operaţiune de jefuire a ţării şi de intrare a ei într-o spirală fără ieşire.

Aşa-i că sunteţi surprinşi? Aşa-i că vă miraţi „cum de nu spune nimeni nimic”?

Sfetoslav Cremarenco matematician BuzauAșa se spunea în Buzău, timp de aproape 50 de ani, când venea vorba de învățat matematică la nivelul de sus, rezervat minților frumoase. Era bătaie pe locurile din clasa lui. La el, adică la Sfetoslav Cremarenco, apostolul matematicii. Unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun profesor de matematică din România în ultimii 50 de ani. Așa a spus unul dintre elevii săi geniali, Bogdan Enescu, iar matematicienii români nu l-au contrazis. La 77 de ani, de 10 ori câte 7, plus încă 7, venerabilul profesor urmează drumul trist al intelectualului român de elită ajuns la pensie, uitat de autorități, căutat doar de boli și de poștașul cu facturi, înseninat numai de amintiri și, rar, dar atât de intens, de recunoștința foștilor elevi.A mai trecut un an peste dansul...acum la 78 de ani...

Asociatia Nevazatorilor Buzau Proiect BucovinaPe 8 iulie 2019 începea activitatea din cadrul proiectului „Bucovina, ținut de istorie și legendă”, de care beneficiau persoane cu dizabilități vizuale din cadrul Filialei Judetene Buzau, proiect finantat de Consiliul Judetean Buzau din fonduri nerambursabile. Urma să aibă loc vizitarea unei serii de obiective turistice și desfășurarea unor activități cu caracter cultural și educativ, menite să elimine factorul izolare din rândul nevăzătorilor.Participarea în calitate de voluntar mi-a permis să intru în contact cu beneficiarii proiectului și să aflu cum se descurcă aceștia în viața de zi cu zi, ținând cont de dizabilitățile pe care le au.

TURISM CULTURAL News BuzauUn festival şi un târg turistic medieval. O modalitate optimă de promovare a patrimoniului istoric la nivel interjudeţean. Valorizarea acestor obiective de patrimoniu istoric impune, după cum afirmam, o viziune mai largă şi aplicată, şi anume ofertarea, în plan turistic, a unor acţiuni culturale de impact. După cum în spaţiul transilvănean conceptul de festival şi de târg medieval a devenit o realitate, tot astfel, la o scară redusă şi mai bine centrată pe obiectivele de patrimoniu, se poate lansa o astfel de acţiune culturală, direct legată de aceste foste centre mănăstireşti fortificate din zona Carpaţilor Curburii şi a Subcarpaţilor Moldovei.

mincoinele gogoneleIeri , 27.07.2019, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”a avut loc o baie de biodiversitate legumicola dupa tiparele europene indelung uzitate. Gusturi europoide aclimatizate in Valahia. In baia de multime, administratia locala si Onor. Minister al Agriculturii si al Plugariei, destalinizate cu portia, au avut ocaziunea sa insamanteze indelung un asalt de imagine printre poporenii din Targul Buzaului. Oras deschis, nu ? Te pui cu gustul traitorului din mitoc ( metoc)?

Momentul zilei

Vanatoru genistul BuzauCe-mi plac mie aceste evenimente taranesti de tipul “Amintirilor din Epoca de aur” – celebrul film romanesc, cu legende urbane! De ce-mi plac? Pentru ca aici, meltenii, pupincuristii si flausatii sunt la ei acasa…se simt ca "viermii in untura"! Poate cel mai recent dus cu pluta” este Pr. Dr. Prof. Cercetator, Academician (prin corespondenta!) – Costel Vanatorul, uns de curand (cu toate alifiile) sef la “Gene”.

UIE candidatiDuminica 15 septembrie 2019, in plin centru Buzaului, sub nasul lui Donald Tom, au fost vandalizate corturile electorale ale tuturor candidatilor la Alegerile Prezidentiale din 2019! Mai multe inscrisuri - "M..E", au aparut atat in interiorul corturilor cat si in afara!

risipa apa CABSe intampla in aceasta seara (14.09.2019), In Buzaul haituit de Toma si Savulescu: In timp ce edilul se plimba la OSLO cu Asociatia "Mucipiilor", in Buzau este haos. Cetatenii sunt nevoiti sa plateasca apa neagra de la robinete si sa isi desfunde apometrele, filtrele si tevile din cauza malului de incompetenta al directorului Savulescu, protejata lui Toma Faliment. Pe strada Visinului, colt cu Bicaz (unde pentru "Dobrica view" s-a spart asfaltul si tevile de apa si canalizare)...curge apa...neincetat.

TROIA Premium Construct Buzau 2019 1AU INCEPUT! Sa darame tot....soferii de la TROIA Premium Construct (controlata de IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei) care a luat prin incredintare directa lucrarile (de la Toma)pentru Podul din "Bariera Brailei" - Buzau...! :D

autobuze rable Transbus BuzauNu a trecut mult de cand am semnalat ca Gica Toader si Traian Cucu – cei doi « mahari » de la societatea Transbus SA, controlata de primarul faliment Toma (LINK), dau date tehnice false despre autobuzele second hand si iata ca primele masini din baza societatii crapa de uzura fizica si morala. Imaginile ne-au fost transmise de un buzoian revoltat pe situatie.

Lopata in asfalt Ramnicelu BuzauDOREII SUNT PESTE TOT! S-a intamplat la Ramnicelu, Judetul Buzau - un muncitor (se pare ca lucra la firma apropiata de PSD - ALKARON - patron un anumit F. T.) dupa chipul si asemanarea renumitului "DOREL" din povestile urbane ale Romaniei - a facut-o lata: a uitat O LOPATA in asfaltul turnat de firma! Asa ceva....mai rar!

Transbus BZ 85 VFGDupa ce au modificat computerul de bord la rablele de autobuze cu peste un million de km la ACTIV, aduse pe spagi de la rudele din Olanda si au montat compostoarele de bilete de pe vremea « Lu ‘ Ceasca »…. « Cuplu celebru » Gica – Cucu , a mai inventat una : « geam » din policarbonat, pentru o vizibilitate "mai buna" a realizarilor bulibasei TOMA ( BZ.85 VFG)!!! « SIGURANTA SI INCREDERE »... da, ma ?

asfaltare bataie de joc BuzauAnuntata cu surle si trambite, de sclavii primarului Toma, “Marea asfaltare” s-a dovedit o mare bataie de joc, pe bani publici. Daca acum putin timp am facut un reportaj cu asfaltarea fara cap si coada de pe varianta din zona Oborului de animale de la marginea orasului (LINK), iata inca o “realizare” de acelasi fel: asfaltarea de pe strada Depozitului, din cartierul Simileasca (facuta cu nici un an in urma - 2018)!

Buzau orasul buhait TomaDe 3 ani, Buzaul s-a buhait la fata! Mizerie, nesimtire tipica adusa de un meltean, jeg moral si fizic, nesiguranta pe strada si totala lipsa de viziune din partea celor platiti sa vegheze la bunastarea contribuabililor! Nimic nou - o mafie inlocuita cu alta, mai fomista si second-hand! Potrivit DEXonline, “Buhait”, inseamna “Umflat (de somn, de beție, de boală etc.); buhav. Ochii mari încercănați cu pungi vinete, buhăiți de somn ori de nesomn. Vorba lui Rebreanu: “Era încă buhăit și mahmur:, sau daca-l preferati pe Sadoveanu: “Un buhăit cu nasul vînăt de beție”. Iata va prezentam, fara prea multe comentarii, cateva imagini din Buzau, primite de la cititorii nostri, care evident sunt mult mai destepti ca ai altora.

caricioplan Toma BuzauAvem nevoie de un avion in rondul de la intrarea in Buzau (Nord)? Categoric, NU ! Puteau sa fie cheltuiti banii mai eficient, pentru lucruri concrete, in slujba cetatenilor ? Categoric, DA ! Ne vom incalzi la iarna cu…. Avionul lui Toma ? « Cu cherosenul de la el » - raspunde un buzoian !

WC scoliO parte din banii pentru toaletele-container, aprobaţi de către Guvern pe 31 mai prin HG 363/2019, va fi retrasă de la 27 de şcoli, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Educaţiei.

Desene pe asflat Micro IIIIubire, zambete si veselie prin toata fiinta lor... Voci cristaline, culori, priviri calde si...desene pe asfalt. Asa si-au petrecut o parte din timp un grup de copii din cartierul buzoian Micro III.

blocat de politieIn urma cu putin timp, un buzoian ce a refuzat sa opreasca la semnalul politistilor a fost urmarit si blocat in cartierul Micro III.

Ecaterina STROESCU

ELCOR 

furt-societati-buzoiene.jpg

ziare
Qr Code
URMARITI-NE PE YOUTUBE - QR CODE