ULTIMA ORA:

FOTO - Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme (III) E. Iosif compune o partitură

 În PARTEA I - NAUFRAGIAŢI ÎNTR-UN OCEAN DE BASME se face o istorie a problemei ridicate de Stâlpii Tainiţei, insistându-se pe geneza enigmei şi pe modul în care ea a fost prezentată deformat publicului. De diverşi. În PARTEA a II-a - ÎN CĂUTAREA STÂLPILOR TAINIŢEI intrăm în miezul misterului,pentru a le desluşi în cadrul unei investigaţii pluri-disciplinare. PARTEA a III-a rămâne deocamdată o surpriză. Sperăm plăcută.

            Atragem atenţia cititorilor că drumul parcurs este câteodată la fel de important ca şi ţinta propriu-zisă. Am fi putut expedia rapid subiectul dacă nu ne-am fi propus să prezentăm în paralel un caz-model, metode de cercetare şi moduri de abordare care pot oricând fi asimilate şi multiplicate chiar de ei. 

 

Musceleanu Vlad-Ionuţ şi Redacţia "Buzău-News"

 

Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme  (III)

 

E. Iosif compune o partitură

 

Motto: ”… literatura nu e făcută de copiii care seamănă oamenilor mari,

ci de oamenii mari care seamănă copiilor".

            Ana Blandiana despre cartea Elisabetei Iosif

 

            Dacă prin interviul din 1980 Rudan Vasile dă tonul muzicii, scriitoarea Elisabeta Iosif va scrie nu numai o carte de povestiri fantastice pentru copii, ”Zeiţa fără Chip”1, ci însăşi Partitura. Din dorinţa de a nu ne repeta, vom relua idei generale şi doar câteva particularizări din lucrarea noastră anterioară dedicată enigmelor din Munţii Buzăului.       Elisabeta Iosif a strânse într-un volum câteva povestioare ”subţiri”, pe care le publică în anul 1985. Există câteva elemente buzoiene reale în unele dintre povestirile din "Zeiţa fără chip", iar ele creează fundalul (suportul, pânza), pe care se ţese fantezia. Majoritatea acestora pot fi însă identificate în surse publice la acea vreme.

            Cărţulia este interesantă deoarece printre rânduri descoperim întreaga osatură a legendariumului ulterior vehiculat de Rudan: Legenda Luanei şi a ţării sale, apele vii folosite la vindecări miraculaose, cetatea ei, copii paranormali şi câte şi mai câte.  Este ca şi cum ai urmări un trailer al unui film căruia îi ghiceşti cu greu scenariul şi sfârşitul.    Primul capitol al cărţuliei se numeşte chiar ”Aventuri la Stâlpii Tainiţei” şi descrie aventurile profesorului Vasile şi ale elevilor săi în pădurea cu acelaşi nume.

            Pe alocuri, din text răzbat unele idei cunoscute ca fiind ale lui Rudan Vasile: "Era un tărâm pe care oamenii locului îl ocoleau"2 (5); "Nimeni nu îndrăznea să se aventureze în această zonă a curburii Carpaţilor"3; "Unora dintre noi li se făcea frică atunci când localnicii vorbeau despe urşi care atacă omul"4; "...detectorul. Dar dacă rocile sunt radioactive?"5.

Să vă reamintim câteva rânduri din Episodul I? ”Atenție la urșii din pădure, sunt carnivori. Ascendenții lor au fost aduși din Polonia, unde au fost hrăniți cu carne". ”Te sfătuiesc când mai mergi în zonă, să iei un dozimetru pentru radiații gamma".

            Ba chiar aflăm şi de curajul Ruxandrei, pe atunci eleva lui Rudan, ulterior şi membră a familiei acestuia:

"Ruxandra, conducătoarea expediţiei, deşi era firavă ca un lujer de floare, era foarte curajoasă. "Eu am să pun prima piciorul în pădurea Tainiţa" - spunea. N-o speria nimic. Iscodea totul. Ochii ei migdalaţi şi ageri nu scăpau nici un amănunt. Nu se temea nici de urşi"6. Acestea par a fi calităţile pe care le-a văzut şi Vasile Rudan la eleva Ruxandra Rizescu pe care şi-o va face femeie şi soţie.

            Însă Elisabeta Iosif amestecă mostre de imaginaţie butucănoasă cu fragmente vagi de realitate, într-un compost omogen, din care este imposibil de extras fapte: micii exploratori (cum erau denumiţi) din cercului "Burebista" conduşi de profesor (sic!) descoperă luaniana apă a vieţii şi chiar îşi vindecă cu ea rănile.

            Fără îndoială, scriitoarea a contribuit după propriile puteri la popularizarea profesorului, locurilor, Stâlpilor şi Pădurii Tainiţa. Totuşi, legătura dintre ce propune ea cititorilor şi filonul moştenit de la Basil Iorgulescu este aproape nulă.

            Ideea că această carte vehiculează o serie de informaţii şi fapte (acţiuni) reale, camuflate sub aspectul fanteziei infantile pentru a penetra rigorile cenzurii comuniste, este relativ nouă. Deşi autoarea plasează naraţiunea în contextul poveştilor pentru copii, Rudan Vasile a susţinut public că cel puţin unele întâmplări sunt calchiate pe realitatea obiectivă. El nu face trimitere expresă la această carte, dar în articolele sale, cât şi în unele apariţii televizate, preia aproape la indigo unele fire narative. Şi unii au observat asta.

            Ne vom opri la unul dintre momentele cheie din ”Aventuri la Stâlpii Tainiţei”, pentru a vedea în ce măsură fantezia scriitoarei este transformată de Rudan Vasile în realitate. În economia lucrării acest lucru este necesar, deoarece un alt episod din ”Aventuri la Stâlpii Tainiţei”, va genera probabil şi va consolida ulterior o poveste inventată de alţii: dispariţia brăilenilor de la Tihărie. Ba chiar, va translata scena acţiunii la Stâlpii Tainiţei.  

            Iosif băsmeşte un episod pe care iniţial l-am pus pe seama fanteziei de care trebuie să dea dovadă o povestire fantastică:

            "- Ah! M-a lovit o piatră în ochi! strigă Gabriela. [...] Avem nevoie de un doctor, mai spuse îngrijorat profesorul, examinând ochiul Gabrielei. [...] Pleoapa era tăiată pe orizontal. Acolo cred că este izvorul Luanei, cel care vindecă rănile. [...] Gabi găsise un firicel de apă şi-şi tot uda batista şi şi-o punea pe ochi. Eu urmăream curios evoluţia rănii. Pleoapa prinse o crustă. Ca prin minune a treia zi a dispărut şi crusta. M-am uitat atent. Cu adevărat, nu mai avea nimic. Era ca şi înainte, fără nici un semn.

            - Măcar spune-mi cu ce te-ai tratat? a întrebat-o profesorul, contrariat, după ce coborâsem lângă ceilalţi.

            - Cu apă, spuse Gabi calmă. Cu apa izvorului. [...]

            - Ochiul este fără nici un semn, interveni şi Ruxandra.

            - Amintiţi-vă de legenda acestui tărâm, insistă Gabriela"7.

            Recunoaştem că doar târziu am avut răbdarea să urmărim integral emisiunile televizate care l-au avut invitat în platou pe Rudan Vasile. De obicei, după câteva minute, ne enervam, în cunoştinţă de cauză fiind, de neadevărurile şi fabulaţiile spuse "ca pe apă". Nu mare ne-a fost mirarea să-l auzim pe Rudan relatând într-o astfel de emisiune, transpunerea elementului "fantastic" în realitate:

            "Mădălin Ionescu: ... Secrete bine păzite cum le-am numit. Ştiţi ceva despre Nicolae Ceauşescu şi pasiunea lui pentru cele "7 izvoare"? A vrut să-şi prelungească viaţa, s-a gândit la asta, să devină nemuritor...

            Vasile Rudan: Da, am auzit, am auzit de, de treaba aceasta şi asemenea izvoare există, totuşi,... Întâmplător, am găsit şi eu unul în Curbura Buzăului. Mi s-a întâmplat odată ca cineva din echipa mea să fie accidentat, adică în sensul că pe parcursul unui accident i s-a produs o tăietură la pleoapa ochiului drept, care necesita o operaţie urgentă. Pentru că tăietura era orizontală şi avea o lungime de vreo 7-8 mm, şi, se vedea deja globul ocular.

            M.I.: Prin pleoapă...

            V.R.: Exact, prin tăietura respectivă. Şi unde mai pui că ochiul era şi plin de ţărână. Şi în situaţia respectivă, noi practic eram disperaţi, pentru că până când reuşeam să-l transportăm (genul masculin - n.n.) la cel mai apropiat spital ar fi trecut câteva ore. Şi atunci am rugat două persoane să alerge la un izvor despre care localnicii bătrâni spuneau că e un izvor de "apă vie" şi că ar vindeca rănile.... Aproape instantaneu. S-au întors cu o, alergând cu o găleată de apă de acolo... I-a fost spălat ochiul cu apa respectivă, pleoapa a fost bandajată împreună cu ochi cu tot şi i-am tot schimbat noi pansamentul timp de vreo patru zile. Cam aşa ceva. Spre surpriza noastră, pleoapa s-a vindecat în totalitate. Ca să ne dăm seama dacă se mai vede vreo cicatrice, dacă se vede urma tăieturii, noi a trebuit să luăm un obiectiv de la o cameră de filmat şi ne-am uitat cu obiectivul. Abia se vedea ca o, ca un fir de păianjen domne acolo. Deci există asemenea izvoare"8.

            Acum noi nu putem şti dacă Rudan suferă de acea "incapacitate de a diferenția evenimentele trăite de propria persoană de cele din vis, citite sau auzite", al cărei nume de specialitate este Criptomnezia sau este doar un mincinos lipsit de orice urmă a bunului simţ. Spunem asta deoarece este posibil ca Elisabeta Iosif să fi glosat pe o relatare de-a lui Rudan, şi nu Rudan pe urma povestirii fantastice "Aventuri la Stâlpii Tainiţei". 

            Nu numai că nimeni din zonă nu a mai auzit decât din basme de o astfel de apă, dar ea ar echivala ca valoare cu aurul lichid. Este extrem de improbabil ca Rudan să fi "descoperit" un astfel de izvor miraculos, pe care sătenii să nu-l cunoască. Sau dacă l-ar şti, să-l ţină tăinuit şi să nu-l folosească la rândul lor, din nu se ştie ce motive.

            Deşi Iosif a creat o popularitate efemeră Stâlpilor Tainiţei, contribuţia sa la cunoaşterea reală a subiectului este inexistentă. Ba am putea glosa pe marginea răului făcut. Poate involuntar. Poate. Vom vedea însă cum un scurt pasaj narativ din  "Aventuri la Stâlpii Tainiţei" va căpăta o dezvoltare spectaculoasă.

 

            Mulţumim pentru cele 2 fotografii de epocă cu expediţia pionierească Burebista-2050, ing. Dan Corneliu Brăneanu.

 

Note:

1. Elisabeta Iosif - Zeiţa fără Chip, Ed. Ion Creangă, Bucureşti, 1985, cap. Aventuri la Stâlpii Tainiţei.

2-4, 5, 6, 7.  Op. cit, pg. 5, 17, 5, 6-9.

8. Naţional TV, emisiunea: Miezul problemei, moderator: Mădălin Ionescu (transcript). Nu cunoaştem data difuzării. Înregistrarea emisiunii se găseşte pe Internet cu titlul "Secrete bine păzite" (partea a II-a).

 

Corul brăilenilor dispăruţi la Tihărie

 

Motto: ”Domnul Fantomas: Bună, mă numesc Dl. Fantomas!

mă bucur să vă cunosc, am să vă zic o poveste!”

Poveste 002

 

            În anul 1994, într-un săptămânal din Iaşi, Monitorul Expres, sunt publicate două articole senzaţionale: ”Misterele muntelui Zboiu: La Tihărie. Un loc ciudat unde dispar oameni”1, autor Dan Fodorşi ”Uriaşii din Munţii Buzăului”2, autor Nicolae Manoliu (nume de redacţie, corespunzând unui material neasumat).

            Prima apariţie introduce povestea halucinantă a doi alpinişti care au dispărut în neant, escaladând o stâncă din Munţii Buzăului:

            "În anul 1980, doi brăileni s-au dus "La Tihărie". Cu ajutorul echipamentelor speciale de alpinism, unul din ei s-a căţărat pe o stâncă. Ajuns sus, i-a spus celuilalt: "Uite ce-am găsit", apoi s-a aplecat şi a ridi­cat ceva ce semăna a lanţ metalic. În acel moment, s-a votatilizat sub privirile stupefiate ale celuilalt brăilean. Martorul a plecat urgent la Brăila, unde l-a anunţat pe fratele dispărutului despre cele întâmplate. De această dată, au plecat "La Tihărie" vreo zece bărbaţi (câţiva lucrau la Ministerul de Interne). Fratele dispărutului s-a suit pe stâncă, a ridicat "lanţul" şi a dispărut şi el în neant. De data aceasta au existat vreo zece martori. Cercetările au continuat"3.

            Locaţia Tihăriei este precizată extrem de vag, iar coerenţa internă lipseşte: "în Munţii Zboiului, într-un loc numit, La Tihărie", "satul Brătileşti este localitatea cea mai apropiată de locul numit La Tihărie", "despre La Tihărie sătenii nu cunosc legende, unii - deşi localnici, nici măcar n-au auzit de locul respectiv", "La Tihărie este mai sus. Între Bozioru şi Nuci (Nucu - n.n.). Da, undeva spre dreapta, încolo", "este pur şi simplu o încâlcitură de stânci uriaşe şi copaci chirciţi, situată pe o întindere de câţiva kilometri pătraţi, pe valea pârâului Tainiţa". Locul descris în articol ar putea fi oriunde în zona muntoasă delimitată la vest de Gura Teghii, la est de Brătileşti şi la sud de Nucu (Bozioru).

            Am destructurat cu alte ocazii această poveste şi ramificaţiile sale. Doritorii pot  consulta atât capitolul "După 20 de ani. Misterul dispariţiei unor oameni în zona munţilor Buzăului" din ”România enigmatică şi insolită vol. II”4, cât şi aprofundarea problemei din lucrarea noastră mai nouă despre enigmele din Munţii Buzăului.

            Deşi bazată integral pe ficţiune şi imaginaţie neancorată în concret, povestea a prins. A avut şi proptele puternice: seria cărţilor de inspiraţie MISA publicate de Radu Cinamar (pseudonim), jurnalista Adina Mutăr, cercetătorul tehnotronic5 (sic!) Rudan. Lor li s-au adăugat cârduri de ”bidoane” internautice şi ”releele” mass-media, care au preluat şi repetat la infinit story-ul, fără a-i chestiona nici un moment valoarea de adevăr.

            Dat fiind apetitul unora pentru ”fenomene şi mistere”, turiştii au început să se intereseze în Munţii Buzăului de Tihărie şi să ceară să fie duşi acolo. Cum însă localnicii nu auziseră de aşa ceva (un toponim ”Tihărie” nu există în zonă!), punctul fierbinte a început să se plimbe pe hartă mai ceva ca o albină din floare-n floare. Nu a durat mult până când un localnic mai zurliu, Ciprian Gâdiuţă, l-a identificat cu Stâlpii Tainiţei.

 

Note:

1. Dan Fodor - Misterele muntelui Zboiu: La Tihărie. Un loc ciudat unde dispar oameni în Monitorul Expres, an II, nr. 20 (68)/20-26.05.1994, pg. 4.

2. Nicolae Manoliu - Uriaşii din Munţii Buzăuluiîn Monitorul Expres, An II, Nr. 41 (89)/14-20.10.1994, pg. 5.

3.şi cont. Dan Fodor - Op. cit.

4. Vlad-Ionuţ Musceleanu, Emil Străinu - România enigmatică şi insolită vol. II, Ed. Triumf, Bucureşti, 2014, pg. 239-252.

5. Diana Liana Gavrilă - Enigme din trecutul îndepărtat în Munţii Buzăului, Ed. Alpha MDN, Buzău, 2012, pg. 200. Cu mare probabilitate, s-a intenţionat folosirea cuvântului "psihotronic", dar...

 

            Nou!Atribute foto:

Foto 1. Zeiţa fără chip are chipul Ruxandrei Rudan, fostă elevă, fostă soţie;  

Foto 2. Elisabeta Iosif, scriitoare;

Foto 3. Expediţiile Rudan. Pioniereşti, nu militare!

Foto 4. O şuetă adolescentină, nu cazonă!

Foto 5. Dan Fodor - Misterele muntelui Zboiu La Tihărie. Un loc ciudat unde dispar oameni (facsimil);

Foto 6. Nicolae Manoliu - Uriaşii din Munţii Buzăului (facsimil);

Foto 7. Vlad-Ionuţ Musceleanu, Emil Străinu - România enigmatică şi insolită vol. II.

 

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #2 RaspunsMusceleanu Ionut 30-12-2015 05:57
Pavel Coruţ nu s-a referit niciodată direct la Stâlpii Tainiţei şi cu o mare probabilitate nici nu a auzit de ei. În schimb, a fost primul care a reintrodus pe piaţă legenda Luanei după 1990, inspirându-se din articolul publicat în Flacăra şi menţionat şi de noi pe aici.
Citat
0 #1 intrebarePopa Claudia 26-12-2015 20:10
Pavel Corut a expus problema asta undeva?
Citat

EDITORIAL

Toma lavoare BuzauMăi oameni buni, ăștia care mai aveți un pic de conștiință, ăștia care aveți puterea să treceți peste ordinele de partid, opriți-l măi fraților! Opriți elucubrațiile tomisto-bolșevice și habarniste ale lui Toma. După ce ne-a înghesuit în autobuze ca pe sardele, după ce ne-a sacrificat sănătatea pentru banii de la Drăgaică, acum împânzește urbea cu nenorocirilea alea de lavoare folosite de obicei în taberele pentru refugiați!

Spaimele romanilor fara job covidDincolo de masurile guvernamentale pentru prevenirea raspandirii coronavirusului (masuri de inteles pana la un punct), persista o intrebare teribil de apasatoare: ce se intampla cu economia? Cine garanteaza ca micile afaceri nu vor muri vazand cu ochii, din cauza ca au fost nevoite sa-si reduca sau chiar sa-si suspende activitatea pe timpul starii de urgenta?

Lume nesustenabila renastere„Valorizăm ciudații și marginalii, ignorăm adevăratele elite, care prin mintea și brațele lor țin civilizația noastră în spinare de secole”, scrie fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, care explică de ce lumea în care am trăit până la coronavirus se va încheia, privind însă cu speranță către societatea care va renaște din această criză.

Omagiu medici spital BuzauVineri, 03.04.2020, la Buzau, in jurul orei 11:00 echipele mixte ale politistilor, militarilor, jandarmilor, pompierilor si a celor de la Politia Locala au adus un omagiu cadrelor medicale din Spitalul Judetan Buzau. In semn de pretuire au salutat pe cei care se lupta zilnic pentru sanatatea buzoienilor. La randul lor, cadrele medicale au aplaudat initiativa acestora!

TomVID primarul degeaba CLM BZ martie 2020Faptul că situația este una delicată ne este cunoscut. Faptul că mulți dintre minunații noștri aleși au dat bir cu fugiții, iarăși ne este cunoscut. Faptul că alți dintre minunații noștri aleși își continuă campania, chiar înjurând și jignind adversarii politici, unii chiar bolnavi de covid (https://www.newsbuzau.ro/editoriale/41999-dosarele-lui-didimos-idiotulidiotilor-sau-adevarata-fata-a-unui-fost-ministru-al-culturii-din-romania – chiar dacă postarea respectivă a dispărut după materialul nostru), deasemenea ne este cunoscut.

adrian patrusca editorialNu este adevărat că virușii sunt organisme inferioare, aflate la granița dintre viață și moarte. COVID-19 pare înzestrat cu inteligență. Are concepții ideologice. Este de Stânga.

De exemplu, zici că l-a citit pe Malthus, cel atât de drag progresiștilor de azi, care susținea controlul strict al populației în funcție de resursele economice.

ghita K1Campionul mondial la K1 Daniel Ghita (foto), supranumit Samuraiul Salbatic, un aparator al drepturilor omului si un adevarat patriot, ii arata manusa presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis, acuzandu-l ca isi bate joc de poporul roman, cot la cot cu Guvernul meu, sau mai bine zis Guvernul zero, cel despre care afirma ca a luat zero masuri sociale in timpul pandemiei de coronavirus.

anarhiaAnarhie, conform originalului din greacă, αναρχία, este un concept care se referă la existența unei societății anarhice, societatea oamenilor liberi. Anarhismul este denumirea unei filozofii politice sau denuminarea unui termen generic pentru un grup de concepții de natură filozofico-politică, care sunt mai mult sau mai puțin legate una de alta, derivat din cuvântul din limba greacă veche an-archos, care s-ar traduce în limba română prin expresia fără conducere sau fără conducători.

Petrica Alexa"Este nevoie mai mult ca oricand sa dam dovada de solidaritate. Romania, lumea intreaga, trebuie sa faca fata unei provocari dramatice...

Eliminarea pensiilor speciale a fost o tema de campanie electorala. Chiar credeti ca si-a dorit clasa politica din Romania, rezolvarea acestei probleme?

Acum exista posibilitatea suspendarii pensiilor speciale prin ordonanta de urgenta.Suntem in stare de urgenta!

Nici macar argumentele cu “ anticonstitutionalitatea” sau “atacarea la CCR”, nu mai stau in picioare. Tine doar de vointa celor care conduc aceasta tara. Da, este nevoie de solidaritate. Va propun sa incepeti cu asta.

Urmatoarea perioada, va fi una foarte complicata.Multi dintre concetatenii nostri,vor fi nevoiti sa traiasca de pe o zi pe alta. Desi sunt o persoana optimista, inclin sa cred, ca solidaritatea de care avem nevoie nu va cuprinde si acea categorie “speciala” de cetateni...

Despre coronavirus..

"Este clar ca omenirea se afla in fata unei mari provocari. Trebuie totusi,sa pastram un echilibru in abordarea acesteia.Nici sa exageram cu potentialul patogenic al acestui virus dar nici sa ramanem  nepasatori .

Abordarile diferite in lupta cu aceasta pandemie,inclusiv in cadrul UE,ma fac sa cred ca inca mai sunt multe necunoscute despre acest virus.

Ma intreb, de exemplu,daca este cea mai buna varianta sa mergi pe o abordare generala, sau pe una diferentiata,stratificata din punct de vedere socio-medical.Concret, ma intreb daca nu ar trebui sa ne concentram eforturile prioritar pe segmentul vulnerabil al populatiei, batrani si persoane cu patologii grave asociate,fiind stiut faptul ca la aceste categorii populationale virusul poate fi mortal.

Ma intreb,de asemenea,daca nu ar trebui sa luam in calcul si efectele “colaterale” ale ultimelo masuri: dezvoltarea bolilor psihice, limitarea preocuparilor pentru abordarile preventive ale problemelor medicale in general, probleme economice. Cu toate aceste efecte vom ramane si dupa ce vom trece peste aceasta pandemie.

Si mai concret, ma intreb daca nu ar fi ok sa luam in calcul, macar ca varianta de lucru, pastrarea unor conditii rezonabile de circulatie si socializare,cu riscul de a integistra un nr mai mare de persoane infectate (dar care vor dezvolta imunitate pt acest virus), concomitent cu dezvoltarea masurilor de protectie pentru persoanele vulnerabile.

Pana atunci, va invit pe toti sa respectam toate instructiunile transmise de specialisti si autoritatile statului. Cu siguranta, vom trece cu bine si peste asta!"

Petrica Alexa

SURSA: Facebook

Dosarele lui DIDIMOS grupurid e lucru romania UEÎn plină criză epidemică, cu atentat direct asupra sănătății românilor, vedem o fotografie apărută pe profilul unei rețele de socializare al președintelui partidului care până acum câteva luni a asigurat guvernarea acestei țări. În fotografie vedem niște personaje cărora românii le tot dau eject din viața politică, dar care se agață cu disperare de scaunele puterii.

evz1. Vineri, 20 martie 2020, toate televiziunile de știri, dar și generaliste, au difuzat pînă la inundație catastrofală noul Mesaj către națiune al lui Klaus Iohannis. N-aș fi aflat ce-a zis Sanitarul de la Cotroceni, cel care în 27 februarie 2020, ne sfătuia să nu ne îngrijorăm: „Coronavirus se reduce la o tuse ușoară”, dacă la televiziunile la care am intrat pentru a-mi da cu părerea nu ar fi fost pus în neștire. Am observat mai întîi că distinsul a citit textul de pe prompter. Text scris de alții și, mai rău, trecut prin el fără să-l atingă ca fulgerul printr-un paratrăsnet. Cum să citești un text care se vrea un mesaj menit să emoționeze, să facă națiunea să tresară? După ce l-am auzit pe tot mi-am dat seama că textul nu putea fi altfel decît citit. Nimic omenesc, nimic din suflet. Un text plat ca o bucată de tablă, un text plin de clișee și acelea ieftine: Împreună vom reuși, protejați-vă pe voi și pe cei dragi, românii, popor greu încercat, bla, bla. Au urmat deja binecunoscutele sfaturi de igienă date de dimineața pînă seara de doctorii în criză de andropauză și de vedetism.

ordonanta militara Vela Petrescu Stan„Dacă Patria mă va trimite sub pământ și acolo mă voi duce pentru ea” - Generalul Nicolae Dăscălescu

Domnul ministru al Internelor, ar fi trebuit să-și dea seama că nu este autoritate militară și mă întreb dacă are sau nu dreptul de a emite ordonanțe militare. Nu ne aflăm nici în starea de asediu, nici în cea de mobilizare și nici în cea de război, situație în care o autoritate militară emite asemenea ordine. Se vede treaba că acest colos de funcționari publici și „militari” din MAI, a rămas cantonat în meandrele neocomunismului multilateral dezvoltat și nu dispune de consilieri juridici competenți. Se vede bine că la Cotroceni, ca și la Palatul Victoria, lipsesc consilierii.

Michael LevittBiofizicianul americano-britanic-israelian Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013 și profesor al Universității Stanford, este una din figurile care dă asigurări omenirii că răspândirea coronavirus este pe un trend descendent și afirmă că această criză mondială se va sfârși curând.

Momentul zilei

Dr Damian ElenaZilnic îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a fost dat să întâlnesc, în momente dificile de sanatate, un medic extrem de profesionist, pentru care pacientul este în primul rând un OM, și apoi un bolnav.

Papa BOR COVIDMesaj dur al unui credincios din Italia, adresat Papei Francisc: "Nu mai intru in biserica pana ce tu Papa nu cumperi din averile tale masti si aparate de respirat la toti credinciosii...!". In BOR cand vedem asa ceva? Unde sunt credinciosii adevarati nu cei de "duminica" spalati pe creier de ierarhi si popi flausati? Cereti bani pentru catedrala Neamului? Acum cine intra in ea? "Vindeti tot si urmati MIE" zice Hristos, voi de ce predicati ceva ce nu urmati? Vipere! IPS Ciprian al Buzaului si Vrancei, nu ai nimic de zis? Te ascunzi in resedinta platita de buzoieni si numeri banii?

toma nas rosuS-a fasait si Eurovision Buzau 2020! Un esec total! Muzica mediocra, acustica de doi lei, 200.000 de euro din bugetul buzoienilor aruncati pe imaginea si grandomania primarului Toma faliment! Buzoienii au platit fara voia lor in euro, un spectacol de tot rasul, cu artisti "no name", care au interpretat elucubratiile lor muzicale intr-un mod ce ar face invidios orice magar care rage. Multi dintre ei nu au avut acces, pentru ca invitatiile s-au impartit "pe spranceana"...rosie! Au platit deci si s-au uitat la televizor! Adevarata batjocura! Singura cu prestatie ceva mai buna a fost Dora, buzoianca noastra, care sincer nu intelegem ce cauta la sindrofiile de partid si campania elctorala a PSD!

tei taiati Crang piroane marmura Platou DaciaIncepand cu sfarsitul saptamanii trecute, cititorii ne-au semnalat niste fapte de nedescris pentru un oras modern, cu respect fata de lege: sub pretextul “toaletarii”, se marcheaza pentru taiere si teii sanatosi de pe aleea principala din Crang! La fel – cu zel specific, comerciantii "de la cortul cu martisoare", acreditati tacit de primarul Toma faliment (sau de unii consilieri contra votului din CLM) au fost zariti de cativa buzoieni cum bat cu barosul piroane in placile de marmura de pe Platoul Dacia - monument istoric - (daca tot e plin cu gropi si jeg si respectivii scuipa si arunca cojile de semninte pe jos, de ce sa nu o faca?

copaci botezati CrangBuzauEpisod demn de “Cascadorii rasului”, intamplat astazi 11 februarie 2020 – in Parcul Crang din Buzau. Toma si “personalitatile” lui (multiple) au descins in Crang si au…”botezat” copacii cu numele unor din “laureatii” de la Palatul Comunal. Imaginea, ca si actiunea este una mai mult decat ridicola – a se vedea colajul foto! Din peisaj nu au lipsit..."tzarcovnicii" presari platiti din banii publici si "maestrii de ceremonii" de la B.P.H.! Una peste alta, actiunea este atat de ridicola, incat respectivii au jubilat si au ras tamp la actiune, nestiind ca prin acest gest de fapt…isi sapa groapa – “unul-altuia”!

SpataruMai multi locuitori din Spataru (jud Buzau) au iesit la un protest spontan astazi - 01.02.2020, pentru ca au inteles ca autoritatile vor sa schimbe iesirea din Spataru si sa  puna alte restrictii de viteza in zona! Primarul comunist din localitate fuge de dialogul cu populatia si are impresia ca poate actiona in detrimentul intereselor comunitatii, dupa cum vrea "muschii lui", sau cum ii dicteaza gasca lui..."interlopa"!

Toma PMP BZDuminica 26 ianuarie 2020, "senzorii" nostri ne-au transmis ca Donald Tom se afla in vizita "de lucru" la Partidul Miscarea Populara Buzau, cu sediul pe strada Pacii din Buzau (sediu dat din "generozitaea" aceluiasi edil, dar cu conditionare precisa: sa se voteze in CLM - Proiectele PSD!!!) Cum martzafoiul este deprins cu astfel de escapade, a dat porunca slugilor de la PMP sa "sigileze" poarta.

parasuta lui Donald Tom"Un tip cade de la etaj pe trotuar

în fara unei femei în vârsta:

- Vai maica, te-ai lovit?

Tipul se ridica Si zice:

- Ce vorbesti mamaie,

eu sunt parasutist de la Buzau,

oras al aviatiei si al

parasutismului militar !

- Si parasuta unde e ?

- E sus, o bate barba-su!"

SURSA: facebook

 

asfaltare cabJupanul Toma continua sarabanda actiunilor de imagine, fara menajamente si bun simt! Astazi, vineri 20.12.2019 URBISUl, asfalta pe ploaie, pe repede inainte, o alee ce dadea la Hotelul Simonei Savulescu (noul sediu al Companiei de Apa Buzau).

Concert Vienez pentru partidDaca si-a inchipuit cineva ca spectacolul de seara trecuta este pentru muritorii de rand, buzoienii care isi dramuiesc banii pentru traiul de zi cu zi se inseala amarnic. Inca o data Primaria Buzau a dat dovada de recompensa din banii publici a sustinatorilor PSD, a pilelor de partid, a angajatilor din institutiile publice platiti si asa cu salarii cu multe cifre gen Compania de Apa, ISJ Buzau, URBIS, RAM. A fost o pomana electorala pe care credeam ca multi dintre cei prezenti o inteleg si nu o accepta din demnitate, am fost dezamagita.

News Buzau colinde CJ BuzauJoi 19 decembrie 2019, zeci de colindatori au trecut pe la Consiliu Judetean Buzau si au incantat auditoriu prin interpretarea unor colinde traditionale de Craciun. Au fost copii, oameni maturi, cunoscatori ai folclorului sau amatori. Toti s-au plimbat prin fata consilierilor judeteni si a presedintelui Petre Emanoil Neagu. Inca o data "elful" PEN a dat dovada de ceva ce nu au multi conducatori de institutii: diplomatie si fler!

Toma MedicamenteUn altfel de plugusor, bantuie la Palatul Comunal: “Semne de boala, anul are…!” – “zicala” preferata a edilului Toma! In timp ce Donald Tom merge pe banii romanilor (Asociația Municipiilor din România) la JW Marriott Bucharest Grand Hotel sau se rupe in figuri si balbe pe la “fratii” moldoveni, tinand alocutiuni poticnite in “tintesteana veche”, Guvernul Orban ii “taie macaroana” finantarilor electorale! Acum cateva zile, prim-ministrul Ludovic Orban i-a anunțat la întrunirea Asociațiilor Municipiilor din România că va sista alocarea de bani prin FSDI, acolo unde nu s-au semnat contracte. Neputand sau nevrand sa aduca vreun cent din Fonduri Europene la Buzău (se fura cam greu banii europeni, nu?), Toma se vede cu promisiunile electorale in aer – cele 15 milioane de euro pentru reabilitarea (a se citi “cumpararea electorala”) a profesorilor, parintilor si directorilor de scoli si gradinite din oras.

autobuze rable Toma Gica Toader transbus BuzauNu de putine ori am semnalat problemele de la societatea Transbus SA, patronata de cuplul de mistocareala paradigmatica “CUCU- TOADER”, rudele lui Toma faliment zis si “facalet penalul” sau “instrument mic si slinos”! Nu, nu ne referim la cum il fura pe Toma, Toader si nici la primele experiente sexuale de la Metalurgica, ingurgitate si de “Facalet”, ci facem misto (din pacate, pe banii buzoienilor) de rablele aduse la Buzau, care sa-i faca meandrele flausate a ultimului bolsevic – Toma!

ELCOR 

furt-societati-buzoiene.jpg

ziare
Qr Code
URMARITI-NE PE YOUTUBE - QR CODE