ULTIMA ORA:

PNL Buzau

Banner Zoican PNL Bz 2

USR Buzau

gif gabi irinel

banner Happy cinema online

Donati aici! Sprijiniti Presa libera!

presa libera DONATI AICI banner

PRO

Pro Bz

FOTO - Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme (III) E. Iosif compune o partitură

 În PARTEA I - NAUFRAGIAŢI ÎNTR-UN OCEAN DE BASME se face o istorie a problemei ridicate de Stâlpii Tainiţei, insistându-se pe geneza enigmei şi pe modul în care ea a fost prezentată deformat publicului. De diverşi. În PARTEA a II-a - ÎN CĂUTAREA STÂLPILOR TAINIŢEI intrăm în miezul misterului,pentru a le desluşi în cadrul unei investigaţii pluri-disciplinare. PARTEA a III-a rămâne deocamdată o surpriză. Sperăm plăcută.

            Atragem atenţia cititorilor că drumul parcurs este câteodată la fel de important ca şi ţinta propriu-zisă. Am fi putut expedia rapid subiectul dacă nu ne-am fi propus să prezentăm în paralel un caz-model, metode de cercetare şi moduri de abordare care pot oricând fi asimilate şi multiplicate chiar de ei. 

 

Musceleanu Vlad-Ionuţ şi Redacţia "Buzău-News"

 

Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme  (III)

 

E. Iosif compune o partitură

 

Motto: ”… literatura nu e făcută de copiii care seamănă oamenilor mari,

ci de oamenii mari care seamănă copiilor".

            Ana Blandiana despre cartea Elisabetei Iosif

 

            Dacă prin interviul din 1980 Rudan Vasile dă tonul muzicii, scriitoarea Elisabeta Iosif va scrie nu numai o carte de povestiri fantastice pentru copii, ”Zeiţa fără Chip”1, ci însăşi Partitura. Din dorinţa de a nu ne repeta, vom relua idei generale şi doar câteva particularizări din lucrarea noastră anterioară dedicată enigmelor din Munţii Buzăului.       Elisabeta Iosif a strânse într-un volum câteva povestioare ”subţiri”, pe care le publică în anul 1985. Există câteva elemente buzoiene reale în unele dintre povestirile din "Zeiţa fără chip", iar ele creează fundalul (suportul, pânza), pe care se ţese fantezia. Majoritatea acestora pot fi însă identificate în surse publice la acea vreme.

            Cărţulia este interesantă deoarece printre rânduri descoperim întreaga osatură a legendariumului ulterior vehiculat de Rudan: Legenda Luanei şi a ţării sale, apele vii folosite la vindecări miraculaose, cetatea ei, copii paranormali şi câte şi mai câte.  Este ca şi cum ai urmări un trailer al unui film căruia îi ghiceşti cu greu scenariul şi sfârşitul.    Primul capitol al cărţuliei se numeşte chiar ”Aventuri la Stâlpii Tainiţei” şi descrie aventurile profesorului Vasile şi ale elevilor săi în pădurea cu acelaşi nume.

            Pe alocuri, din text răzbat unele idei cunoscute ca fiind ale lui Rudan Vasile: "Era un tărâm pe care oamenii locului îl ocoleau"2 (5); "Nimeni nu îndrăznea să se aventureze în această zonă a curburii Carpaţilor"3; "Unora dintre noi li se făcea frică atunci când localnicii vorbeau despe urşi care atacă omul"4; "...detectorul. Dar dacă rocile sunt radioactive?"5.

Să vă reamintim câteva rânduri din Episodul I? ”Atenție la urșii din pădure, sunt carnivori. Ascendenții lor au fost aduși din Polonia, unde au fost hrăniți cu carne". ”Te sfătuiesc când mai mergi în zonă, să iei un dozimetru pentru radiații gamma".

            Ba chiar aflăm şi de curajul Ruxandrei, pe atunci eleva lui Rudan, ulterior şi membră a familiei acestuia:

"Ruxandra, conducătoarea expediţiei, deşi era firavă ca un lujer de floare, era foarte curajoasă. "Eu am să pun prima piciorul în pădurea Tainiţa" - spunea. N-o speria nimic. Iscodea totul. Ochii ei migdalaţi şi ageri nu scăpau nici un amănunt. Nu se temea nici de urşi"6. Acestea par a fi calităţile pe care le-a văzut şi Vasile Rudan la eleva Ruxandra Rizescu pe care şi-o va face femeie şi soţie.

            Însă Elisabeta Iosif amestecă mostre de imaginaţie butucănoasă cu fragmente vagi de realitate, într-un compost omogen, din care este imposibil de extras fapte: micii exploratori (cum erau denumiţi) din cercului "Burebista" conduşi de profesor (sic!) descoperă luaniana apă a vieţii şi chiar îşi vindecă cu ea rănile.

            Fără îndoială, scriitoarea a contribuit după propriile puteri la popularizarea profesorului, locurilor, Stâlpilor şi Pădurii Tainiţa. Totuşi, legătura dintre ce propune ea cititorilor şi filonul moştenit de la Basil Iorgulescu este aproape nulă.

            Ideea că această carte vehiculează o serie de informaţii şi fapte (acţiuni) reale, camuflate sub aspectul fanteziei infantile pentru a penetra rigorile cenzurii comuniste, este relativ nouă. Deşi autoarea plasează naraţiunea în contextul poveştilor pentru copii, Rudan Vasile a susţinut public că cel puţin unele întâmplări sunt calchiate pe realitatea obiectivă. El nu face trimitere expresă la această carte, dar în articolele sale, cât şi în unele apariţii televizate, preia aproape la indigo unele fire narative. Şi unii au observat asta.

            Ne vom opri la unul dintre momentele cheie din ”Aventuri la Stâlpii Tainiţei”, pentru a vedea în ce măsură fantezia scriitoarei este transformată de Rudan Vasile în realitate. În economia lucrării acest lucru este necesar, deoarece un alt episod din ”Aventuri la Stâlpii Tainiţei”, va genera probabil şi va consolida ulterior o poveste inventată de alţii: dispariţia brăilenilor de la Tihărie. Ba chiar, va translata scena acţiunii la Stâlpii Tainiţei.  

            Iosif băsmeşte un episod pe care iniţial l-am pus pe seama fanteziei de care trebuie să dea dovadă o povestire fantastică:

            "- Ah! M-a lovit o piatră în ochi! strigă Gabriela. [...] Avem nevoie de un doctor, mai spuse îngrijorat profesorul, examinând ochiul Gabrielei. [...] Pleoapa era tăiată pe orizontal. Acolo cred că este izvorul Luanei, cel care vindecă rănile. [...] Gabi găsise un firicel de apă şi-şi tot uda batista şi şi-o punea pe ochi. Eu urmăream curios evoluţia rănii. Pleoapa prinse o crustă. Ca prin minune a treia zi a dispărut şi crusta. M-am uitat atent. Cu adevărat, nu mai avea nimic. Era ca şi înainte, fără nici un semn.

            - Măcar spune-mi cu ce te-ai tratat? a întrebat-o profesorul, contrariat, după ce coborâsem lângă ceilalţi.

            - Cu apă, spuse Gabi calmă. Cu apa izvorului. [...]

            - Ochiul este fără nici un semn, interveni şi Ruxandra.

            - Amintiţi-vă de legenda acestui tărâm, insistă Gabriela"7.

            Recunoaştem că doar târziu am avut răbdarea să urmărim integral emisiunile televizate care l-au avut invitat în platou pe Rudan Vasile. De obicei, după câteva minute, ne enervam, în cunoştinţă de cauză fiind, de neadevărurile şi fabulaţiile spuse "ca pe apă". Nu mare ne-a fost mirarea să-l auzim pe Rudan relatând într-o astfel de emisiune, transpunerea elementului "fantastic" în realitate:

            "Mădălin Ionescu: ... Secrete bine păzite cum le-am numit. Ştiţi ceva despre Nicolae Ceauşescu şi pasiunea lui pentru cele "7 izvoare"? A vrut să-şi prelungească viaţa, s-a gândit la asta, să devină nemuritor...

            Vasile Rudan: Da, am auzit, am auzit de, de treaba aceasta şi asemenea izvoare există, totuşi,... Întâmplător, am găsit şi eu unul în Curbura Buzăului. Mi s-a întâmplat odată ca cineva din echipa mea să fie accidentat, adică în sensul că pe parcursul unui accident i s-a produs o tăietură la pleoapa ochiului drept, care necesita o operaţie urgentă. Pentru că tăietura era orizontală şi avea o lungime de vreo 7-8 mm, şi, se vedea deja globul ocular.

            M.I.: Prin pleoapă...

            V.R.: Exact, prin tăietura respectivă. Şi unde mai pui că ochiul era şi plin de ţărână. Şi în situaţia respectivă, noi practic eram disperaţi, pentru că până când reuşeam să-l transportăm (genul masculin - n.n.) la cel mai apropiat spital ar fi trecut câteva ore. Şi atunci am rugat două persoane să alerge la un izvor despre care localnicii bătrâni spuneau că e un izvor de "apă vie" şi că ar vindeca rănile.... Aproape instantaneu. S-au întors cu o, alergând cu o găleată de apă de acolo... I-a fost spălat ochiul cu apa respectivă, pleoapa a fost bandajată împreună cu ochi cu tot şi i-am tot schimbat noi pansamentul timp de vreo patru zile. Cam aşa ceva. Spre surpriza noastră, pleoapa s-a vindecat în totalitate. Ca să ne dăm seama dacă se mai vede vreo cicatrice, dacă se vede urma tăieturii, noi a trebuit să luăm un obiectiv de la o cameră de filmat şi ne-am uitat cu obiectivul. Abia se vedea ca o, ca un fir de păianjen domne acolo. Deci există asemenea izvoare"8.

            Acum noi nu putem şti dacă Rudan suferă de acea "incapacitate de a diferenția evenimentele trăite de propria persoană de cele din vis, citite sau auzite", al cărei nume de specialitate este Criptomnezia sau este doar un mincinos lipsit de orice urmă a bunului simţ. Spunem asta deoarece este posibil ca Elisabeta Iosif să fi glosat pe o relatare de-a lui Rudan, şi nu Rudan pe urma povestirii fantastice "Aventuri la Stâlpii Tainiţei". 

            Nu numai că nimeni din zonă nu a mai auzit decât din basme de o astfel de apă, dar ea ar echivala ca valoare cu aurul lichid. Este extrem de improbabil ca Rudan să fi "descoperit" un astfel de izvor miraculos, pe care sătenii să nu-l cunoască. Sau dacă l-ar şti, să-l ţină tăinuit şi să nu-l folosească la rândul lor, din nu se ştie ce motive.

            Deşi Iosif a creat o popularitate efemeră Stâlpilor Tainiţei, contribuţia sa la cunoaşterea reală a subiectului este inexistentă. Ba am putea glosa pe marginea răului făcut. Poate involuntar. Poate. Vom vedea însă cum un scurt pasaj narativ din  "Aventuri la Stâlpii Tainiţei" va căpăta o dezvoltare spectaculoasă.

 

            Mulţumim pentru cele 2 fotografii de epocă cu expediţia pionierească Burebista-2050, ing. Dan Corneliu Brăneanu.

 

Note:

1. Elisabeta Iosif - Zeiţa fără Chip, Ed. Ion Creangă, Bucureşti, 1985, cap. Aventuri la Stâlpii Tainiţei.

2-4, 5, 6, 7.  Op. cit, pg. 5, 17, 5, 6-9.

8. Naţional TV, emisiunea: Miezul problemei, moderator: Mădălin Ionescu (transcript). Nu cunoaştem data difuzării. Înregistrarea emisiunii se găseşte pe Internet cu titlul "Secrete bine păzite" (partea a II-a).

 

Corul brăilenilor dispăruţi la Tihărie

 

Motto: ”Domnul Fantomas: Bună, mă numesc Dl. Fantomas!

mă bucur să vă cunosc, am să vă zic o poveste!”

Poveste 002

 

            În anul 1994, într-un săptămânal din Iaşi, Monitorul Expres, sunt publicate două articole senzaţionale: ”Misterele muntelui Zboiu: La Tihărie. Un loc ciudat unde dispar oameni”1, autor Dan Fodorşi ”Uriaşii din Munţii Buzăului”2, autor Nicolae Manoliu (nume de redacţie, corespunzând unui material neasumat).

            Prima apariţie introduce povestea halucinantă a doi alpinişti care au dispărut în neant, escaladând o stâncă din Munţii Buzăului:

            "În anul 1980, doi brăileni s-au dus "La Tihărie". Cu ajutorul echipamentelor speciale de alpinism, unul din ei s-a căţărat pe o stâncă. Ajuns sus, i-a spus celuilalt: "Uite ce-am găsit", apoi s-a aplecat şi a ridi­cat ceva ce semăna a lanţ metalic. În acel moment, s-a votatilizat sub privirile stupefiate ale celuilalt brăilean. Martorul a plecat urgent la Brăila, unde l-a anunţat pe fratele dispărutului despre cele întâmplate. De această dată, au plecat "La Tihărie" vreo zece bărbaţi (câţiva lucrau la Ministerul de Interne). Fratele dispărutului s-a suit pe stâncă, a ridicat "lanţul" şi a dispărut şi el în neant. De data aceasta au existat vreo zece martori. Cercetările au continuat"3.

            Locaţia Tihăriei este precizată extrem de vag, iar coerenţa internă lipseşte: "în Munţii Zboiului, într-un loc numit, La Tihărie", "satul Brătileşti este localitatea cea mai apropiată de locul numit La Tihărie", "despre La Tihărie sătenii nu cunosc legende, unii - deşi localnici, nici măcar n-au auzit de locul respectiv", "La Tihărie este mai sus. Între Bozioru şi Nuci (Nucu - n.n.). Da, undeva spre dreapta, încolo", "este pur şi simplu o încâlcitură de stânci uriaşe şi copaci chirciţi, situată pe o întindere de câţiva kilometri pătraţi, pe valea pârâului Tainiţa". Locul descris în articol ar putea fi oriunde în zona muntoasă delimitată la vest de Gura Teghii, la est de Brătileşti şi la sud de Nucu (Bozioru).

            Am destructurat cu alte ocazii această poveste şi ramificaţiile sale. Doritorii pot  consulta atât capitolul "După 20 de ani. Misterul dispariţiei unor oameni în zona munţilor Buzăului" din ”România enigmatică şi insolită vol. II”4, cât şi aprofundarea problemei din lucrarea noastră mai nouă despre enigmele din Munţii Buzăului.

            Deşi bazată integral pe ficţiune şi imaginaţie neancorată în concret, povestea a prins. A avut şi proptele puternice: seria cărţilor de inspiraţie MISA publicate de Radu Cinamar (pseudonim), jurnalista Adina Mutăr, cercetătorul tehnotronic5 (sic!) Rudan. Lor li s-au adăugat cârduri de ”bidoane” internautice şi ”releele” mass-media, care au preluat şi repetat la infinit story-ul, fără a-i chestiona nici un moment valoarea de adevăr.

            Dat fiind apetitul unora pentru ”fenomene şi mistere”, turiştii au început să se intereseze în Munţii Buzăului de Tihărie şi să ceară să fie duşi acolo. Cum însă localnicii nu auziseră de aşa ceva (un toponim ”Tihărie” nu există în zonă!), punctul fierbinte a început să se plimbe pe hartă mai ceva ca o albină din floare-n floare. Nu a durat mult până când un localnic mai zurliu, Ciprian Gâdiuţă, l-a identificat cu Stâlpii Tainiţei.

 

Note:

1. Dan Fodor - Misterele muntelui Zboiu: La Tihărie. Un loc ciudat unde dispar oameni în Monitorul Expres, an II, nr. 20 (68)/20-26.05.1994, pg. 4.

2. Nicolae Manoliu - Uriaşii din Munţii Buzăuluiîn Monitorul Expres, An II, Nr. 41 (89)/14-20.10.1994, pg. 5.

3.şi cont. Dan Fodor - Op. cit.

4. Vlad-Ionuţ Musceleanu, Emil Străinu - România enigmatică şi insolită vol. II, Ed. Triumf, Bucureşti, 2014, pg. 239-252.

5. Diana Liana Gavrilă - Enigme din trecutul îndepărtat în Munţii Buzăului, Ed. Alpha MDN, Buzău, 2012, pg. 200. Cu mare probabilitate, s-a intenţionat folosirea cuvântului "psihotronic", dar...

 

            Nou!Atribute foto:

Foto 1. Zeiţa fără chip are chipul Ruxandrei Rudan, fostă elevă, fostă soţie;  

Foto 2. Elisabeta Iosif, scriitoare;

Foto 3. Expediţiile Rudan. Pioniereşti, nu militare!

Foto 4. O şuetă adolescentină, nu cazonă!

Foto 5. Dan Fodor - Misterele muntelui Zboiu La Tihărie. Un loc ciudat unde dispar oameni (facsimil);

Foto 6. Nicolae Manoliu - Uriaşii din Munţii Buzăului (facsimil);

Foto 7. Vlad-Ionuţ Musceleanu, Emil Străinu - România enigmatică şi insolită vol. II.

 

 

EDITORIAL

covide et imperaTot încerc să păstrez imaginea de ansamblu. Isteria asta nu este doar românească și, să fim atenți, nu noi suntem cei mai nebuni în acest atac global de panică.

Întreaga lume a luat-o razna.

campanie dezinformare PSD Buzau 2Campania electorală a început de mult, pentru unii imediat după alegerile din 2016. La nivel local, dar și la nivel național jocurile de culise s-au încins de mult! Afacerile, întotdeauna transpartinice, sunt cele care primează. Cine are dubii ori este prost, ori este prost. Clientela politică trebuie servită, uneori peste limita inimaginabilului. Posturile din instituțiile de stat, de la portar la director sun amanetate și notate pe șervețele murdare de sos de roșii. Amantele, șoferii, secretarele deja se visează directori de marketing, asistenți personali prin diferite cabinete, uneori ministeriale și tot așa. Lipitorii de afișe se gudură și dau din ei toată transpirația doar – doar de se vor vedea pe liste la consiliile județene sau la primării. Fostelor pile le tremură lenjeria căci se știu pe făraș, mă rog, cele care nu au schimbat ștuțul între timp, și nu au avut spiritul de orientare dezvoltat.

Toma ultimul bolsevicGata, am ajuns și la mia de infectați cu noul virus ucigaș! În sfârșit suntem în top (a se citi printre rânduri sarcasmul trist al afirmației). Fără a face nimic, sau aproape nimic în acest sens, mega-edilul faliment al municipiului Buzău ne mai împrumută o dată de vreo 10 milioane de euro. În actualul context ar fi de înțeles dacă de acești bani se achiziționau tuneluri dezinfectante pe intrarea în toate unitățile de învățământ de pe teritoriu municipiului, dacă se montau sisteme de dezinfectare în zonele aglomerate (tuneluri sau altceva, nu panaramele acelea de lavoare din taberele pentru refugiați cumpărate la suprapreț), dacă se spălau străzile și trotuarele, dacă instituțiile publice primeau materiale pentru dezinfectare etc. Dar nu!

Lenin BLM„... ce se stabileşte în spatele uşilor închise, muritorii de rând află de la istorici, poate peste 100 de ani. Aşa că să nu ne facem probleme, că ce se discută astăzi în „cercurile elitiste”, poate vor afla şi urmaşii, urmaşilor noştri, peste...”

Se spune că Revoluţia din 1917 a fost făcută de Lenin. Dar el va afla despre Revoluţia Socialistă (adevărata Mare Revoluţie Socialistă) de la 27 februarie 1917 din Rusia abia la 2 martie 1917 din ziare, când se afla la Zurich. Ajungând acasă i-a spus N. Krupskaia: Este zguduitor! Ce surpriză! Închipuie-ţi! Trebuie să mergem acasă, dar cum? Totul mi se pare atât de neaşteptat! (în cartea lui Volkogonov, pag. 138).

valorile neamului romanescIncepem un serial de prezentare a falselor valori ale poporului roman scoase "pe tapet" de unii recenti flausati care vor sa inoculeze tinerei generatii false idei despre principiile care au guvernat acest neam de-a lungul timpului. Asta in timp ce adevaratii oameni de calitate sunt scosi din carti si nu li se mai publica aproape nicio carte si nici nu sunt prezentati publicului larg prin mass-media. Incepem ciclul nostru cu HOARIA ROMAN PATAPIEVICI si tangential - Vladimir Tismaneanu.

COVIDUL a invins la primaria buzauAșa ar putea înțelege oricine citește 10 minute preșa aservită buzoiană. Primarul Buzăului dănțuiește în interesul PSD-ului și dezinteresul cetățeanului, guriștii și scribii pesedei se agită ca maimuțele în haită, iar oamenii care văd și înțeleg ce se mai întâmplă în jurul lor speră cu lacrimi de tristețe la justiție, care, cândva, o să își facă datoria.

statuie americaUn admirabil editorial de Gabrielle Cluzet pentru Boulevard Voltaire pe care l-am tradus pentru cititorii Evenimentului zilei.

După Churchill, Baden-Powell, Roosevelt, Colbert sau Cervantes, neo-iconoclaștii compulsivi îi atacă acum pe sfinți: în Statele Unite, statuia spaniolului Junipero Serra a fost dărâmată, cea a lui Ludovic cel Sfânt sălbatic degradată și mânjită.

bolnavi covidZiarele sunt pline de relatari privind "bomba epidemiologica" aruncata de politrucii din CCR si inconstienta unora de la Guvern. București, Sibiu, Dolj, Teleorman – acestea sunt doar câteva dintre zonele din care sute de pacienți internați în spital cu diagnosticul coronavirus sau persoane carantinate pentru că veneau din zone roșii au plecat pe proprie răspundere, arată presa locală. Plecările au fost posibile după ce Curtea Constituțională a decis că internarea, carantinarea sau plasarea în izolare a acestora ca urmare a unui ordin de ministru este neconstituțională, aceste restrângeri ale drepturilor putând fi făcute doar prin lege.

NEWS BUZAU Drept la replica la Ciorba reincalzita a unui proces al jurnalistilor avocat C tin Florescu 03.07.2020Niciodat nu mi-au placut jumatatile de "adevar" sau "adevarul" partinitor si asta pentru ca in aceste cazuri nu exista de fapt un "ADEVAR"! Nu-mi plac nici oamenii prefacuti, mediocrii, turnatori sau lasi... si oriunde m-au purtat pasii am fugit de asemenea specimene.

Grajduri darapanate MarghilomanAceasta este declarația edilului buzoian apărută în oficiosul Opinia zilele trecute (https://opiniabuzau.ro/toma-alexandru-marghiloman-o-mostenire-pe-care-trebuie-sa-o-punem-in-valoare/?fbclid=IwAR2ktlx0HIJKF1O-buV4AlGyvhOAyU5QCXwhFVQMUqhZS3tZDmyufp0CXhE). Perfect de acord, de data aceasta, cu primarul!!! Cu toate acestea, așa cum deja ne-am obișnuit cititorii, o să dezvoltăm puțin știrea, ca să o apropiem de adevăr.

Dosarele lui Didimos Barjocorirea primarului TomaUrbea noastră, prăduită și batjocorită de atâția ani când de unii când de alții, are nevoie de fântâni arteziene. Așa susține falimentarul edil al Buzăului în anul 2020 în contextul în care vara trecută am rămas fără apă caldă și în iarna dintre ani am rămas fără căldură. Urbea noastră fără locuri de parcare și fără trotuare civilizate are nevoie de pasaje subterane, la fel ca Parisul. Urbea noastră cu străzi mizere și ghene ce duhnesc a Ev Mediu are nevoie de panseluțe, lalele și copăcei pitici. Cine stabilește asta? Același primar falimentar.

Stefan cel Mare batjocorit de un militarPe 26 iunie, de Ziua Drapelului Național al României. o persoană publică – cu state de plată destul de groase semnate de către edilul municipiului Buzău, postează pe o rețea de socializare o fotografie ce aduce o gravă atingere unui simbol național, voievodul Ștefan cel Mare. Lăsând la o parte contextul internațional creat de ”noua revoluție culturală”, lăsând la o parte semnificația cu totul deosebită a zilei de astăzi, postarea cu pricina este de un prost gust indubitabil. Oligofreniada care a cuprins anumite paliere ale primăriei orașului nostru a atins, prin astfel de momente, cote foarte înalte. Cu siguranță că instituțiile statului nu se vor sesiza. Cu siguranță că autoritățile locale (Primărie, Consiliul Județean, Prefectură) nu vor avea o poziție față de un astfel de demers. Tocmai de aceea, noi, cetățenii acestui încă frumos oraș, ar trebui să luăm atitudine.

SEC DE TOMACă primarul municipiului Buzău, împreună cu prietenașii lui își bat joc de noi, buzoienii, știm, cunoaștem, nimic nou sub soare! Faptul că individul ăsta minte cum respiră, iarăși cunoaștem, și să îi trecem în revistă cele mai ordinare dintre minciuni ar fi redundant, căci doar cei ce nu vor nu le cunosc! Cu toate acestea, pentru prima dată în toți anii de domnie, Tomiță folosește preșa (presa aservită) într-un scop demn de lăudat: acela de a transmite buzoienilor un mesaj de responsabilitate în ceea ce privește așa-zisa relaxare! (vezi aici: https://www.facebook.com/watch/?v=1044329772628174). Un semn de civilizație până la urmă într-un oraș ce se vrea a aparține anului 2020.

Momentul zilei

Toma oras Buzau faliment PSDComunismul si neocomunismul au nenorocit si slutit Romania la trup, minte si suflet…si totusi nu au invins cu totul, pe toti! Cu toate ca Buzaul este in urma cu zeci, poate sute de ani, fata de tarile si orasele civilizate, spiritul mereu viu si observatia pertinenta nu au murit in aceste vremuri devalmasite! Iata cum arata municipiul dupa 30 de ani de neocomunism…ultimii 4 ani fiind cei mai crunti – sub “ultimul bolsevic” Toma, emanatia activistilor second-hand flausati, de ce-a mai joasa speta.

acc transbusUn accident rutier in care a fost implicat o rabla a cuplului celebru: "Gica - Toma", s-a produs miercuri 1 iulie 2020, pe strada Al. Marghiloman din Buzau. Soferii "lu peste prajit", adusi de Toma de te miri unde au aratat inca o data cat de nesigur este transportul in comun.

bataie de joc primaria Buzau Stefan cel MareColaboratorul pe bani publici, al primarului faliment Toma - Alfred Vasilescu isi bate joc de istoria tarii! Intr-o postare pe facebook, Freddy il prezinta pe Voievodul Moldovei Stefan Cel Mare sub chip de barbat de...culoare! Chiar nu aveti limite? Biserica ce spune, ca doar este si canonizat domnitorul roman, nu? 

inundatii BZBuzaul dupa 4 ani de "Tomnie": raiul hotilor, al clanurilor interlope, al bolilor (vezi ultimele statistici despre imbolnavirea cu COVID 19), al saraciei, al gunoaielor si poluarii, al somajului, al angajarilor "de partid", al lucrarilor de asfaltare prost facute, al lucrarilor fantezist-schizoide, al intunericului pe strazi si al..inundatiilor! Toate cu Fonduri UE, nationale si locale. "Votati" gasca penala: Toma and Co!

VIDEO - Strada Al. Maghiloman din municipiu Buzau!

 

https://www.youtube.com/watch?v=IHkSX531Hvg

TriaTOMVizibil suferind din cauza ca nu e mai poate sa se “dea in barci” pentru imagine, Donald Tom si-a “tras” totusi o manifestare (“TriaATOM”), chemand slugile din dotare, sa participle! Toata “floarea cea vestita” tomadiana a fost prezenta: Inalt Prea Nesimtitul Spirache, PiȘtol “cu apa”, “Valvoi” – istoricul flausat, Popa “TOMAto-securica”, maestro de ceremonii – Fredy cel maniPULAtor, profi si profe colorate si bosumflate aduse cu arcanul (ii suna directorii si ii ameninta) si “duamna” de la Canal (“si Apa”) – ce dracu o fi cautat aia, nu stim! Ne ietati daca ma sarit vreun dement! Pacat ca publicul "ales" a scapat din vedere ca Donald Tom a inceput iarasi sa se "dea in stamba" si sa i se umezeasca fortat...ochii (si sa-i curga ceva din "borcanat"!) de atata LABIlitate cand a pomenit numele de Marghiloman - stra-stra-stra-stra-stra...reincarnarea lui (asa crede el!).

Dracii in biserica Toma si IPS CiprianSpun Sfintii Bisericii ca atunci cand vom vedea "Uraciunea pustiirii intrand in Sfantul Altar, sfarsit este aproape" - vedem noi al cui sfarsit?! (Matei 24:15 "De aceea , când veţi vedea urâciunea pustiirii, despre care a vorbit prorocul Daniel, aşezată în Locul Sfânt – cine citeşte să înţeleagă!"). Iata in imaginea alaturata cum dracii si securistii s-au adunat ca sa.... chiar asa: ca sa ce?

Parandaraturi TranbusCuplul celebru in parandaraturi - “Toma si Gica” se face ca respecta regulile de distantare…dar fura pe rupte, prin achizitii duble si preturi “umflate”! Care este combinatia momentului? “Manivela” & “Macac”! Care e interesul? Sa fure pe rupte, pe timp de criza! Cat? “Cat cuprinde”, cat pot! Cum? Fara licitatie, la suprapret! De ce? Ca “asa vrea muschii lor” Cine ii lasa? ANAF, Curtea de Conturi, politia si…toate partidele! “Boborul”, se mai trezeste si el oleaca?

Izoleta Ramnicelu buzauDe cand cu coronavirusul asta buclucas, borhotul din mintile umane a iesit obraznic la suprafata, infectand aerul si asa de abia respirabil de prosti! Combinezoanele, mastile, manusile, izoletele sunt vedetele la aceasta ora...dar ce zic eu? Si bipezii...unii mai dihai ca altii.

Paste 2020 1Priviti aceasta fotografie, care "vorbeste" cat o mie de cuvinte! Voi ce ziceti?

Hristos a inviat!

lavoar jeg Toma BuzauCe era de asteptat...s-a intamplat! Lavoarele lui Donald Tom, infundate! Priviti ce oras "modern", in plina criza de coronavirus... jeg plutind, in plin centru orasului ("Deschis", "Magnet", "Circular") - Winmarket. Cat de prost sa fii sa nu prevezi asa ceva?

Dr Damian ElenaZilnic îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a fost dat să întâlnesc, în momente dificile de sanatate, un medic extrem de profesionist, pentru care pacientul este în primul rând un OM, și apoi un bolnav.

Papa BOR COVIDMesaj dur al unui credincios din Italia, adresat Papei Francisc: "Nu mai intru in biserica pana ce tu Papa nu cumperi din averile tale masti si aparate de respirat la toti credinciosii...!". In BOR cand vedem asa ceva? Unde sunt credinciosii adevarati nu cei de "duminica" spalati pe creier de ierarhi si popi flausati? Cereti bani pentru catedrala Neamului? Acum cine intra in ea? "Vindeti tot si urmati MIE" zice Hristos, voi de ce predicati ceva ce nu urmati? Vipere! IPS Ciprian al Buzaului si Vrancei, nu ai nimic de zis? Te ascunzi in resedinta platita de buzoieni si numeri banii?

toma nas rosuS-a fasait si Eurovision Buzau 2020! Un esec total! Muzica mediocra, acustica de doi lei, 200.000 de euro din bugetul buzoienilor aruncati pe imaginea si grandomania primarului Toma faliment! Buzoienii au platit fara voia lor in euro, un spectacol de tot rasul, cu artisti "no name", care au interpretat elucubratiile lor muzicale intr-un mod ce ar face invidios orice magar care rage. Multi dintre ei nu au avut acces, pentru ca invitatiile s-au impartit "pe spranceana"...rosie! Au platit deci si s-au uitat la televizor! Adevarata batjocura! Singura cu prestatie ceva mai buna a fost Dora, buzoianca noastra, care sincer nu intelegem ce cauta la sindrofiile de partid si campania elctorala a PSD!

ELCOR 

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image

ziare
Qr Code
URMARITI-NE PE YOUTUBE - QR CODE