ULTIMA ORA:

FOTO - Un apus al istoriei - Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme (VI)

 Musceleanu Vlad-Ionuţ şi Redacţia "Buzău-News". 

Un apus al istoriei - Stâlpii Tainiţei din Munţii Buzăului - Dosarul unei enigme  (VI)

Am început cu Basil Iorgulescu. Am parcurs colpoltorii moderni ai senzaţionalului de duzină. Trăgând linia, să facem totalul. La 123 de ani de la publicarea Dicţionarului, ştim mai puţine chiar decât ştia Iorgulescu. El amintea de ”o mulţime de legende”. Câte dintre ele mai sunt acum cunoscute? Exact nici una. Cel puţin de către publicul larg. Subliniem, legende autentice, apărute şi transmise oral în aria de referinţă.

            În schimb, ne-am ”îmbogăţit” cu folclor urban şi cu informaţii care frizează patologicul: coloane sculptate de tătarii care erau ”ceilalţi” (?!?), alpinişti care dispar în alte sfere, râuri de ape ”vii” care vindecă cât ai bate din palme, populaţii-cârtiţă care sapă bezmetic şi inutil subsolul.

            Apoi este amestecul: într-un talmeş-balmeş de nedescris, locuri şi obiective sunt reinterpretate şi mutate pe hartă - şi în timp - aidoma pionilor unui joc de societate lipsit de reguli şi frecventat doar de trişori. Atunci când sunt prinşi, ei, trişorii, se fac că nu pricep, se revoltă şi dau vina pe neînţelegeri doar de ei ştiute. Tipic: cunoaşteţi vreun infractor care să-şi recunoască fapta, chiar prins în flagrant delict fiind? 

Una peste alta, Stâlpii Tainiţei rămân pentru cei mulţi o locaţie incertă, de care se leagă o sumă de legende nedefinite şi unele întâmplări extrem de improbabile.

            Societatea vremii lui Iorgulescu era marcată de fiorul romantic generat de (pre)naşterea unei ţări: viitoarea Românie. Societatea actuală e bolnavă. Doar bolnavă. Bolnavă şi atât. 

 

PARTEA II - ÎN CĂUTAREA STÂLPILOR TAINIŢEI

 

Erori de identificare

 

La începutul acestei cărţi, spuneam că Stâlpii Tainiţei au trezit pasiuni şi a stârnit patimi. Nu este de mirare că în lipsa unei soluţii corecte, erorile s-au multiplicat. Şi s-au multiplicat. Şi s-au multiplicat...

Motivele sunt diverse. Unii au fost păcăliţi la rândul lor de terţi. Ei sunt ”vinovaţii fără vină” ai poveştii. Alţii au dorit cu tot dinadinsul să se afle în treabă, să fie ”în problemă”. Chiar dacă în realitate habar n-aveau despre ce vorbesc. Nu în cele din urmă, în căutarea gloriei sau doar a audienţei facile, unii şi-au falsificat cu bună ştiinţă discursul.

În cele ce urmează, vom prezenta ferparul câtorva erori de identificare cu ”viaţă lungă”.

1° Stâlpii Tainiţei sunt peste tot!

 

Că unii vorbesc despre Stâlpii Tainiţei fără să-i fi văzut niciodată, e una. Că mai şi împrăştie poze ilustrând orice altceva decât ceea ce se afirmă că ar reprezenta, este într-un fel o escaladare menită să le susţină discursul. În 1980, Rudanafirma că ”până acum n-a reuşit nimeni râvnita escaladare"1. Dacă n-au reuşit să escaladeze Stâlpii, câţiva s-au hotărât să escaladeze măcar situaţia.

            În toată această ”afacere”, unii şi-au văzut de căutările lor, alţii au inventat rezultate în lipsa faptelor. Fiecare cu ce ştie şi ce poate. O analiză a fotografiilor vehiculate pe Internet oferă o  retrospectivă interesantă şi plină de semnificaţii.

            Într-o postare din data de 02.03.2011, Georgiana Rizescu2 oferă câteva fotografii care surprind un pinten stâncos oarecare de la Nucu, cu legenda ”Stâlpii de taină”. Spre deosebire de Stâlpii Tainiţei, toponimul ”Stâlpii de taină” este total necunoscut în zona Buzăului. Georgiana nu are nici o vină în această eroare: ea doar a repetat spusele unui neştiutor, plin de rea-voinţă. Îl cunoaştem, dar la rugămintea ei îi vom trece numele sub tăcere.

            Urmează un articol din Enaţional3 (02.09.2011), semnat Adina Mutăr. Printre ilustraţii, două reţin atenţia. Una apare cu legenda ”Stâlpii Tainiţei”, deşi denumirea de save a imaginii ”stilpii-de-taina-2-copy” lasă să transpară facil sursa inspiraţiei.

            La un moment dat, derutaţi de profilul surprins în imagine, nu înţelegeam cum A. Mutăr operează o astfel de identificare. Jurnalista l-a însoţit prin 2000 şi ceva pe Rudan Vasile într-o vilegiatură buzoiană, cei doi plimbându-se cu paşi mărunţi pe la Nucu, Fişici, Scăieni şi Bozioru. Dar era cvasi-imposibil să fi avut timp să ajungă atunci la ei:  Stâlpii reali sunt în cu totul altă parte. Explicaţia este relativ simplă. Calitatea fotografiei indica că este nouă: nu are patina timpului. Ziarista a pozat aceeaşi stâncă iconică de la Nucu, apoi a preluat din mers legenda care însoţeşte fotografia Georgianei. Fără doar şi poate, Mutăr a identificat Stâlpii pe Internet, nu în teren. Deşi ar dori ca lumea să creadă altceva…

            Cu adevărat derutant este userul Xanadron de pe Forumul Rufon, care, în data de 06.12.2011 (#424)  se introduce în problemă:

            ”Dacă tot am postat însă, hai să vin cu nişte poze ale Stîlpilor (sic!) şi Colţilor Tainiţei (confundaţi de majoritatea non-localnicilor - doar ultimii fiind mai uşor accesibili)”4.

            Una dintre pozele postate - Stâlpii cum îi crede el - este cea din Enaţional; nici măcar definiţia de save nu este schimbată. Aşa ”vin” unii cu pozele altora. Mai mult, deşi căinează după ”confuzii”, individul e perdant de-a dreptul: nici una dintre denumirile avansate de el nu corespunde imaginilor: a doua este tot de la Nucu - Piatra Fetii, nici vorbă de Colţii cuiva. Aşa e când te dai expert în ce nu cunoşti.

            În Formula As (nr. 1130/2014), Erica Negreanu publică un articol intitulat “Mistere din subteranele României”. Reia atât fotografia lui Mutăr, cât şi năstruşnicele idei ale acesteia despre subteranele de la Stâlpi. Ambele eronate; ambele pe lângă subiect.

            Ultimul sosit pe listă este dl. Girel Barbu, ot Pinu. Depăşindu-i pe toţi la un loc, din mers, acesta nu numai că afirmă că a ajuns la Stâlpii Tainiţei, dar a mai făcut şi un Grup Facebook pe această temă. De studiu. Grupul.

            Barbu introduce Stâlpii într-o postare pe unul dintre blogurile sale, Izvorul Vieţii:

            ”Sunt niște stânci, colțuroase de culoare alb-cenușiu, ce cresc parcă din pământ ca niște colțuri de măsele uriașe, cu forme neregulate. Se găsesc între localitățile Ruginoasa din comuna Brăești și Gura-Teghii, în pădurea Tainița din Munții Buzăului, în apropierea locului numit Poiana Fulgerișului. Venind dinspre Gura-Teghii, pe o veche potecă care lega în trecut cele două sate, aceștia se află pe partea stângă, cam la jumătatea distanței dintre apa celor două Bâști, și Muchea Stâlpilor, - un vârf din pădurea Băleanca, într-o zonă aproape de cărare, dar greu accesibilă, unor oameni, neantrenați pentru urcușul pe munte”5.

            Întâi îi descrie; apoi să se introducă personal în subiect: ”Am văzut absolut întâmplător aceste ciudățenii, acum mai bine de patru decenii, când nu le-am dat nici cea mai mică atenție”. Pentru ca finalul să fie apoteotic: ”Mergeți, vedeți, dar ”ciocul mic””.

            O bună parte din conflictul nostru actual cu Girel Barbu a fost generat de modul deplasat în care a ”rezolvat” un dialog care se vroia unul civilizat. Ce nu ştiam la acea dată este că-l puneam pe nea Girel într-o postură ingrată: aceea de a-şi recunoaşte impostura. Poetul pinean nu ştie mai nimic despre Stâlpi, deşi vorbeşte/ scrie despre ei, iar replicile sale ”în doi peri” erau mai mult un mod de apărare decât o marcă a aroganţei.

            Ulterior, el a oferit publicului o poză cu patina timpului, dar vai, e acelaşi loc de la Nucu ca şi al surselor citate anterior. Cât despre descrierea locaţiei şi traseului de acces, dl. Barbu era şi este departe rău de realitate.

            Cadrele fotografice la care ne-am referit circulă pe Internet. Le-am comparat cu o fotografie din cartea Prof. Ilie Mândricel - Vestigii rupestre şi alte locuri magice din Munţii Buzăului6, pe care am folosit-o ca referinţă şi etalon. Georgiana Rizescu, Adina Mutăr, Girel Barbu şi toţi care le-au preluat şi/ sau distribuit imaginile prezintă una şi aceeaşi locaţie de la Nucu, doar unghiurile şi anotimpurile diferă. Nu numai imaginea de ansamblu coincide, dar tiparul vegetal - foioase, conifere - este hotărâtor în validarea identificării. Nici vorbă de Stâlpii Tainiţei, care arată altfel şi sunt în altă parte. Sigur la Nucu nu sunt.

           

            N.B.: Singura inocentă de aici este Georgiana Rizescu. Îi mulţumim şi pe această cale pentru deschiderea arătată. Nu este puţin lucru să stai de vorbă la 3 AM cu un necunoscut, doar pentru că pe acesta îl frământă o fotografie postată acum ani şi ani de zile.

 

Note:

1. Imagini despre un război cosmic într-o grotă dinaintea epocii fierului - Flacăra nr. 6/1287,  7.02.1980, pg. 24.

2. http://turismjudetulbuzau.blogspot.ro/2011/03/traseul-v-lunca-frumoasa-bozioru-fisici.html#comment-form

3. http://www.enational.ro/dezvaluiri/romania-mea/uriasii-din-scaieni-82853.html/

4. http://www.rufon.org/forum/fenomene-conexe-si-paranormale/vasile-rudan-si-misterul-din-carpati/msg67863/#msg67863

5şi urm. https://izvorulvietii.wordpress.com/2014/06/22/stalpii-tainitei/

6. Ilie Mândricel - Vestigii rupestre şi alte locuri magicedin Munţii Buzăului,Ed. Victor B Victor, Bucureşti, 2008, pg. 100 (ilustraţie).

 

Atribute foto:

1. Fotografia Georgianei Rizescu cu legenda ”După încă 1 km de la ieşirea din satul Nucu, îşi fac apariţia Stâlpii de taină”. Un banal pinten stâncos la Nucu şi o toponimie hazardată;

2. Fotografia Adinei Mutăr. Acelaşi pinten cu o toponimie (pre)luată de la Georgiana;

3. Pe Rufon, bravul  Xanadron ”vine” cu pozele lui Mutăr din Enaţional!

4. Erica Negreanu face la fel, dar într-un mediu mai select: săptămânalul Formula As;

5. ”Stâlpii” lui Girel Barbu. Sub patina timpului se ascunde acelaşi pinten de la Nucu;

6. Un colaj lămuritor - cum-necum, un pinten de la Nucu a fost branduit ca ”Stâlpii Tainiţei”. Rostogolită în neştire în presă şi pe Internet, lumea chiar a luat de bună această farsă străvezie!

 

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #2 Militar plictisitorMusceleanu Ionut 02-01-2016 19:02
Coane Militaru,dacă ai vreo obiecţie "la obiect", va astept cu ea. V-am vorbit respectuos atâta timp cât am presupus că aveţi o urmă de decenţă şi bun-simţ. Nu aveţi. Sunteţi doar un plictisit plictisitor care-i plictisiţi pe alţii. Mai rău, mă plictisiţi şi pe mine.
Citat
0 #1 AiureliMilitaru 02-01-2016 16:20
Domnule Vlad, dumneata aiurezi incontinuu...ma intreb cand ti-ai facut ultimul control.....sa fim seriosi, nu ai niciun fel de pregatire pentru a-ti da cu parerea despre ce se gaseste in Munctii Buzaului si despre ceea ce incercam noi sa facem la Origini. pacat!
Citat

EDITORIAL

Toma lavoare BuzauMăi oameni buni, ăștia care mai aveți un pic de conștiință, ăștia care aveți puterea să treceți peste ordinele de partid, opriți-l măi fraților! Opriți elucubrațiile tomisto-bolșevice și habarniste ale lui Toma. După ce ne-a înghesuit în autobuze ca pe sardele, după ce ne-a sacrificat sănătatea pentru banii de la Drăgaică, acum împânzește urbea cu nenorocirilea alea de lavoare folosite de obicei în taberele pentru refugiați!

Spaimele romanilor fara job covidDincolo de masurile guvernamentale pentru prevenirea raspandirii coronavirusului (masuri de inteles pana la un punct), persista o intrebare teribil de apasatoare: ce se intampla cu economia? Cine garanteaza ca micile afaceri nu vor muri vazand cu ochii, din cauza ca au fost nevoite sa-si reduca sau chiar sa-si suspende activitatea pe timpul starii de urgenta?

Lume nesustenabila renastere„Valorizăm ciudații și marginalii, ignorăm adevăratele elite, care prin mintea și brațele lor țin civilizația noastră în spinare de secole”, scrie fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, care explică de ce lumea în care am trăit până la coronavirus se va încheia, privind însă cu speranță către societatea care va renaște din această criză.

Omagiu medici spital BuzauVineri, 03.04.2020, la Buzau, in jurul orei 11:00 echipele mixte ale politistilor, militarilor, jandarmilor, pompierilor si a celor de la Politia Locala au adus un omagiu cadrelor medicale din Spitalul Judetan Buzau. In semn de pretuire au salutat pe cei care se lupta zilnic pentru sanatatea buzoienilor. La randul lor, cadrele medicale au aplaudat initiativa acestora!

TomVID primarul degeaba CLM BZ martie 2020Faptul că situația este una delicată ne este cunoscut. Faptul că mulți dintre minunații noștri aleși au dat bir cu fugiții, iarăși ne este cunoscut. Faptul că alți dintre minunații noștri aleși își continuă campania, chiar înjurând și jignind adversarii politici, unii chiar bolnavi de covid (https://www.newsbuzau.ro/editoriale/41999-dosarele-lui-didimos-idiotulidiotilor-sau-adevarata-fata-a-unui-fost-ministru-al-culturii-din-romania – chiar dacă postarea respectivă a dispărut după materialul nostru), deasemenea ne este cunoscut.

adrian patrusca editorialNu este adevărat că virușii sunt organisme inferioare, aflate la granița dintre viață și moarte. COVID-19 pare înzestrat cu inteligență. Are concepții ideologice. Este de Stânga.

De exemplu, zici că l-a citit pe Malthus, cel atât de drag progresiștilor de azi, care susținea controlul strict al populației în funcție de resursele economice.

ghita K1Campionul mondial la K1 Daniel Ghita (foto), supranumit Samuraiul Salbatic, un aparator al drepturilor omului si un adevarat patriot, ii arata manusa presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis, acuzandu-l ca isi bate joc de poporul roman, cot la cot cu Guvernul meu, sau mai bine zis Guvernul zero, cel despre care afirma ca a luat zero masuri sociale in timpul pandemiei de coronavirus.

anarhiaAnarhie, conform originalului din greacă, αναρχία, este un concept care se referă la existența unei societății anarhice, societatea oamenilor liberi. Anarhismul este denumirea unei filozofii politice sau denuminarea unui termen generic pentru un grup de concepții de natură filozofico-politică, care sunt mai mult sau mai puțin legate una de alta, derivat din cuvântul din limba greacă veche an-archos, care s-ar traduce în limba română prin expresia fără conducere sau fără conducători.

Petrica Alexa"Este nevoie mai mult ca oricand sa dam dovada de solidaritate. Romania, lumea intreaga, trebuie sa faca fata unei provocari dramatice...

Eliminarea pensiilor speciale a fost o tema de campanie electorala. Chiar credeti ca si-a dorit clasa politica din Romania, rezolvarea acestei probleme?

Acum exista posibilitatea suspendarii pensiilor speciale prin ordonanta de urgenta.Suntem in stare de urgenta!

Nici macar argumentele cu “ anticonstitutionalitatea” sau “atacarea la CCR”, nu mai stau in picioare. Tine doar de vointa celor care conduc aceasta tara. Da, este nevoie de solidaritate. Va propun sa incepeti cu asta.

Urmatoarea perioada, va fi una foarte complicata.Multi dintre concetatenii nostri,vor fi nevoiti sa traiasca de pe o zi pe alta. Desi sunt o persoana optimista, inclin sa cred, ca solidaritatea de care avem nevoie nu va cuprinde si acea categorie “speciala” de cetateni...

Despre coronavirus..

"Este clar ca omenirea se afla in fata unei mari provocari. Trebuie totusi,sa pastram un echilibru in abordarea acesteia.Nici sa exageram cu potentialul patogenic al acestui virus dar nici sa ramanem  nepasatori .

Abordarile diferite in lupta cu aceasta pandemie,inclusiv in cadrul UE,ma fac sa cred ca inca mai sunt multe necunoscute despre acest virus.

Ma intreb, de exemplu,daca este cea mai buna varianta sa mergi pe o abordare generala, sau pe una diferentiata,stratificata din punct de vedere socio-medical.Concret, ma intreb daca nu ar trebui sa ne concentram eforturile prioritar pe segmentul vulnerabil al populatiei, batrani si persoane cu patologii grave asociate,fiind stiut faptul ca la aceste categorii populationale virusul poate fi mortal.

Ma intreb,de asemenea,daca nu ar trebui sa luam in calcul si efectele “colaterale” ale ultimelo masuri: dezvoltarea bolilor psihice, limitarea preocuparilor pentru abordarile preventive ale problemelor medicale in general, probleme economice. Cu toate aceste efecte vom ramane si dupa ce vom trece peste aceasta pandemie.

Si mai concret, ma intreb daca nu ar fi ok sa luam in calcul, macar ca varianta de lucru, pastrarea unor conditii rezonabile de circulatie si socializare,cu riscul de a integistra un nr mai mare de persoane infectate (dar care vor dezvolta imunitate pt acest virus), concomitent cu dezvoltarea masurilor de protectie pentru persoanele vulnerabile.

Pana atunci, va invit pe toti sa respectam toate instructiunile transmise de specialisti si autoritatile statului. Cu siguranta, vom trece cu bine si peste asta!"

Petrica Alexa

SURSA: Facebook

Dosarele lui DIDIMOS grupurid e lucru romania UEÎn plină criză epidemică, cu atentat direct asupra sănătății românilor, vedem o fotografie apărută pe profilul unei rețele de socializare al președintelui partidului care până acum câteva luni a asigurat guvernarea acestei țări. În fotografie vedem niște personaje cărora românii le tot dau eject din viața politică, dar care se agață cu disperare de scaunele puterii.

evz1. Vineri, 20 martie 2020, toate televiziunile de știri, dar și generaliste, au difuzat pînă la inundație catastrofală noul Mesaj către națiune al lui Klaus Iohannis. N-aș fi aflat ce-a zis Sanitarul de la Cotroceni, cel care în 27 februarie 2020, ne sfătuia să nu ne îngrijorăm: „Coronavirus se reduce la o tuse ușoară”, dacă la televiziunile la care am intrat pentru a-mi da cu părerea nu ar fi fost pus în neștire. Am observat mai întîi că distinsul a citit textul de pe prompter. Text scris de alții și, mai rău, trecut prin el fără să-l atingă ca fulgerul printr-un paratrăsnet. Cum să citești un text care se vrea un mesaj menit să emoționeze, să facă națiunea să tresară? După ce l-am auzit pe tot mi-am dat seama că textul nu putea fi altfel decît citit. Nimic omenesc, nimic din suflet. Un text plat ca o bucată de tablă, un text plin de clișee și acelea ieftine: Împreună vom reuși, protejați-vă pe voi și pe cei dragi, românii, popor greu încercat, bla, bla. Au urmat deja binecunoscutele sfaturi de igienă date de dimineața pînă seara de doctorii în criză de andropauză și de vedetism.

ordonanta militara Vela Petrescu Stan„Dacă Patria mă va trimite sub pământ și acolo mă voi duce pentru ea” - Generalul Nicolae Dăscălescu

Domnul ministru al Internelor, ar fi trebuit să-și dea seama că nu este autoritate militară și mă întreb dacă are sau nu dreptul de a emite ordonanțe militare. Nu ne aflăm nici în starea de asediu, nici în cea de mobilizare și nici în cea de război, situație în care o autoritate militară emite asemenea ordine. Se vede treaba că acest colos de funcționari publici și „militari” din MAI, a rămas cantonat în meandrele neocomunismului multilateral dezvoltat și nu dispune de consilieri juridici competenți. Se vede bine că la Cotroceni, ca și la Palatul Victoria, lipsesc consilierii.

Michael LevittBiofizicianul americano-britanic-israelian Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013 și profesor al Universității Stanford, este una din figurile care dă asigurări omenirii că răspândirea coronavirus este pe un trend descendent și afirmă că această criză mondială se va sfârși curând.

Momentul zilei

Dr Damian ElenaZilnic îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a fost dat să întâlnesc, în momente dificile de sanatate, un medic extrem de profesionist, pentru care pacientul este în primul rând un OM, și apoi un bolnav.

Papa BOR COVIDMesaj dur al unui credincios din Italia, adresat Papei Francisc: "Nu mai intru in biserica pana ce tu Papa nu cumperi din averile tale masti si aparate de respirat la toti credinciosii...!". In BOR cand vedem asa ceva? Unde sunt credinciosii adevarati nu cei de "duminica" spalati pe creier de ierarhi si popi flausati? Cereti bani pentru catedrala Neamului? Acum cine intra in ea? "Vindeti tot si urmati MIE" zice Hristos, voi de ce predicati ceva ce nu urmati? Vipere! IPS Ciprian al Buzaului si Vrancei, nu ai nimic de zis? Te ascunzi in resedinta platita de buzoieni si numeri banii?

toma nas rosuS-a fasait si Eurovision Buzau 2020! Un esec total! Muzica mediocra, acustica de doi lei, 200.000 de euro din bugetul buzoienilor aruncati pe imaginea si grandomania primarului Toma faliment! Buzoienii au platit fara voia lor in euro, un spectacol de tot rasul, cu artisti "no name", care au interpretat elucubratiile lor muzicale intr-un mod ce ar face invidios orice magar care rage. Multi dintre ei nu au avut acces, pentru ca invitatiile s-au impartit "pe spranceana"...rosie! Au platit deci si s-au uitat la televizor! Adevarata batjocura! Singura cu prestatie ceva mai buna a fost Dora, buzoianca noastra, care sincer nu intelegem ce cauta la sindrofiile de partid si campania elctorala a PSD!

tei taiati Crang piroane marmura Platou DaciaIncepand cu sfarsitul saptamanii trecute, cititorii ne-au semnalat niste fapte de nedescris pentru un oras modern, cu respect fata de lege: sub pretextul “toaletarii”, se marcheaza pentru taiere si teii sanatosi de pe aleea principala din Crang! La fel – cu zel specific, comerciantii "de la cortul cu martisoare", acreditati tacit de primarul Toma faliment (sau de unii consilieri contra votului din CLM) au fost zariti de cativa buzoieni cum bat cu barosul piroane in placile de marmura de pe Platoul Dacia - monument istoric - (daca tot e plin cu gropi si jeg si respectivii scuipa si arunca cojile de semninte pe jos, de ce sa nu o faca?

copaci botezati CrangBuzauEpisod demn de “Cascadorii rasului”, intamplat astazi 11 februarie 2020 – in Parcul Crang din Buzau. Toma si “personalitatile” lui (multiple) au descins in Crang si au…”botezat” copacii cu numele unor din “laureatii” de la Palatul Comunal. Imaginea, ca si actiunea este una mai mult decat ridicola – a se vedea colajul foto! Din peisaj nu au lipsit..."tzarcovnicii" presari platiti din banii publici si "maestrii de ceremonii" de la B.P.H.! Una peste alta, actiunea este atat de ridicola, incat respectivii au jubilat si au ras tamp la actiune, nestiind ca prin acest gest de fapt…isi sapa groapa – “unul-altuia”!

SpataruMai multi locuitori din Spataru (jud Buzau) au iesit la un protest spontan astazi - 01.02.2020, pentru ca au inteles ca autoritatile vor sa schimbe iesirea din Spataru si sa  puna alte restrictii de viteza in zona! Primarul comunist din localitate fuge de dialogul cu populatia si are impresia ca poate actiona in detrimentul intereselor comunitatii, dupa cum vrea "muschii lui", sau cum ii dicteaza gasca lui..."interlopa"!

Toma PMP BZDuminica 26 ianuarie 2020, "senzorii" nostri ne-au transmis ca Donald Tom se afla in vizita "de lucru" la Partidul Miscarea Populara Buzau, cu sediul pe strada Pacii din Buzau (sediu dat din "generozitaea" aceluiasi edil, dar cu conditionare precisa: sa se voteze in CLM - Proiectele PSD!!!) Cum martzafoiul este deprins cu astfel de escapade, a dat porunca slugilor de la PMP sa "sigileze" poarta.

parasuta lui Donald Tom"Un tip cade de la etaj pe trotuar

în fara unei femei în vârsta:

- Vai maica, te-ai lovit?

Tipul se ridica Si zice:

- Ce vorbesti mamaie,

eu sunt parasutist de la Buzau,

oras al aviatiei si al

parasutismului militar !

- Si parasuta unde e ?

- E sus, o bate barba-su!"

SURSA: facebook

 

asfaltare cabJupanul Toma continua sarabanda actiunilor de imagine, fara menajamente si bun simt! Astazi, vineri 20.12.2019 URBISUl, asfalta pe ploaie, pe repede inainte, o alee ce dadea la Hotelul Simonei Savulescu (noul sediu al Companiei de Apa Buzau).

Concert Vienez pentru partidDaca si-a inchipuit cineva ca spectacolul de seara trecuta este pentru muritorii de rand, buzoienii care isi dramuiesc banii pentru traiul de zi cu zi se inseala amarnic. Inca o data Primaria Buzau a dat dovada de recompensa din banii publici a sustinatorilor PSD, a pilelor de partid, a angajatilor din institutiile publice platiti si asa cu salarii cu multe cifre gen Compania de Apa, ISJ Buzau, URBIS, RAM. A fost o pomana electorala pe care credeam ca multi dintre cei prezenti o inteleg si nu o accepta din demnitate, am fost dezamagita.

News Buzau colinde CJ BuzauJoi 19 decembrie 2019, zeci de colindatori au trecut pe la Consiliu Judetean Buzau si au incantat auditoriu prin interpretarea unor colinde traditionale de Craciun. Au fost copii, oameni maturi, cunoscatori ai folclorului sau amatori. Toti s-au plimbat prin fata consilierilor judeteni si a presedintelui Petre Emanoil Neagu. Inca o data "elful" PEN a dat dovada de ceva ce nu au multi conducatori de institutii: diplomatie si fler!

Toma MedicamenteUn altfel de plugusor, bantuie la Palatul Comunal: “Semne de boala, anul are…!” – “zicala” preferata a edilului Toma! In timp ce Donald Tom merge pe banii romanilor (Asociația Municipiilor din România) la JW Marriott Bucharest Grand Hotel sau se rupe in figuri si balbe pe la “fratii” moldoveni, tinand alocutiuni poticnite in “tintesteana veche”, Guvernul Orban ii “taie macaroana” finantarilor electorale! Acum cateva zile, prim-ministrul Ludovic Orban i-a anunțat la întrunirea Asociațiilor Municipiilor din România că va sista alocarea de bani prin FSDI, acolo unde nu s-au semnat contracte. Neputand sau nevrand sa aduca vreun cent din Fonduri Europene la Buzău (se fura cam greu banii europeni, nu?), Toma se vede cu promisiunile electorale in aer – cele 15 milioane de euro pentru reabilitarea (a se citi “cumpararea electorala”) a profesorilor, parintilor si directorilor de scoli si gradinite din oras.

autobuze rable Toma Gica Toader transbus BuzauNu de putine ori am semnalat problemele de la societatea Transbus SA, patronata de cuplul de mistocareala paradigmatica “CUCU- TOADER”, rudele lui Toma faliment zis si “facalet penalul” sau “instrument mic si slinos”! Nu, nu ne referim la cum il fura pe Toma, Toader si nici la primele experiente sexuale de la Metalurgica, ingurgitate si de “Facalet”, ci facem misto (din pacate, pe banii buzoienilor) de rablele aduse la Buzau, care sa-i faca meandrele flausate a ultimului bolsevic – Toma!

ELCOR 

furt-societati-buzoiene.jpg

ziare
Qr Code
URMARITI-NE PE YOUTUBE - QR CODE