Casa Hortensia Papadat-Bengescu, in proces de consolidare si reabilitare

Ecouri dintr-o lume demult apusa. In intervalul 1904 – 1906, adusa de împrejurarile nestiute ale vietii, a stat la Buzau gratioasa lady Hortensia Papadat-Bengescu. Eleganta doamna nu parea inclinata defel spre viata unui trai provincial. Oriunde ar fi fost in provincie, departe de marea capitala, citadina se simtea straina. Era făcuta sa iubeasca cu fanatism forfota marilor orase. Intr-o lume provinciala, viata se rezuma la

putine lucruri care sa iti dea sentimentul ca traiesti cu intensitate. Era o lume mic-burgheza, in care fiecare ins mai de seama se zbatea sa iasa cumva din umbra anonimatului. Burghezia locala voia si ea, poate, o lume mondena asemanatoare cu a Capitalei, dar o facea după puteri provinciale si dupa spiritele care animau viata acestei provincii. Pe strazile provinciei nu puteai gasi acel tip de om care sa adore fanatic dezbaterea, dialogul si înfruntarea pe marginea ideilor. Omul traia cu putine si pentru putine lucruri. In centrul vietii provinciale se aflau oficialitatile birocratice, scolare, militare si feluriti proprietari, iar, in rest, agrarieni prinsi de viaţa lor marunta si cenusie. In provincie, vantul prefacerii ocoleste locul, iar cei care vietuiesc aici par a ridica în jurul lor un zid al izolarii. Provincie, prea multa provincie!

Un imobil cu probleme

         In ultimii ani, casa in care a locuit Hortensia Papadat Bengescu a fost obiectul unei stranse dispute pentru luarea in posesie. La acea vreme, Consiliul Judetean Buzau solicita imobilul pentru a deschide acolo sediul Bibliotecii Franceze si chiar erau asteptati francezii pentru a inaugura biblioteca. In situatia in care aici nu aveam de a face cu o casa memoriala si nu exista un inventar care sa aminteasca direct de locuirea propriu-zisa a Hortensiei, varianta unui sediu de biblioteca ar fi fost de bun augur, in plus, ar fi facilitat astfel o buna intretinere a imobilului si, mai mult decat atat, ar fi creat si mediul propice pentru derularea unor activitati culturale. Lucrul acesta nu s-a realizat, datorita faptului ca existau descendenti ai  familiei Ianculescu care se vedeau indreptatiti sa intre in posesia imobilului familiei. Timpul a trecut si imobilul a continuat sa se deterioreze progresiv. Abia acum vedem ca imobilul de pe strada Independentei nr. 53 se afla de ceva timp in santier de lucru, demarandu-se o lucrare de consolidare si reabilitare. Lucrarile au fost date unei firme de constructii locale, SC AURORA CONSTRUCT CENTER SRL din Buzau, si aceasta conduce lucrarile de consolidare si reabilitare vizate. Daca lucrarile aflate in desfasurare vor fi de calitate si nu vor fi de natura sa denatureze aspectul exterior al obiectivului de patrimoniu, acest lucru ramane de vazut. Totusi, faptul ca au fost demarate aceste lucrari, nu poate fi trecut cu vederea. Orice actiune, cat de mica, pentru salvarea unui obiectiv de patrimoniu este un punct castigat.

                                                                                        

    Adrian Constantin

 

Comments are now closed for this entry