FOTO/VIDEO - Noaptea Muzeelor 2016 la Buzau

La Muzeul Judetean Buzau, Noaptea Muzeelor 2016  a fost o reala provocare pentru publicul buzoian si o invitatie de loisir in plin  weekend. Un punct major de atractie l-a constituit prezenta de exceptie, in curtea interioara a muzeului, a doua telescoape si a unei lunete  astronomice profesioniste, puse la dispozitia publicului pentru observarea boltii ceresti. Instrumentarul astronomic 

a fost oferit buzoienilor de Liceul cu Program Sportiv din Buzau, in parteneriat cu MJB. Liceul cu Program Sportiv a fost reprezentat de catre doamna Lacramioara Ilie, profesor de fizica, dumneaei implementand in cadrul liceului si un curs trandisciplinar, acreditat ministerial, in programa caruia exista teme esentiale de astronomie. Suportul stiintific a fost asigurat si prin prezenta domnului profesor de fizica Danut Ilie, care este si specialist in astronomie si care este cunoscut prin participarea la olimpiadele nationale de astronomie cu elevi din cadrul mai multor licee buzoiene. La aceasta activitate au participat elevi de la Liceul cu Program Sportiv, care au fost initiati in manipularea instrumentarului, au interactionat cu publicul si au impartit vizitatorilor harti ceresti pentru a cunoaste principalele puncte astronomice care pot fi vizualizate cu instrumentarul oferit.

Tot in incinta muzeului a existat si un alt punct de atractie, oferit de Liceul Pedagogic „Spiru Haret“. Un numar de patru elevi ai liceului, coordonati de catre doamna profesor de fizica si de chimie Serenella Dinu, au prezentat publicului un rover functional, un robot la scara redusa, folosit in misiunile spatiale. Astfel de rovere sunt proiectate pentru a cerceta spatiul extraterestru, vizand obiective precum masurarea umiditatii atmosferice si a solului,  a presiunii atmosferice, a nivelului de dioxid de carbon,de hidrogen si de  metan din atmosfera, a temperaturii atmosferice si a solului, precum si a nivelului de iluminare din spatiul extraterestru. Aceste doua oferte, asociate activitatilor derulate, au polarizat publicul vizitator, oferind dinamism si buna dispozitie.

Al doilea palier al activitatilor a fost centrat pe oferta propriu-zisa a MJB, pusa la dispozitie in salile de expunere ale institutiei. In acest sens, vom face o trecere in revista a acelor sali care au constituit repere pentru noaptea muzeelor la Buzau, in anul 2016.

In holul primului etaj, publicul a fost intampinat de expozitia pusa la disprozitie de catre reputatul pictor buzoian Gheorghe Ciobanu, ale carui expozitii sunt titrate pe plan local si national. Tematica expozitiei domniei sale a venit sa ridice varful aisbergului imaginii celeste oferite prin reprezentatiile din curtea interioara a muzeului. Fiecare tablou a constituit un prilej de meditatie, invitand spiritul la o calatorie cromatica prin spatiul enigmatic al spatiului celest.

O prima sala expozitionala  a prezentat publicului Arheologia Mileniului I si a Evului Mediu buzoian. Pentru mileniul migratiilor, publicul a avut oportunitatea sa vada artefacte provenite din asezari si necropole datorate unor descoperi arheologice sistematice sau intamplatoare de pe teritoriul judetului. Repere arheologice de marca pentru acest segment de timp istoric sunt descoperirile de la Gura Niscovului, Izvoru Dulce, Luciu, Buzau, Largu, Balta Alba, Pietrosu-Costesti (sec. II – III d. Hr.), Gheraseni, Vadu-Soresti, Izvoru Dulce, Merei si Pietroasele (sec. IV – V d.Hr.), complexul arheologic de la Pietroasele compus din castrul roman, edificiul cu hypocaust (probabil terme) si cele patru necropole unde au fost descoperite podoabe, arme, vase din ceramica si sticla, monede, caramizi cu indicativul legiunii a XI-a Claudia Pia Fidelis), atestand prezenta legiunilor romane in acest spatiu geografic. In vitrine vizitatorii au putut admira si replica tezaurului de la Pietroasele, parte din acesta vazut in original cu ocazia marii expozitii nationale „Aurul si argintul Romaniei“, vernisata la Buzau, in perioada 23 septembrie – 1 noiembrie 2015.

Pentru a doua jumătate a mileniului I d. Hr., spatiul expozitional a pus in evidenta  descoperirile arheologice apartinand culturilor Ipotesti-Candesti (sec. VI – VII d. Hr.) si Dridu (sec. VIII – XI), care marcheaza etapa de tranzitie de la Antichitate la Evul Mediu, evidentiata prin descoperirile de la  Candesti, Lipia, Niscov, Pruneni, Pietroasa Mica, Sarata Monteoru, iar pentru secolele VIII – XI, materialul expus surprinde finalul mileniului intunecat, prin  descoperirile de la Clondiru de Sus, Pietroasele, Dealul Viei, Gheraseni, Homesti, Izvoru Dulce, Moisica, Posta Calnau, Sahateni, Sarata Monteoru si Ulmeni.

Tot in aceeasi sala, publicul a fost invitat la o calatorie prin medievalitatea buzoiana. Evul Mediu si premodern local (sec. XV-XVIII) se bazeaza pe  vestigiile descoperite in urma sapaturilor arheologice intreprinse la diverse monumente istorice, ctitorii princiare si nobiliare din judetul Buzau, precum: fosta biserica si necropola de la Vadu-Soresti (com. Zarnesti), din a doua jumatate a sec. XV – prima jumatate a sec. XVI, fosta manastire fortificata de la Meledic (com. Vintila Voda), ctitoria domnului Vlad Vintila (1532-1535), fosta manastire Bradu (com. Tisau), ctitoria boierului Balaur mare logofat (cca. 1521) si a lui Radu Mihalcea Candescu mare comis (1641), manastirea Carnu (com. Panatau), ctitoria doamnei Chiajna, si fosta manastire „Adormirea Maicii Domnului” din Ramnicu Sarat, ctitoria marelui spatar Mihai Cantacuzino si a domnului Constantin Brancoveanu (1691-1697).

In mijlocul salii de expunere, publicul a putut admira impunatoarea macheta a fostei manastiri fortificate de la Bradu, de curand reconditionata, ale carei colorit si evidentiere a detaliilor arhitectonice pot oferi privitorului imaginea unui centru ecleziastic si cu rol military defensive din spatiul medieval local. Acest obiectiv este un unicat aici, in zona Carpatilor de Curbura, alaturi de manastirea fortificata a Cantemirestilor de la Mera, din Vrancea, sau manastirea fortificata de la Casin, din judetul Bacau, centre fortificate care ne vorbesc despre arhitectura de aparare a celor doua principate medieval, intr-o epoca in care instabilitatea politica era in crestere, iar controlul puterii turcesti determina cele doua state de la Portile Orientului sa gaseasca solutii de aparare si de supravietuire adecvate.

 De un real efect s-a bucurat si mica colectie de arme albe si de foc expuse, cat si camasile de zale ale razboinicilor medievali, care pun in evidenta dotarea militara din epoca, dar si influentele din Orient si Occident, care au marcat echipamentul.

O alta sala de expunere a vizat alt aspect ale culturii buzoiene pe durata lunga a timpului, incepand din epoca medieval si pana la inceputul secolului al XX-lea.  Expozitia a pus in evidenta rolul culturii ecleziastice pentu Evul Mediu si inceputul epocii moderne, din pacate, singurul domeniu cultural activ in lipsa unei culturi laice proprii mediului urban asemenea realitatilor din Europa de Vest, cultura evidentiata prin activitatea tipografica locala, elementele de arta si de arhitectura brancoveneasca autentica, identificate in arhitectura unor ctitorii princiare si nobiliare (schitul de la Berca, complexul parohial Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei si Complexul Brancovenesc din municipiul Ramnicu Sarat. Un sector al expozitiei din aceasta sala a fost axat pe reconstituirea unei sali de curs de la inceputul secolului al XX-lea si pe prezentarea unor manuale si a altor materiale didactice, care pun in evidenta atmosfera scolilor de altadata.

O noua sala a fost dedicata unei istorii a telefoanelor. Colectia de telefoane a Muzeului Judetean Buzau cuprinde peste 200 de piese de provenienta straina si romaneasca, cel mai vechi exponat  datand din anul 1898. O piesa de exceptie expusa a fost un aparat telefonic de masa, artisanal, din 1950, un telefon de serie limitata, care a  functionat in cadrul CC al PCR,  incepand cu anii 1947 – 1948. Se presupune ca acest model de aparat aflat in patrimoniul muzeului ar fi apartinut fostului lider comunist al Romaniei, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

La etajul al doilea, MJB a deschis cateva sali dedicate artei, vizitatorii avand oportunitatea de a admira  colectii de pictura, Colectia de arta decorativa si Colectia Bucur Chiriac, precum si alte piese de tapiserie si de sculptura in piatra si lemn.

Apreciem prestanta MJB si a colaboratorilor acestora cu ocazia Noptii Muzeelor din 2016 si consideram ca au reusit sa polarizeze interesul publicului buzoian cu aceasta ocazie. Dupa numarul de bilete gratuite oferite symbolic, numarul celor care au participat la activitate s-a ridicat la peste 1000 de vizitatori.

Adrian Constantin