New News Buzau header

VIDEO prezentare! EXPOZITIE FOTO CU POVESTI UIMITOARE - HAME - European Stories, 15 februarie - 15 martie 2023, Stația de metrou Unirii 1, București

Shame expozition BucurestiOrganizată de Justice Initiative și aflată sub patronajul Consiliului Europei, expoziția adună laolaltă zeci de portrete și povești ale celor care au supraviețuit abuzurilor trăite în copilărie.

Simone Padovani, jurnalist, fotograf internațional și curatorul expoziției SHAME-European Stories, ne-a povestit cum a ales acest titlu pentru expoziția itinerantă. După ce a călătorit 25.000 de km în Europa, adunând poveștile supraviețuitorilor ai abuzurilor asupra copiilor, Simone a realizat că acest titlu aduce la un loc situația acestora, cât și lipsa de poziționare a persoanelor și autorităților responsabile.

„Este o provocare și, în același timp, un cuvânt recurent (n.e. shame) în experiențele victimelor. Adesea, victimele se simt rușinate. Nu povestesc și le este rușine de ceea ce au trăit. Cu toate acestea, ele sunt victimele. Și este rușinea noastră că nu am văzut suferința și nici nu am auzit strigătele tăcute.

Poveștile de abuz sunt povești de supraviețuire: pe lângă faptul că au suferit cruzimi inumane și că trăiesc cu consecințele lor în fiecare zi, persoanele afectate pot face în continuare gesturi mici și incredibile față de umanitate, redându-le astfel umanitatea. Ei nu cer nimic în schimb; o fac pentru că continuă să fie oameni.

Trebuie să schimbăm lucrurile acum și să acționăm, cu gesturi mici, ascultându-i cu adevărat pe cei din jurul nostru și pe cei care ne traversează viețile, luând atitudine și cerând soluții de la părțile interesate, de la guverne și de la Comunitatea Europeană.”

Vino să afli poveștile a peste 50 de persoane din întreaga Europă, care s-au deschis și au povestit de abuzurile trăite, în speranța că, împreună cu Justice Initiative, vor trage un semnal de alarmă asupra fenomenului de abuz asupra copiilor extins pe întreg continentul.

În București, expoziția SHAME- European Stories va putea fi vizitată în perioada 15 februarie 2023- 15 martie 2023 la Metrou Piața Unirii 1. (Andra Aron)

CATEVA EXEMPLE DE POVESTI ILUSTRATE:

POVESTEA LUI ANTON

aNTON POVESTEA sHAME eUROPEVino să afli povestea lui Peter, dar și a restul supraviețuitorilor din întreaga Europă la Metrou Piața Unirii 1, până pe 15 martie 2023. La finalul fiecărui interviu realizat de Simone Padovani, fiecare supraviețuitor a lăsat un mesaj către autorități, cu speranța că vocea lor va fi auzită.

De ani de zile, vocile supraviețuitorilor abuzurilor asupra copiilor au fost neascultate în Europa. În Germania, comportamente abuzive asupra copiilor sunt cel mai adesea întâlnite în instituțiile bisericii catolice.

Justice Initiative, alături de cele 20 de țări partenere în proiect, dorește pentru supraviețuitori recunoaștere, dreptate, vindecare și implementare de mecanisme de sprijin.

POVESTEA LUI Jacqui. 66 ani

Jacqoui Shame European„M-am născut în perioada colonială. Tatăl meu era belgian, iar mama mea era africană. După moartea tatălui meu, administrația colonială belgiană i-a interzis mamei mele să ne păstreze. După trei încercări, poliția ne-a luat și ne-a băgat într-o instituție specială pentru copii mulatri.” (Jacqui. 66 ani)

Jacqui a fost separată de restul fraților ei și a fost relocată în Belgia. Formele pe care abuzul le poate lua sunt diferite, dar toate având un impact negativ asupra sănătății mentale și corporale.

Expoziția SHAME- European Stories aduce în spațiul public românesc un subiect dificil, experimentat de mulți dintre noi și neglijat de autorități la nivelul întregului continent european. Justice Initiative este o mișcare care luptă pentru conștientizarea, recunoașterea și vindecarea traumelor provocate de diferitele tipuri de abuzuri.

Expoziția poate fi vizitată până pe 15 martie, la Metrou Piața Unirii 1. Intrarea liberă. Etichetează pagina de facebook sau de instagram (@justiceinitiativeromania) și spune-ne experiența ta în urma vizitei.

SURSA: Facebook

 

 

* ATENTIE!

Rubrica MOMENTUL ZILEI este un pamflet si trebuie tratata ca atare!

AdSense 4