România de care mi-e dor, deși nu am cunoscut-o niciodată (FOTOGRAFII INCREDIBILE)

România de care mi e dor deși nu am cunoscut oVă propun să ne întoarcem într-o Românie a eleganței, a decenței și a bunului-gust. O lume care nu mai există, dar care, sper eu, poate renaște.

Zilele astea e dificil să fii mândru că ești român. Trăim într-o țară apăsată de probleme și dezbinată de niște oameni amorali. Pentru că azi este, totuși, Ziua Națională a României, am decis să fac un exercițiu de pozitivitate și m-am întors cu gândul la perioada mea preferată din istoria României, perioada interbelică.

Considerată de mulți ”Epoca de Aur”, România interbelică e perioada în care Nicolae Paulescu descoperea insulina, Victor Babeș preda bacteriologie la Universitate, Henri Coandă revoluționa aviația, Nicolae Iorga publica ”Istoria Românilor”, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și Hortensia Papadat Bengescu debutau în proză, Tudor Arghezi, Lucian Blaga și George Bacovia debutau în poezie, iar dacă mergeai la Ateneu îi puteai asculta pe George Enescu, Mihail Jora sau Dinu Lipatti (vă dați seama ce răsfăț?).

Nu sunt însă naivă să idealizez epoca asta, oricât de efervescentă ar fi fost ea în plan cultural și științific. Știu că democrația interbelică a avut hibe, că economia a fost în impas, că au existat numeroase probleme sociale.

Când mă gândesc însă la acea perioadă, descopăr un bun-simț, o demnitate și o eleganță (atât vestimentară, cât mai ales comportamentală) care ne lipsesc acum acut. Așa că mi-am petrecut toată ziua de ieri cufundată în arhive foto, uitându-mă la mii de fotografii și visând cu ochii deschiși la acele vremuri.

Am făcut, mai jos, o selecție a unor fotografii din București care mi se par de poveste. Majoritatea sunt, de fapt, de la sfârșitul perioadei interbelice și începutul Celui de-al Doilea Război Mondial. Veți descoperi că, și în mijlocul unor vremuri extrem de dificile, românii și-au păstrat optimismul, eleganța și joie de vivre-ul.

Și, dacă vă concentrați, aproape că puteți auzi chicotele de la ștrand, strigătele entuziaste de la hipodrom, aplauzele furtunoase de la Ateneu sau puteți simți mirosul de castane coapte de pe Calea Victoriei și parfumurile fine ale doamnelor de la Savoy. Visare plăcută!

Pare o piscină de la Cannes, dar e, de fapt, ștrandul din Bragadiru. (1941) (FOTO 1) Am pus mai multe poze de la acest ștrand, pentru că toate mi se par cadre dintr-un film.

Priviți cât de elegantă și actuală e ținuta domnișoarei din stânga – costumul de baie întreg și saboții cu puțin toc. O minunăție! (FOTO 2)

Același cuplu din imaginea de mai sus, de data asta la terasa ștrandului, într-un cadru ce pare surprins pe Riviera Franceză. (FOTO 3)

Ultima fotografie de la ștrand, cu același cuplu (cu siguranță prietenii fotografului). Nu-i așa că domnul aduce cu un Marlon Brando tânăr? (FOTO 4)

Domnișoara Hilda, ieșind din piscina hotelului Lido, un îngeraș Victoria’s Secret avant la lettre. (1942) Mi se pare un cadru de-a dreptul hollywoodian! (FOTO 5)

Două tinere sunt avertizate să fie prudente pe malul lacului Floreasca. (1942) (FOTO 6)

Priveliște de la fereastra celebrului restaurant Pescăruș, de pe malul lacului Herăstrău. (1942) (FOTO 7)

Tot pe malul lacului Herăstrău, de data asta asistăm la o competiție de bărci. (1942) (FOTO 8)

Publicul, urmărind tensionat cursa de cai de la hipodromul din Băneasa. (1941) Doamna cu ochelari din prim-plan mi se pare imposibil de chic. (FOTO 9)

Și o imagine de sezon, cu un grup de prietene pregătindu-se să ia cu asalt patinoarul. (1943) (FOTO 10)

La plimbare

Cupluri extrem de elegante, la promenadă prin Cișmigiul înflorit. (1937) (FOTO 11)

Plimbare pe Calea Victoriei. (1939) Doamna din stânga s-ar putea teleporta chiar acum pe orice bulevard din Paris, Londra sau New York și ar arăta extrem de actual. (FOTO 12)

Cuplu care s-a oprit pe Bulevardul Brătianu pentru a cumpăra mărțișoare de la un vânzător stradal. (1940) Cât de elegantă poate fi toca doamnei și cât de luminos este zâmbetul ei! (FOTO 13)

Scena de mai jos, cu un look foarte cosmopolit, a fost surprinsă pe strada Șelari, din Centrul Vechi bucureștean. (1942) Unde, se pare, co-existau în armonie magazinele Darling și Capriciile Modei. (FOTO 14)

Modă și frumusețe

În plin Război Mondial, o prezentare de modă la București. (1942) În imagine, modelul prezentând ținuta de cocktail, pe care eu, una, aș purta-o și mâine! (FOTO 15)

La aceeași prezentare de modă, de data asta una dintre rochiile de seară ale colecției, completată de nelipsita etolă. (1942) (FOTO 16)

Ultima piesă a prezentării, evident, rochia de mireasă. Simplă, elegantă, rafinată. În stânga puteți vedea și orchestra, care cânta live în timpul prezentării. (FOTO 17)

Domni veniți să se ferchezuiască la celebra frizerie ”La Ionică”. (1941) Situată la parterul hotelului Athenée-Palace, frizeria era deținută de Ionică, frizerul personal al Regelui Carol al II-lea. (FOTO 18)

Și doamnele cochete veneau ”La Ionică” să se coafeze și să-și facă manichiura, în partea de salon a frizeriei. (1941) (FOTO 19)

Cultură

Clienți luând masa în fața unui cinema de pe Bulevardul Brătianu, unde rula, în premieră, filmul ”O fată cu noroc”. (1941) (FOTO 20)

Publicul absorbit în timpului unui concert de pian la Ateneu. (1942) (FOTO 21)

Spectacol la Teatrul de revistă Savoy. (1941) Nu-i așa că pare un cadru dintr-un film din epoca de aur a Hollywood-ului? (FOTO 22)

Scenă din Opera Aida de Giuseppe Verdi. (1942) În imagine, solista, Maria Livezeanu. (FOTO 23)

Lumea bună adunându-se seara în fața cinematografului Capitol, de pe Bulevardul Elisabeta. (1941) (FOTO 24)

Sărbători și evenimente

Horă în București, cu formația de lăutari în mijlocul dansatorilor. (1937) (FOTO 25)

Nuntași ieșind cu fericitul cuplu din biserică. (1942) Mi se pare doar mie, sau fotografia asta pare un cadru dintr-un film de Fellini? (FOTO 26)

Spectacol de patinaj artistic pe gheață, în iarna lui 1943. (FOTO 27)

Patinatoare pe gheață, în cadrul aceluiași eveniment. (FOTO 28)

Fotografia mea preferată, un cadru de la o petrecere de apartament din 1944. Mă gândesc că peste ani nepoții noștri se vor uita cu aceeași nostalgie la pozele noastre. (FOTO 29)

La cumpărături

Vânzători ambulanți de portocale în București. (1932). Cât de grijuliu sunt îmbrăcate portocalele în hârtie, ca niște adevărate trufandale ce erau pe atunci! (FOTO 30)

Vânzători de zarzavat în Piața Amzei, în fața magazinului ”La Păsărilă”. (1942) (FOTO 31)

Călătorii

Soț și soție la plimbare cu mașina prin București, în noiembrie 1939. Pe lângă pălărie, am admirat și mănușile de șofat ale doamnei. Driving in style, indeed. (FOTO 32)

Taxi așteptând clienții în fața Ateneului. (1941) (FOTO 33)

Grup de actrițe și cântărețe sosite de la Berlin, pe peronul Gării de Nord. (1943) (FOTO 34)

Soț și soție în timpul unei călătorii cu trenul. (1943) Nu-i așa că acel vagon de CFR pare desprins din Orient Express? (FOTO35)

Sper că pozele astea v-au adus cel puțin la fel de multă bucurie vizuală pe cât mi-au adus mie și la mulți ani cu ocazia Zilei Naționale a României, oriunde ați fi!

***

Toate fotografiile sunt preluate de pe Archivportal, un serviciu al Bibliotecii Digitale Germane și sunt realizate de fotograful Willy Pragher.

https://www.inoza.ro

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează