VIDEO - UPDATE LISTA CASTIGATORILOR - DECERNAREA PREMIILOR OSCAR 2019. Cine este nominalizat si cine sunt castigatorii trofeelor?

Premiile OSCARPe ultima sută de metri, criticii de film s-au întrecut în predicţii privind câştigătorii Oscar 2019, întocmind liste cu cine va triumfa potrivit statisticilor şi cine ar trebui de fapt să iasă învingători. Dacă la multe dintre categorii zarurile par a fi deja aruncate, în ceea ce priveşte Oscarul pentru cel mai bun film lucrurile nu sunt tocmai clare şi mulţi sunt de părere că ne poate fi rezervată o surpriză. Votul membrilor Academiei Americane de Film s-a încheiat marţi după-amiază, iar în noaptea de duminică spre luni vom afla cine sunt câştigătorii Oscar 2019.  Va reuşi regizorul mexican Alfonso Cuarón o victorie istorică? Are oare Spike Lee vreo şansă reală? Glenn Close sau Olivia Colman? O privire peste lista cu predicţii Oscar 2019 ne-ar putea oferi câteva răspunsuri.   Criticii de film ai prestigioaselor publicaţii „Variety“ şi „The Hollywood Reporter“ au întocmit liste cu cine va câştiga şi cine ar trebui să câştige trofeele acordate de Academia Americană de Film. Ei vorbesc despre câteva posibile surprize, însă, având în vedere palmaresul pe care îl au deja unele filme, este greu de crezut că vor exista la cele mai importante categorii.  

Predicţii Oscar 2019. Care va fi cel mai bun film Cea mai importantă categorie a premiilor Oscar este şi cea mai imprevizibilă, însă pare că marea bătălie se dă între două titluri. În opinia majorităţii criticilor, trofeul pentru cel mai bun film ar trebui să meargă la drama alb-negru „Roma“, regizată de Alfonso Cuarón, însă nu este exclusă total nici o victorie a dramei cu accente comice „Green Book“, semnată de Peter Farrelly. Ambele şi-au adjudecat cele mai importante trofee în sezonul premiilor de la Hollywood. „Roma“, producţie Netflix, este nominalizat la zece categorii Oscar 2019, după ce s-a impus la Festivalul de la Veneţia de anul trecut, unde a fost premiat cu Leul de Aur. Au urmat două Globuri de Aur (regie şi film în limbă străină), trei premii BAFTA, trofee din partea mai multor societăţii de critici de film, un premiu Goya, iar Cuarón a fost recompensat de Sindicatul Regizorilor Americani (DGA). La rândul lui, „Green Book“ a câştigat Globul de Aur şi trofeul Sindicatului Producătorilor Americani.   Totuşi, se pare că „Roma“ ar avea un avantaj în ochii membrilor Academiei prin faptul că dacă ar câştiga ar deveni primul film într-o limbă străină, dar şi prima producţie Netflix care primeşte Oscarul, iar în ultimii ani Academia a avut o afinitate sporită pentru a face istorie.   Tot 10 nominalizări a primit şi „The Favourite“ al lui Yorgos Lanthimos, care a fost, la rândul său, premiat la Veneţia, recompensat cu un Glob de Aur pentru interpretare feminină (Olivia Colman), şi, între altele, câştigător la premiile Gotham. Deci, nici tragicomedia nu poate fi exclusă din rândul filmelor cu mari şanse la Oscar. Alfonso Cuaron, cel mai bun regizor   Totuşi, în accepţiunea tuturor, cel mai bun regizor va fi, fără drept de apel, Alfonso Cuarón, ceea c ear însemna că Oscarul va merge pentru a cincea oară în şase ani la un cineaste Mexican. În plus, Cuarón are în palmare trofeele Globul de Aur, BAFTA şi DGA.   Şi aici însă există probabilitatea unei suprize rezervate lui Spike Lee, foarte apreciat pentru regia „BlacKkKlansman“. Criticii privesc şi din perspectiva în care Cuarón a mai câştigat Oscarul în urmă cu cinci ani, pentru „Gravity“, pe când Lee este pentru prima dată nominalizat pentru regie, iar membrii Academiei s-ar putea gândi să-i recompenseze pe ambii – Cuarón la Cel mai bun film şi Lee la Cel mai bun regizor.

Bătălia pentru cel mai bun actor în rol principal se dă între Rami Malek şi Christian Bale   Cât priveşte cel mai bun actor în rol principal, două nume se distanţează din pluton, mai ales că Oscarul la această categorie a fost câştigat de 11 ori în ultimii 16 ani a mers către protagoniştii din filme biografice. Drept urmare, egipteanul Rami Malek este dat drept câştigător pentru interpretarea legendarului Freddie Mercury din „Bohemian Rhapsody“, însă opţiunile sunt împărţite când vine vorba despre cine ar trebui să câştige. „Variety“ scrie că trofeul ar trebui să ajungă la Bradley Cooper, pentru „A Star Is Born“, în timp ce „The Hollywood Reporter“ îl consideră pe Christian Bale îndreptăţit să câştige pentru transformarea fabuloasă din „Vice“, unde îl portretizează pe fostul vicepreşedinte american Dick Cheney.   Iniţial, Bale era cotat cu cele mai mari şanse, însă predicţiile s-au schimbat după ce Malek a reuşit să se impună la premiile SAG şi BAFTA, la Globurile de Aur ambii fiind recompensaţi.   Dat fiind entuziasmul stârnit de „A Star is Born“ şi „Green Book“, nu pot fi excluşi din cursă nici Bradley Cooper, respective Viggo Mortensen, însă o victorie a unuia dintre ei ar fi de-a dreptul şocantă, preconizează criticii.    

Două veterane, marile favorite pentru rolul principal   Pentru cea mai bună actriţă în rol principal, „Variety“ şi „THR“ spun că Glenn Close va fi premiată pentru interpretarea din „The Wife“. Pe lângă faptul că face un rol de excepţie, veterana Hollywoodului este cea mai nominalizată actriţă care nu a câştigat niciodată, având şase „înfrângeri“ la activ, un motiv în plus pentru care criticii cred că a venit momentul ca Academia să-i facă dreptate. Însă va reuşi Close să traducă în victorie singura nominalizare primită de filmul „The Wife“? Există, totuşi, un precedent creat de Juliane Moore cu patru ani în urmă, cu „Still Alice“.   Criticii consideră însă că Olivia Colman ar trebui să fie premiată pentru „The Favourite“, ea fiind până de curând favorita. Există şi voci care o susţin pe Melissa McCarthy, pentru „Can You Ever Forgive Me?“.        

Păreri împărţite privind cei mai buni actori în roluri secundare   Asemeni lui Cuarón şi lui Malek, Mahershala Ali a dominat circuitul de premii la categoria Cel mai bun actor secundar, aşa că va fi premiat pentru rolul secundar din „Green Book“, precizează şi „Variety“ şi „THR“, însă ambele sunt de părere că Richard E. Grant („Can You Ever Forgive Me?“) merită să câştige Oscarul. Părerile sunt împărţite şi în vederea celei mai bune actriţe în rol secundar. Dacă „Variety“ spune că Regina King va fi premiată pentru „If Beale Street Could Talk“ şi că tot ea ar trebui să câştige, „The Hollywood Reporter“ o numeşte pe Amy Adams („Vice“) în ambele situaţii.   Câştigătorii celor 24 de categorii ale premiilor Oscar 2019 vor fi anunţaţi duminică seară, într-o gală care va avea loc la Dolby Theatre din Los Angeles. În România, ceremonia va putea fi urmărită în direct, începând cu ora 02.00.

Cel mai bun film

Nominalizari

Black Panther - Kevin Feige

BlacKkKlansman - Sean McKittrick, Raymond Mansfield, Spike Lee, Jason Blum, Jordan Peele

Roma - Gabriela Rodriguez, Alfonso Cuarón

A Star Is Born - Bradley Cooper, Bill Gerber, Lynette Howell Taylor

The Favourite - Ceci Dempsey, Lee Magiday, Ed Guiney, Yorgos Lanthimos

Green Book - Jim Burke, Brian Hayes Currie, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler, Peter Farrelly

Vice - Jeremy Kleiner, Kevin J. Messick, Dede Gardner, Adam McKay

Bohemian Rhapsody - Graham King

Cel mai bun regizor

Nominalizari

Pawel Pawlikowski - Zimna wojna

Adam McKay - Vice

Yorgos Lanthimos - The Favourite

Spike Lee - BlacKkKlansman

Alfonso Cuarón - Roma

Cel mai bun actor in rol principal

Nominalizari

Rami Malek - Bohemian Rhapsody

Viggo Mortensen - Green Book

Christian Bale - Vice

Bradley Cooper - A Star Is Born

Willem Dafoe - At Eternity's Gate

Cea mai buna actrita in rol principal

Nominalizari

Olivia Colman - The Favourite

Glenn Close - The Wife

Yalitza Aparicio - Roma

Melissa McCarthy - Can You Ever Forgive Me?

Lady Gaga - A Star Is Born

Cea mai buna actrita in rol secundar

Nominalizari

Marina de Tavira - Roma

Emma Stone, Rachel Weisz - The Favourite

Amy Adams - Vice

Regina King - If Beale Street Could Talk

Cel mai bun actor in rol secundar

Nominalizari

Sam Elliott - A Star Is Born

Adam Driver - BlacKkKlansman

Richard E. Grant - Can You Ever Forgive Me?

Mahershala Ali - Green Book

Sam Rockwell - Vice

Cel mai bun scenariu original

Nominalizari

Green Book - Brian Hayes Currie, Nick Vallelonga, Peter Farrelly

Vice - Adam McKay

Roma - Alfonso Cuarón

The Favourite - Deborah Davis, Tony McNamara

First Reformed - Paul Schrader

Cel mai bun scenariu adaptat

Nominalizari

BlacKkKlansman - Spike Lee, Charlie Wachtel, Kevin Willmott, David Rabinowitz

Can You Ever Forgive Me? - Nicole Holofcener, Jeff Whitty

The Ballad of Buster Scruggs - Joel Coen, Ethan Coen

A Star Is Born - Eric Roth, Will Fetters, Bradley Cooper

If Beale Street Could Talk - Barry Jenkins

Cel mai bun montaj

Nominalizari

Bohemian Rhapsody - John Ottman

BlacKkKlansman - Barry Alexander Brown

The Favourite - Yorgos Mavropsaridis

Green Book - Patrick J. Don Vito

Vice - Hank Corwin

Cel mai bun film strain

Nominalizari

Werk ohne Autor

Capharnaüm

Zimna wojna

Roma

Shoplifters

Cel mai bun film de animatie (lungmetraj)

Nominalizari

Spider-Man: Into the Spider-Verse - Rodney Rothman, Christopher Miller, Peter Ramsey, Phil Lord, Bob Persichetti

Isle of Dogs - Steven Rales, Scott Rudin, Jeremy Dawson, Wes Anderson

Ralph Breaks the Internet - Rich Moore, Clark Spencer, Phil Johnston

Incredibles 2 - John Walker, Brad Bird, Nicole Paradis Grindle

Mirai no Mirai - Yûichirô Saitô, Mamoru Hosoda

Cea mai buna imagine

Nominalizari

The Favourite - Robbie Ryan

Zimna wojna - Lukasz Zal

Roma - Alfonso Cuarón

A Star Is Born - Matthew Libatique

Werk ohne Autor - Caleb Deschanel

Cea mai buna scenografie

Nominalizari

Roma - Barbara Enriquez, Eugenio Caballero

First Man - Kathy Lucas, Nathan Crowley

The Favourite - Fiona Crombie, Alice Felton

Mary Poppins Returns - John Myhre, Gordon Sim

Black Panther - Hannah Beachler, Jay Hart

Cele mai bune efecte vizuale

Nominalizari

Avengers: Infinity War - Daniel Sudick, Dan Deleeuw, Russell Earl, Kelly Port

Ready Player One - Roger Guyett, Matthew E. Butler, Grady Cofer, David Shirk

First Man - Ian Hunter, J.D. Evermore, Paul Lambert, Tristan Myles

Christopher Robin - Mike Eames, Chris Corbould, Chris Lawrence, Theo Jones

Solo: A Star Wars Story - Patrick Tubach, Dominic Tuohy, Rob Bredow, Neal Scanlan

Cel mai bun machiaj

Nominalizari

Mary Queen of Scots - Jenny Shircore, Jessica Brooks, Marc Pilcher

Border - Göran Lundström, Pamela Goldammer

Vice - Greg Cannom, Patricia DeHaney, Kate Biscoe

Cel mai bun mixaj de sunet

Nominalizari

A Star Is Born - Steven Morrow, Tom Ozanich, Jason Ruder, Dean A. Zupancic

Bohemian Rhapsody - John Casali, Tim Cavagin, Paul Massey

First Man - Frank A. Montaño, Mary H. Ellis, Jon Taylor, Ai-Ling Lee

Black Panther - Brandon Proctor, Steve Boeddeker, Peter J. Devlin

Roma - Craig Henighan, Skip Lievsay, José Antonio García

Cel mai bun montaj de sunet

Nominalizari

Black Panther - Benjamin A. Burtt, Steve Boeddeker

First Man - Mildred Iatrou, Ai-Ling Lee

A Quiet Place - Erik Aadahl, Ethan Van der Ryn

Roma - Skip Lievsay, Sergio Diaz

Bohemian Rhapsody - Nina Hartstone, John Warhurst

Cele mai bune costume

Nominalizari

Mary Poppins Returns - Sandy Powell

Black Panther - Ruth E. Carter

The Favourite - Sandy Powell

Mary Queen of Scots - Alexandra Byrne

The Ballad of Buster Scruggs - Mary Zophres

Cea mai buna coloana sonora

Nominalizari

If Beale Street Could Talk - Nicholas Britell

Mary Poppins Returns - Marc Shaiman

BlacKkKlansman - Terence Blanchard

Isle of Dogs - Alexandre Desplat

Black Panther - Ludwig Göransson

Cel mai bun cantec original

Nominalizari

Andrew Wyatt, Lady Gaga, Anthony Rossomando, Mark Ronson - A Star Is Born

Sounwave, Anthony Tiffith, Kendrick Lamar, SZA - Black Panther

David Rawlings, Gillian Welch - The Ballad of Buster Scruggs

Diane Warren - RBG

Marc Shaiman, Scott Wittman - Mary Poppins Returns

Cel mai bun documentar (lungmetraj)

Nominalizari

Kinder des Kalifats - Talal Derki, Eva Kemme, Ansgar Frerich, Tobias Siebert

Hale County This Morning, This Evening - Su Kim, RaMell Ross, Joslyn Barnes

Free Solo - Jimmy Chin, Shannon Dill, Elizabeth Chai Vasarhelyi, Evan Hayes

Minding the Gap - Diane Moy Quon, Bing Liu

RBG - Betsy West, Julie Cohen

 

A.M.

UPDATE - LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

Cel mai bun film: "Green Book"

Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron ("Roma")

Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek ("Bohemian Rhapsody")

Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman ("The Favourite")

Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali ("Green Book")

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King ("If Beale Street Could Talk")

Cel mai bun film străin: "Roma"

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Spider-Man: Into The Spider-Verse"

Cea mai bună scenografie: "Black Panther"

Cel mai bun scenariu adaptat: "BlacKkKlansman"

Cel mai bun scenariu original: "Green Book"

Cea mai bună imagine: "Roma"

Cel mai bun montaj: "Bohemian Rhapsody"

Cea mai bună coloană sonoră: "Black Panther"

Cel mai bun cântec original: "Shallow" (din filmul "A Star Is Born")

Cel mai bun montaj de sunet: "Bohemian Rhapsody"

Cel mai bun mixaj de sunet: "Bohemian Rhapsody"

Cele mai bune efecte vizuale: "First Man"

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "Vice"

Cele mai bune costume: "Black Panther"

Cel mai bun scurtmetraj animat: "Bao"

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "Skin"

Cel mai bun lungmetraj documentar: "Free Solo"

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Period. End of Sentence".

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image