VIDEO - NOUA ORDINE MONDIALA

Libia este in plin razboi civil, fundamentalistii islamici construiesc, prin crime si teroare, un asa zis Califat in Siria si in Irak, tanara democratie din Afganistan este aproape paralizata, iar relatia Occidentului cu China este divizata intre promisiuni de colaborare si acuzatii dure. In tot acest timp, Rusia incearca sa isi restabileaca influenta asupra fostului spatiu sovietic, iar mijloacele prin care face acest lucru sunt cum nu se poate mai dure, dupa cum o dovedeste criza de proportii din Ucraina. ”Rusii si ucrainenii sunt aceeasi natiune”, a declarat de curand presedintele Vladimir Putin. ”Partenerii Rusiei ar trebui sa inteleaga ca este cel mai bine sa nu se puna cu noi”, a continuat Putin, amintindu-le tuturor ca Rusia este in acest moment una dintre cele mai mari puteri nucleare ale planetei.

"Vreau sa va reamintesc ca Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare. Aceasta este o realitate, nu sunt doar vorbe", a afirmat Putin. "Ne consolidam mijloacele militare si fortele armate. Ele devin tot mai compacte si mai eficiente in acelasi timp. Ele devin mai moderne prin furnizare de armament de ultima generatie. Continuam sa construim acest potential si vom face astfel si pe viitor", a mai spus presedintele rus.

 

„Ideea de ordine mondiala s-a bazat aproape exclusiv pe concepte ale societatilor occidentale”

 

Intr-o analiza publicata de Wall Street Journal, Henry Kissinger vorbeste despre conceptul de „ordine”, asa cum a fost el inteles dupa Al Doilea Razboi Mondial, despre motivele pentru care s-a ajuns la actuala criza si despre solutiile la care ar putea apela marile puteri. De multa vreme, spune acesta, incercarea de a stabili o ordine mondiala s-a bazat aproape exclusiv pe concepte ale societatilor occidentale. Eforturile facute de americani si de europeni pentru a stabili regulile universale ale jocului au dat roade din multe puncte de vedere. Mare parte din suprafata lumii se afla acum sub controlul unor state independente si suverane. Raspandirea democratiei si a guvernarii participative au devenit o aspiratie comuna, daca nu o realitate universala. Retelele de comunicare globala si cele financiare opereaza in timp real.

 

„Din 1948 si pana la inceputul secolului XXI, a fost inregistrat un scurt moment in istoria omenirii in care se putea vorbi despre o ordine mondiala incipienta, bazata pe un amalgam de idealism american si concepte europene traditionale asupra ideii de stat si de echilibru al puterilor. Dar regiuni extinse ale lumii nu au impartasit niciodata conceptul occidental de ordine si l-au acceptat doar in mod formal. Acest lucru devine acum vizibil in criza din Ucraina sau in Marea Chinei de Sud. Ordinea stabilita si proclamata de Vest este acum la un punct de cotitura”, scrie Kissinger in articolul adaptat dupa cartea sa, „World Order”, care urmeaza sa fie publicata pe 9 septembrie. Cauzele sunt multiple, crede acesta.  In primul rand, Europa a creat o structura, Uniunea Europeana, care transcede statul si duce o politica externa bazata pe soft-power, adica pe principii care isi propun maximizarea influentei fara a recurge la argumente economice sau militare. Dar UE foloseste ideea de legitimitate fara a o completa cu o strategie si permite astfel posibilitatea aparitiei unui vid de autoritate, creand un dezechilibru al fortelor de-a lungul granitelor sale, apreciaza fostul secretar de stat. In tot acest timp, parti din Orientul Mijlociu s-au dizolvat in structuri sectariene sau etnice, in conflict una cu cealalta, militii religioase, forte armate care violeaza, dupa bunul plac, granitele si suveranitatea, producand fenomenul unor structuri statale esuate, incapabile sa-si controleze propriul teritoriu.

 

Cum ar putea arata noua ordine mondial[ in opinia lui Kissinger

 

O alta problema este conflictul dintre economia internationala si institutiile politice nationale, care slabeste, de asemenea, in opinia lui Kissinger, scopul comun necesar pentru o ordine mondiala. Si astfel, apare la nivel international un paradox: prosperitatea depinde de succesul globalizarii, dar procesul produce o reactie politica care actioneaza adesea impotriva propriilor aspiratii. Iar al treilea neajuns al actualei ordini mondiale este, dupa parerea fostului secretar de stat american, absenta unui mecanism eficient prin care marile puteri sa se consulte si sa colaboreze in cele mai importante probleme.

 

„Cautarea unei ordini mondiale in era contemporana va necesita o strategie coerenta, care sa stabileasca o ordine in interiorul diferitelor regiuni si sa faca aceste ordini sa relationeze intre ele. Acestea nu sunt neaparat compatibile una cu cealalta. Triumful unei miscari radicale poate aduce ordine intr-o regiune si instabilitate in toate celelalte. Dominatia militara dintr-o singura tara, chiar si atunci cand aduce aparenta unei ordini, poate produce o criza in tot restul lumii. O ordine mondiala in care statele sa isi afirme demnitatea si guvernanta participativa si sa colaboreze la nivel international dupa reguli prestabilite, trebuie sa fie speranta si sursa noastra de inspiratie. Dar progresul inspre acest scop trebuie sustinut printr-o serie de stadii intermediare”, spune Henry Kissinger.

 

Intrebarile la care trebuie sa raspunda SUA

 

El crede ca SUA sunt intr-un moment la care trebuie sa-si raspunda la o serie de intrebari, daca vor sa joace un rol responsabil in evolutia viitoare a lucrurilor. „Ce vrem sa prevenim, in orice conditii si daca este necesar de unii singuri? Ce vrem sa obtinem, chiar daca nu suntem sustinuti de niciun efort multilateral? Ce vrem sa obtinem sau sa prevenim doar daca suntem sustinuti de o alianta? In ce nu ar trebui sa ne implicam, chiar daca suntem indemnati de un grup sau de o alianta? Care este natura valorilor catre care vrem sa ne indreptam? Si cat din aplicarea acestor valori depinde de circumstante? Pentru SUA, asta inseamna sa gandeasca la doua niveluri contradictorii. Celebrearea principiilor universale trebuie sa fie dublata de realitatea istoriei, culturii si a viziunii asupra propriei securitati a celorlalte regiuni”, conchide Kissinger.

 

Raluca Ion este editor al ziarului Gandul

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image