ALDE a votat ieșirea de la guvernare - decizie oficială. Tăriceanu: Este mai corect să ne despărțim civilizat. Noi vom trece în opoziție și vom vota moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă UPDATE

Divort ALDE PSDALDE va ieși de la guvernare, decizia fiind luată luni după-amiază, în ședința Biroului Politic al formațiunii. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, care a menționat că decizia implică demisia celor 4 membri ALDE din Cabinetul Dăncilă, iar cei care nu se vor supune, vor suporta consecințele, adică excluderea din partid. Liderul ALDE a mai spus că parlamentarii partidului vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului anunțată de PNL.

De asemenea, Tăriceanu a anunțat o alianță electorală cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta, pentru susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Liderul ALDE a mai spus că partidul său a decis ruperea coaliției cu PSD pentru că nu poate cauționa în continuare măsuri precum Ordonanța de Urgență 114 sau construcții bugetare nefuncționale, el invocând un blocaj în coaliție atât la nivel local, cât și la nivel central.

Decizia ALDE implică demisia din Guvern a celor 4 miniștri ai partidului - ministrul de Externe, Ramona Mănescu, ministrul Energiei, Anton Anton, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. Ministrul de Externe Ramona Mănescu nu va demisiona însă și va rămâne în Cabinetul Dăncilă, în pofida deciziei de ieșire de la guvernare a formațiunii, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Întrebat despre acest lucru, Tăriceanu a spus că nu are informații, dar că miniștrii care vor refuza să demisioneze vor suporta consecințele, adică vor fi excluși din partid.

Principalele declarații ale liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu:

Azi dimineață am avut o întâlnire cu doamna premier Dăncilă, pentru a discuta în legătură cu salvarea situației, cu rămânerea sau părăsirea coaliției de guvernare. Am așteptat de la doamna premier să îmi spună dacă are un plan articulat de relansare a guvernării, care să presupună un nou program care să fie aprobat de parlament, o nouă echipă restructurată, un număr de secretari de stat reduși la jumătate, o proiecție pentru o nouă rectificare bugetară.

La toate aceste întrebări așteptam un răspuns favorabil, în sensul necesității acestor măsuri pentru continuarea guvernării și nu am avut nicio contrapropunere.

Colegii au luat decizia de a se renunța la continuarea guvernării alături de PSD.

Nu este o decizie ușoară, însă guvernarea nu poate rămâne în reperele defensive de până acum, noi nu putem să cauționăm în continuare măsuri care nu au o bază corectă, cum a fost OUG 114, nu putem merge mai departe cu construcții bugetare care constatăm după jumătate de an că nu se pot derula așa cum ne-am imaginat.

Nu putem cauționa în continuare măsuri cu care nu suntem de acord și acest lucru l-am constatat atât la nivel local, cât și la nivel central.

Am constatat că coaliția funcționa defectuos și la nivel local, și la nivel central.

Am încercat vreme îndelungată să credităm acest guvern pentru că am considerat ca e nevoie de o anumită stabilitate politică si nu am obiceiul să fac opoziție în cadrul Guvernului.

De aceea, cred că este mai corect să ne despărțim civilizat și să urăm doamnei prim-ministru misiune ușoară. Noi vom trece în opoziție.

Am anunțat candidatura la prezidențiale pentru a nu se mai spune că intenția noastră de părăsire a coaliției de guvernare este bazată pe decizia PSD de a-și desemna candidat propriu la prezidențiale.

Luni îmi voi anunța demisia din funcția de președinte al Senatului.

Le-am propus colegilor să susținem candidatura lui Mircea Diaconu. Suntem dispuși să-i acordăm sprijinul logistic pentru a-și derula campania.

Am discutat acest lucru și cu Victor Ponta și a fost și el de acord să susțină candidatura lui Mircea Diaconu, care este foarte mobilizat pentru această bătălie.

Viorica Dăncilă: Trebuie să continuăm guvernarea, avem responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării / Cine va asigura interimatul la ministerele ALDE

 

Teodorovici compară liderii ALDE cu omul leneș al lui Creangă: ”Cât muieți-s posmagii la putere, stau acolo cu plăcere, cât muieți-s în opoziție, de grabă schimb macazul”

SURSA: hotnews

furt-societati-buzoiene.jpg

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image