Veștile triste continuă! ULTIMUL BILANȚ al COVID 7.04.2020! COMUNICAT OFICIAL - NUMAR CAZURI 4417, CAZURI NOI 360, DECESE 182. Buzău - 13 persoane infectate! 536 de persoane se află în carantină; 1915 izolate la domiciliu 8 sunt vindecate.

coronavirus dateAlte 360 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 4.417 , potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, publicate marți, 7 aprilie.

 

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate.La Terapie Intensivă, în acest moment, sunt internați 274 de pacienți, în creștere cu aproape o sută față de raportarea din ziua anterioară (179). 182 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți, au decedat. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.379 de persoane. Alte 91.369 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 43.578 de teste de coronavirus.Alte 360 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 4.417 , potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, publicate marți, 7 aprilie.

 

SITUATIA DIN BUZAU - 13 persoane infectate!

Astăzi, 7 aprilie, situația epidemiologică la nivelul județului Buzău se prezintă astfel:

  • 536 de persoane se află în carantină;
  • 1915 de persoane sunt izolate la domiciliu;
  • număr de cazuri confirmate, la nivelul județului Buzău: 13
  • din totalul celor 13 persoane confirmate cu Covid- 19, 8 sunt vindecate.

În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului Buzău au fost angrenaţi în activităţi specifice 307 de polițiști, 120 de jandarmi, 146de polițiști locali și 48 de militari din cadrul MApN.

120 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești au asigurat atât transporturile care doar au tranzitat județul Buzău, precum și cele cu persoane duse către centrele de carantină instituite la nivel județean. Zilnic, 34 de jandarmi sunt în dispozitivele de ordine publică instituite la centrele de carantină de pe raza județului.Au fost executate misiuni pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și a prevederilor Ordonanțelor Militare atât independent, cât și în cooperare cu celelalte structuri, fiind aplicate de către jandarmi un număr de 8 amenzi, în valoare totală de 16.500 lei pentru încălcarea prevederilor stabilite în contextul instituirii stării de urgență la nivel național.

Totodată, structurile IPJ Buzău, împreună cu polițiștii locali, au continuat activitățile de control la persoanele aflate în izolare la domiciliu, ocaziecu care au fost verificate 1463de persoane și nu au fost constatate abateri.Însă au fost aplicate 194 de sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor din OM nr.1/2020, OM nr. 2/2020 și din OM nr. 3/2020, în valoare totală de peste 588.000 de lei.

 

***Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

 

***Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Grupul de Comunicare Strategică

  In data de 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență.Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de mâine, 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

- confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

- interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

- suspendarea temporară a activității;

- desființarea unor lucrări;

- refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

INFORMAȚII UTILE PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ!

Ce se întâmplă cu rovinieta în perioada stării de urgență?

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) transmite că:

Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență.

Rovinieta poate fi achiziționată online, contactless și fără timp petrecut la cozi

Echipa Scala Assistance (https://www.roviniete.ro/) lucrează în continuare, la distanță

Aici puteți citi întregul comunicat: https://www.roviniete.ro/ro/Comunicat-De-Presa/142

***Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

In cursul zilei de 24.03.2020, a fost instituita CARANTINA TOTALA in Romania. 

Ordonanța Militară numărul 6 prin care instituim carantina în municipiul Suceava și pentru comune din zona limitrofă a municipiului Suceaava”, a anunțat Marcel Vela.

Art.1 -Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune:Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Art.2 -Se instituiepe perioada stării de urgență o zonă de protecție,ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.

Art.3 - În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:

a)transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;

b)persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice,securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației   publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Art.4 -Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de   persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art.

Art.5 -Toate restricțiile stabilite prin ordonanțe militare precedente se aplică în mod corespunzător în localitățile carantinate și în zona de protecție.

Art.6 - Se împuternicește Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava (CJCCI) pentru a stabili completări și derogări în ceea ce privește dispozițiile prevăzute la art. 3.

Art.7 - (1) În zona de protecție, organele cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire și limitare a intrării, respectiv a ieșirii persoanelor în/din zona de carantinare prevăzută la art. 1.

(2) În zona de protecție este interzisă deplasarea între localitățile din zonă a persoanelor ce aparțin altor categorii socio-profesionale.

(3) Autoritățile administrației publice locale și județene vor aduce la cunoștința persoanelor din zona de protecție obligațiile ce le revin referitoare la deplasarea și accesul în/din zona carantinată.

(4) Aplicarea măsurilor de verificare, control și acces în/dinspre zona carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naționale.

Art.8 -Accesul pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare” Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.9 -Consiliul Județean Suceava împreună cu primarii și consiliile locale din unitățile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinareși zona de protecție vor lua măsuri de a asigura funcționarea serviciile de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Art.10 - Este strict interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulație publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Art.11 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art.3;

b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor,pentru măsurile prevăzute la art.4 și 8.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.3, 4 și 8 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni,în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.12 - (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ordonanță militară nr. 5:

"Art.1 - (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020 ora 18.00.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 6 aprilie 2020.

(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.2 - (1) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor este abilitat să asigure aplicarea și respectarea prevederilor art. 1 din prezenta ordonanță militară.

(2) Nerespectarea măsurii prevăzute la art.1 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituției prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.3 - (1) Alineatele (1) și (2) ale articolului 3 din Ordonanța militară nr.4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID - 19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.257 din 29 martie 2020, se modifică și vor avea următorul cuprins: „(1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. (2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat / la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, dacă fapta nu constituie infracțiune.” (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României,

Art.4 - Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr.4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID - 19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.257 din 29 martie 2020, nu se aplică:

a) piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului „zonă GALBENĂ” sau fără risc epidemiologic;

b) piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului „zonă ROȘIE” sau cu risc epidemiologic, care nu coboară din aeronave între zboruri, sau poartă echipament de protecție (combinezon, mănuși, ochelari, mască), dacă între zboruri coboară din aeronavă.

Art.5 - (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare".

ORDONANTA MILITARA 4

Marcel Vela: Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani. Este dureros momentul prin care trecem. E greu să ți se îngrădească unele drepturi și ca libertatea să depindă de o declarație. Dar, nerespectându-le, putem ajunge la adevărate tragedii. Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat răspândirea acestui cumplit virus. Suntem în prima linie, la datorie și vă suntem alături prin tot ce facem. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și de aprecierea semenilor. Putem reuși prin gesturi și prin comportament corect, responsabil și susținut. Ne aflăm în fața unui examen greu, care se întinde pe o perioadă încă necunoscută. Tricolorul, imnul național și dragostea față de viitor au fost gândurile și speranțele tuturor înaintașilor noștri. Vă prezint modificările aduse prin ordonanța militară nr 4. Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale, în intervalul orar și după ora 13 și înainte de ora 11, deci pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani și în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere. Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici ce desfășoară activități comerciale precum vânzare de produse sanitare sau alimentare, astfel încât între 11 - 13 să faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane. Am abordat și persoanele care nu respectă izolarea sau carantinarea. Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile intră direct în carantină cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile. Cei ce nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând și ei toate cheltuielile. Transportatorii - conducătorii auto care intră în țară, cei ce conduc mașini peste 2,4 tone, au trei opțiuni pentru protejarea familiilor: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere. Și pentru familiile piloților aeronavelor și echipajele de bord se aplică aceleași reguli. Sistemul energetic național: Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv cei din zona de extracție, producție și procesare. Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, am stabilit ca autoritățile locale, din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectatante la toate intrările blocului și vor efectua periodic activități de dezinfecție în scări, lifturi, spații comune. Ministerele cu rețea sanitară proprie și autorități locale care au în subordine unități sanitare vor asigura la cerere spații de repaus între ture personalului sanitar din 31 martie. Odată cu publicarea acestei ordonanțe, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat azi. Aceste prețuri pot doar să scadă. Mesajele de utilitate publică se vor adăuga ca timp suplimentar spațiului alocat pentru publicitate, pentru a nu afecta resursele financiare pentru mass media. Am autorizat în starea de urgență centrul de cercetări științifice medico-militare, Institutul național de cercetare Cantacuzino pentru a aviza materiale componente echipamente ș dispozitive medicale pentru tratamentul infecției cu coronavirusul, inclusiv pentru biocide. Transportul maritim, accesul navelor în porturi și inspectarea se vor desfășura fără restricții. E interzis accesul piloților la bordul navelor sosite din zone de risc dacă nu dispun de echipamentul de protecție. Am clarificat interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de trei se aplică exclusiv circulației pietonale.

Bogdan Despescu:

Din 22 februarie, structurile MAI au pus în aplicare măsuri pentru trierea cetățenilor la graniță

Au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în țară. S-au dispus măsurile necesare funcție de starea de sănătate și zona de unde au venit

Listele au fost transmise către toate autoritățile locale și inspectoratele pentru situații de urgență

Peste 228.000 sunt cetățeni români și 15.000 bulgari, direcționați spre țara lor

Au fost efectuate formalități pentru 5.700 italieni și 4.500 din Moldova

Circa 57.000 sunt persoane care au călătorit în Italia, din care 50.000 români

După suspendarea zborurilor, numărul persoanelor care au intrat a scăzut semnificativ. Ieri au intrat 12.300 cetățeni români și 5.300 cetățeni străini. Au fost verificați și triați pentru evitarea riscurilor

Polițiștii au depistat 33.000 persoane care nu au respectat restricționarea circulației. S-au dispus amenzi de circa 46 milioane lei

Au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru zădărnicirea acțiunilor de combatere a bolilor

În ultimele 24 de ore, au acționat peste 27.000 angajați ai MAI și circa 3.200 de la Poliția locală, alături de 900 militari de la Apărare

S-au identificat peste 800 persoane care nu au respectat izolarea sau carantinarea

MAI a inițiat un proiect de OUG pus în procedură de transparență decizională.

Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 - 70.000 de lei

Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări

Raed Arafat

La ora 20,00, au fost confirmate 1815 cazuri, vindecați 206, decedați 43. Internați pe secție 770 persoane, la ATI 52 persoane. Am emis patru ordine. Primul este cel care stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. După ce s-a semnalat că s-a întârziat cu internarea din cauza lipsei testării, am decis ca orice pacient poate fi suspectat de a fi covid pozitiv chiar dacă nu există testare, pacientul care are altă patologie se internează în spitalul la care s-a prezentat sau în alt spital. Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală. Pacienții nu pot fi refuzați tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea la covid. Al doilea ordine stabilește modul de detașare sau delegare personal medical. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal. Personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă e vorba de alte localități decât cele de domiciliu, se asigură cazarea și hrana. Detașarea în interiorul județului se dispune prin ordin al prefectului la propunerea DSP. Pentru delegarea în alt județ se face prin secretar de stat desemnat de Ministerul Sănătății. Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor. Al treilea ordina este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță. Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță. Ultimul ordin e corelat cu spitalul de campanie al MApN. Același model va fi realizat la Constanța, deja ministerul Apărării a instalat o parte a unui spital de campanie, dar la care se va atașa spitalul CFR, care a intrat sub coordonarea Direcției sanitare a MApN. Mulțumim colegilor medici, asistenți, personal auxiliar, ambulanțierilor, pompierilor care lucrează zi și noapte pe teren

Marcel Vela: Trebuie să privim lupta împotriva virusului drept o provocare pentru noi toți. Fac apel la rațiunea și disciplina fiecăruia dintre noi pentru a putea avea în cel mai scurt timp rezultate. Lucrurile vor evolua favorabil doar dacă facem ceea ce trebuie, ce este permis și doar dacă vom conștientiza că starea de fapt e extrem de serioasă. Vom depăși cu bine doar dacă realizăm că e o sarcină care revine fiecăruia dintre noi, fără excepție. Cu siguranță vom învinge și vom salva multe vieți dacă respectăm toate sfaturile, toate indicațiile și toate măsurile anunțate de cei abilitați să gestioneze criza.

Ordonanţa Militară numărul 3

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 6. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.

(2) Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 7. – (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.

(2) Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști.

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

(2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

Art. 9. – (1) Se interzice accesul piloților la bordul navelor, sosite din zonele de risc roșii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de Direcția de sănătate publică Constanța sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roșie/galbenă.

(2) Se interzice accesul navelor maritime și fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă, în următoarele două zone de staționare în ancoră:

a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră;

b) Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe.

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 10. – Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:

a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;

b) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică;

c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

Art. 11. – Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Art. 12. – (1) Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

Art. 13. – (1) După alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activități permise în centrele comerciale, cu următorul cuprins:

„(21) Suspendarea temporară a activității comerciale potrivit alin.(1) nu se aplică:

a) vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;

b) vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.”

(2) Măsurile prevăzute la alin.(1) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art.14. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală pentru măsurile prevăzute la art.1 - 4;

b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.5;

c) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.7;

d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art.8;

e) Autoritatea Navală Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.9.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 15. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prevederile art.4 și 5 din Ordonanța militară nr.2/2020 își încetează aplicabilitatea.

(3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Ion Marcel Vela

Anunţul preşedintelui Iohannis privind restricţiile

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, în cursul zilei de marţi, că recomandările impuse prin ordonanța militară din 21 martie în cazul epidemiei de coronavirus devin obligaţii și că va fi folosită şi Armata pentru a gestiona şi mai bine situaţiile apărute în teren. “Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei. Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie. Aceste restricţii vor fi prelucrate într-o ordonanţă militară şi restricţiile vor intra în vigoare începând de mâine”, a spus președintele Iohannis.

INFORMAȚII UTILE

Asigurații cărora li se aplică măsura de carantinare instituționalizată în spațiile special amenajate și persoanele cărora li se interzice continuarea activității prin instituirea măsurii de izolare la domiciliu beneficiază de concendiu și indemnizație de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de Direcția de Sănătate Publică. DSP are obligația ca, la ieșirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situație un aviz epidemiologic de ieșire din carantină (ANEXA 1).

Persoana izolată care are nevoie de concediu pentru că s-a aflat în izolare la domiciliu sau în carantină completează și o declarație pe proprie răspundere (ANEXA 2).

 

ANEXA 1

Județul . . . . . . . . . .
Localitatea . . . . . . . . . .
Unitatea sanitară . . . . . . . . . .
Codul numeric personal
I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

AVIZ EPIDEMIOLOGIC
anul . . . . . . . . . . luna . . . . . . . . . . ziua . . . . . . . . . .

Numele . . . . . . . . . ., prenumele . . . . . . . . . .

Prenumele tatălui . . . . . . . . . .

Data nașterii: anul . . . . . . . . . . luna . . . . . . . . . . ziua . . . . . . . . . .

Domiciliul: localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., bloc . . . . . . . . . ., ap. . . . . . . . . . ., sectorul/județul . . . . . . . . . .

A fost izolat la domiciliu/carantinat în spațiu special amenajat . . . . . . . . . .

A fost monitorizat în perioada: . . . . . . . . . .

Starea clinică la sfârșitul perioadei de carantinare: . . . . . . . . . .

S-a eliberat prezenta dovadă de ieșire din carantină pentru a servi la: . . . . . . . . . .

     
  Data eliberării
. . . . . . . . . .
Semnătura și parafa medicului,
L.S. . . . . . . . . . .

 

 

 

ANEXA 2

DECLARAȚIE

Subsemnatul..................., legitimat cu CI/BI, seria.....nr.....CNP......................, domiciliat în................................ declar pe propria răspundere că:

-          Am istoric de călătorie în țara.............., în perioada........................, regiunea/orașul..........................., cu revenire în România în data de ................................, punctul de frontieră (aeroport/terestru).....................

SAU

-          Contact direct cu un caz pozitiv nCov- 2019 (numele contactului)................................

        Menționez că mi s-a recomandat izolarea/ m-am autoizolat la adresa ..............................................., începând cu data de ...................................până la data de.........................

Declar că am luat la cunoștință de prevederile art. 326 din Codul penal ”Falsul în declarații”, referitor la declarația necorespunzătoare a adevărului făcută unui organ sau instituții de stat în vederea producerii unei consecințe juridice pentru sine sau pentru altul, fapt care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Nume, prenume

Semnatura

Nr. De telefon

Am atașat prezentei copii CI/BI, dovada călătoriei (pentru minori, certificat de naștere).

Cancelaria Prefectului

UPDATE - ORDONANTA MILITARA 7

Premierul Ludovic Orban a anunțat cu puțin timp în urmă o nouă ordonanță militară, după o ședință cu Marcel Vela și Nelu Tătaru la sediul MAI. „Am evaluat situația și am pregătit elementele pentru noua ordonanță militară ce va fi prezentată de echipa de la MAI în cursul zilei de astăzi. Practic e aproape în forma finală ordonanța”, a spus Orban.

Marcel Vela:

România traversează una din cele mai dificile perioade a istoriei recente.Distanțarea socială e unica soluție în acest moment. Știu că e extrem de greu.În această lună are loc una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Vom petrece acest moment într-un mod atipic.Învingătorii nu sunt cei care trișează.Haideți să fim toți de aceeași parte a baricadei.Am semnat o nouă ordonanță militară, pe care premierul a avizat-o. Câteva precizări legate de necesitatea emiterii acestei ordonanțe. E necesară pentru că evoluția internațională e de așa natură încât trebuie să adaptăm măsurile luate, pentru a diminua la minim orice risc. Un alt factor e comportamentul unora dintre cetățeni, oameni care nu înțeleg cât e de periculos ceea ce fac. Legea e pentru toți și toți trebuie să op respectăm. Avem primul cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenții care l-au oprit la un filtru, în Vaslui. În Ialomița, d31 de cazuri confirmate sunt din Țăndărei, iar din cei 8 pacienți decedați 7 sunt din acest oraș. Se instituie carantină pentru Țăndărei. Vom permite intrarea și ieșirea doar pentru transport marfă. Măsurile de verificare, control și acces se realizează de personalul MAI în colaborare cu Apărarea. Vom aplica legea. Consiliul Județean Ialomița, consiliul local vor lua măsuri pentru funcționarea măsurilor de protecție și asistență socială. Este strict interzisă intrarea și ieșirea din oraș prin alte zone de acces decât cele publice. Având în vedere că multe țări au intrat în zona roșie, am decis să suspendăm toate zborurile spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda Turcia și Iran pentru 14 zile, din 5 aprilie, ora 23,00. Restricția nu se aplică pentru aeronavele de stat, transport marfă, zboruri umanitare etc. Avem și o veste bună: permitem zboruri cu curse charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state. Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar și munca în zona asistenței sociale, transportatorii sunt extrem de importanți în această perioadă, economia are nevoie de ei, am stabilit pentru conducătorii mașini capacitate maximă peste 2,4 tone care nu au simptome vor completa la intrarea în țară doar o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă locația în care pot fi contactați între curse.. Pentru fluidizarea traficului, conducătorii camioanelor de transport marfă care tranzitează România nu vor mai completa declarații dacă vot utiliza strict coridoarele de tranzit, fiind interzisă abaterea de la ele și în maxim 48 de ore, cu staționare în parcările marcate corespunzător. La intrarea în țară, șoferii străini aplică un colant special care va identifica tipul de transport, iar șoferul e obligat să aibă asupra sa un formular de tranzit. Dacă nu respectă prevederile, intră în carantină 14 zile, cu suportarea cheltuielilor. Pentru a ajuta medicii, asistentele, ministerele cu rețea proprie și autoritățile locale asigură la cerere spații hoteliere pentru repausul între ture. Mulțumesc public unui cetățean din Rădăuți care a pus la dispoziția medicilor un hotel de 90 de camere. La solicitarea ministrului Mediului, am introdus un articol pentru a preveni infracțiunile silvice. Personalul gărzilor forestiere va participa în dispozitivele de ordine publică și control a circulației împreună cu personalul MAI și MApN, pentru controale silvice. Controalele specifice se fac în punctele existente, funcție de personalul disponibil. Ordonanța militară va fi publicată azi în Monitorul Oficial

Bogdan Despescu

În ultimele 24 de ore au fost verificate aproape 15.000 de persoane. Au fost verificate persoanele în carantină și izolare, în medie peste 90.000 de persoane verificate zilnic. De la începutul epidemiei, au fost întocmite 400 de dosare penale și peste 130.000 sancțiuni în valoare totală de peste 170 mil lei. Transportatorii sunt deosebit de importanți și asigurăm flux continuu de transport. Zilnic acționează peste 30.000 angajați din MAI și peste o mie de militari și 4.000 polițiști locali. În Suceava, structurile MAI au organizat măsuri de siguranță a orașului și localităților limitrofe. O altă situație care a necesitat atenția a fost în Ialomița, în Țăndărei și Bărbulești, unde oamenii nu au înțeles că trebuie respectate restricțiile. Au fost aplicate peste 170 de amenzi, în valoare de peste 41.000 lei. Fac apel la cetățeni să respecte deciziile autorităților, pentru binele lor. Așa cum medicii sunt în prima linie, și cadrele MAI sunt partenerii medicilor din afara spitalelor, ajutând la păstrarea sănătății dvs. Prefer să se spună la final că am făcut prea mult decât că am făcut prea puțin.

Raed Arafat

Avem 3,613 confirmați și 141 decedați, din păcate. Am acționat pentru a sprijini colegii care au nevoie de consultanță, pentru a repune situația pe un făgaș cât mai aproape de normal: Arad, Hunedoara, unde au plecat două echipe de medici epidemiologici, doi medici anesteziști și doi de la UPU Smurd Timișoara și Craiova. Acest tip de echipe de sprijin vor fi trimise și în alte zone dacă va fi nevoie. În ultimele 24 de ore, pompierii au distribuite 100.000 măști FFP 2 și 3. Azi, din altă sursă, începem repartiția a 200.000 măști FFP2 de la UNIFARM. Săptămâna viitoare, o aeronavă militară va aduce în țară 100.000 combinezoane de protecție. Există și alte materiale care sunt pe drum. Avem în vedere și forțele de ordine, colegii de la ANAF care asigură partea de vamă. Despre ventilatoare: avem contracte pe care le semnăm și nu le mai putem executa, fie se interzice exportul fie se amână. Avem contractate 200 de ventilatoare deja, dar data de sosire nu e certă. Am identificat 120 ventilatoare la serviciile de ambulanță și care pot fi de folos la terapie intensivă și alte 190 ventilatoare de terapie intensivă care au început să fie aduse la București, unde firma importatoare va face o reparație generală. Dacă reușim măcar 100 să le dăm, am crescut cu o sută numărul paturilor cu ventilatoare. Vom continua pe palierul de reducere a răspândirii și sprijinirea colegilor din linia de front

Marcel Vela

Fac un apel către frații din diaspora, care doresc să ajungă în țară cu ocazia Paștilor. Rămâneți acasă în țările unde locuiți și faceți acolo sărbătorile în pace și liniște. Aici vom fi obligați să vă invităm să locuiți 14 zile în spațiile de carantinare. Nu ne face bine nici nouă, nici dvs, nici familiilor care vă iubesc. Vă pot garanta că vom ieși din această situație grea și vom fi împreună. Cât de repede, depinde doar de noi!

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de prelungirea stării de urgenţă şi că va emite un decret în acest sens. "Am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control", a declarat Klaus Iohannis.

 

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image