New News Buzau header

TOMA TREPIDEAZA DE BUCURIE, SLUGILE DIN PARLAMENT AU ADOPTAT CE A PORUNCIT UE PRIN PNRR! Camera Deputaților a adoptat ”Legea mersului pe jos”. Limitarea utilizării autovehiculelor personale în oraşe începând cu 2026

Legea mersului pe josCamera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede o serie de obligații pentru primăriile orașelor mari.

Legea precizează că administrațiile locale „vor lua măsuri care să limiteze utilizarea autovehiculelor personale în oraşe” începând cu 2026.

Legea, care va merge spre promulgare la șeful statului, obligă orașele să realizeze o strategie prin care încurajeze cetățenii să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public mai degrabă decât cu mașina personală.

Printre scopurile legii se află „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, „reducerea congestiei la nivelul oraşelor”, „dezvoltarea orientată spre transport public” și „încurajarea utilizării transportului alternativ în detrimentul autovehiculelor personale”.

Strategia va deveni obligatorie pentru toate municipiile din România începând cu 1 ianuarie 2026.

În plus, municipiile reședință de județ au obligația să instituie, până la data de 1 noiembrie 2026, benzi dedicate transportului în comun, în baza prevederilor planului de mobilitate urbană durabilă pentru liniile de transport public cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h.

Ce prevede legea mersului pe jos

Legea mersului pe jos prevede realizarea unui plan de acțiuni care presupune:

Se vor institui zone cu nivel scăzut de emisii – ZNSE. În aceste zone se vor institui taxe suplimentare și va fi redus numărul locurilor de parcare.

SURSE: CDEP.ro,  https://alba24.ro/legea-mersului-pe-jos-a-fost-votata-prevede-taxe-pentru-masini-mai-putine-locuri-de-parcare-si-zone-cu-acces-special-977837.html