PNL Buzau

Banner Zoican PNL Bz 2

USR Buzau

gif gabi irinel

banner Happy cinema online

Donati aici! Sprijiniti Presa libera!

presa libera DONATI AICI banner

PRO Romania Buzau

Ionescu PRO

ALEGERI LOCALE 2020 - A început perioada electorală!

Vot Sectii votPreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat că, începând de miercuri, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie, precum şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la AEP.

Perioada electorală aferentă alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale programate în data de 27 septembrie începe miercuri. El a amintit că mai multe localităţi sunt carantinate, însă a adăugat că ar trebui să nu fie probleme cu organizarea procesului electoral în aceste circumscripţii, deoarece ar urma să iasă din carantină înainte de a se constitui birourile de circumscripţie. Potrivit unui comunicat al AEP, principalele repere calendaristice ale perioadei electorale aferente alegerilor locale sunt următoarele:

* 2 august – constituirea Biroului Electoral Central;

* 7 – 11 august – perioada de înregistrare a alianţelor electorale;

* 7 – 18 august – perioada de depunere a candidaturilor;

* 8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripţie;

* 24 august – rămânerea definitivă a candidaturilor;

* 22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, prin tragere la sorţi computerizată;

* 26 septembrie, ora 7,00 – încheierea campaniei electorale;

* 27 septembrie, ora 7,00 – începerea votării;

* 27 septembrie, ora 21,00 – încheierea votării.

Alegerile locale ar fi trebuit să se desfăşoare în luna iunie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19. Parlamentul a decis, la mijlocul lunii iunie, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie. Prin acelaşi act normativ s-a prevăzut ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să se stabilească prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. La începutul lunii iulie, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat legea care prevede organizarea localelor pe 27 septembrie.

Președintele Romaniei a precizat că procedura de votare nu este mai periculoasă decât mersul la cumpărături, periculoasă fiind să faci campanie electorală. Klaus Iohannis a anunțat că, în acest moment, alegerile locale programate pentru data de 27 septembrie nu trebuie anulate. Totuși, o decizie va fi anunțată la mijlocul lunii viitoare. Iohannis s-a declarat îngrijorat de ultimul anunț al OMS.”Este o discuție legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Dar, vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și anunțuri, iar unul care mă îngrijorează e de dată mai recentă și spune că această pandemie are un singur val mare, nu mai multe valuri, pentru că nu are ciclicitate în funcție de anotimp și temperatură. E nevoie de alegeri pentru a da legitimitate autorităților locale. Suntem într-o pandemie care se atenuează sau nu. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate se suprapune cu gripa, cu o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile. Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mia periculos de votat, decât să mergi la supermarket. Ce e mai periculos este să faci campania electorală. Până la mijlocul lui august trebuie să ținem cont de toate aceste lucruri și atunci vom vedea.”, a declarat Klaus Iohannis.

Sursa: hotnews.ro

A.M.

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image