Patriarhia Moscovei suspendă comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol și încetează pomenirea pseudo-patriarhului Bartolomeu

PatriarhiSinodul Bisericii Ortodoxe Ruse întrunit ieri în sesiune extraordinară pentru a discuta problema recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina de către patriarhia de Constantinopol, a luat următoarele decizii:

1. Se suspendă menționarea numelui Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu în timpul slujbelor

2. Se suspendă conslujirea cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol.

VIDEO - 14 septembrie – ZIUA CRUCII sau “Inaltarea Sfintei Cruci”. Care sunt traditiile si obiceiurile zilei

inaltarea sfintei cruci ziua cruciiZiua Crucii este denumirea populara a sarbatorii ortodoxe “Inaltarea Sfintei Cruci”. In aceasta zi se considera ca pamantul, deschis pentru plante, reptile si insecte la Alexii (17 martie), se inchide, cele doua sarbatori marcand, in Calendarul Popular, doua anotimpuri: vara si iarna. Ziua Crucii este data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. Principalele obiceiuri si practici de schimbare a anotimpului calduros (vara) cu unul rece (toamna) sunt concentrate in jurul echinoctiului de toamna si se manifesta cu ocazia unor sarbatori religioase sau populare ce ating maximul la Ziua Crucii.

VIDEO - LA MULTI ANI! 9 septembrie, ziua in care o sarbatorim pe SFANTA ANA, ocrotitoarea copiilor si a maternitatii

Sfanta ANAA doua zi după marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă şi Greco-catolică îi prăznuieste pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, părintii Fecioarei Maria şi bunicii lui Hristos. Sfânta Ana este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii. Cultul Sfintei Ana există în Răsărit în secolul VI şi s-a răspândit în Occident în secolul X, iar cel al Sf. Ioachim este de dată mai recentă, darează din secolul XVI.

VIDEO - 8 Septembrie – Crestinii ortodocsi sarbatoresc NASTEREA MAICII DOMNULUI sau Sfanta Maria Mica. Ce traditii si obiceiuri trebuie sa respectati in aceasta zi

Sfanta Maria MicaNasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului. 

1 septembrie: INCEPUTUL ANULUI BISERICESC - anul 7527 de la FACEREA LUMII (2)

calendarAstazi este 1 septembrie: INCEPUTUL ANULUI BISERICESC. Vom intra deci in anul 7527 de la FACEREA LUMII.  Ziua de 1 septembrie are o semnificatie deosebita pentru crestinii ortodocsi, fiind inceputul anului nou bisericesc. Obiceiul calcularii anului eclezial, numit si Indiction, incepand cu prima zi de toamna vine din Antichitate.

ZI DE SARBATOARE SI POST - Astazi, 29 august, crestinii ortodocsi praznuiesc Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Care este semnificatia sarbatorii si ce obiceiuri se respecta (Stihira exceptionala - VIDEO)

Taierea Capului Sfantului Ioan BotezatorulSfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului a primit de la insusi Domnul Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintai intre Profeti. Pe cind inca se afla in pantecele mamei sale, el a tresarit de bucurie in preajma lui Mesia pe care il purta in ea Prea Sfinta Maica a Domnului.