Cea mai importantă sărbătoare după Paște, INALTAREA DOMNULUI – Ce trebuie sa faca toti crestinii de ISPAS, la 40 de zile de la Inviere

INALTAREA DOMNULUIPotrivit credintei ortodoxe, la 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos, se sarbatoreste Inaltarea Domnului. Se inrosesc oua, se pregatesc bucate, intocmai ca la masa de Pasti, iar salutul de Inaltarea Domnului este “Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”. Sarbatoarea de anul acesta este marcata joi, 6 iunie.

Citește mai departe...

La multi ani tuturor! Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena. Traditii pastrate din neam in neam

Sf Imparati Constantin ElenaSfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai atat de bisericile ortodoxe, cat si de cele catolice la fel cum sunt serbati apostolii. In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditia populara ne spune ca in aceasta zi pasarile de padure isi invata puii sa zboare. 

Citește mai departe...

Ziua Femeii Creștine - Astăzi, DUMINICA MIRONOSIȚELOR - Sărbătoarea inimilor iubitoare și smerite

Duminica Femeilor MironositeDuminica de astazi este cunoscuta in Biserica noastra si este trecuta in calendar drept Duminica Sfintelor Femei Mironosite, adica a acelor femei prezente adeseori in preajma Mantuitorului Hristos si a grupului Sau de apostoli inainte de rastignirea si moartea Domnului si primele care afla de la inger vestea Invierii celei mai presus de fire in

Citește mai departe...

VIDEO - Ziua Naţională de cinstire a Martirilor din temniţele comuniste!

Ziua comemorarii martirilor din inchisorile comunisteLa patru luni de la alungarea Regelui Mihai și instaurarea ilegală, prin forța Armatei Roșii, a republicii sovietice, acum 73 de ani, în noaptea de 14-15 mai 1948, România era decapitată prin cel mai mare val de arestări politice.

Rezistența anticomunistă din România era reprezentată de fideli ai Coroanei Române și ai Monarhiei Constituționale. Ofițeri ai Armatei Regale, oameni politici ai României interbelice, capi ai Bisericilor Ortodoxe și Greco-Catolice, slujitori ai tuturor altarelor, vârfurile intelectualității, elita țărănimii, tot ce respecta Coroana și pe Regele Mihai, tot ce se închina la Hristos, au fost aruncați în temnițele iadului comunist de tăvălugul republicii ilegitime, pustietoare!

Citește mai departe...

Plouă cu lacrimi pe morminte... PAȘTELE BLAJINILOR, ziua în care creștinii își pomenesc morţii

Pastele BlajinilorNici nu a trecut bine Pastele, ca lumea a auzit de o noua sarbatoare "Pastele Blajinilor". In credinta populara, in lunea dupa Duminica Tomii se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de rohmani. Potrivit cercetatorilor, numele de Rohmani vine din limba traca, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfantul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezenta in antichitatea dobrogeana, olteneasca si transilvana.

Citește mai departe...