Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

,,Si a auzit regele Irod, caci numele lui Iisus se facuse cunoscut, si zicea ca Ioan Botezatorul s-a sculat din morti si de aceea se fac minuni prin el. Altii insa ziceau ca este Ilie si altii ca este prooroc, ca unul din prooroci. Iar Irod, auzind zicea: Este Ioan caruia eu am pus sa-i taie capul; el s-a sculat din morti. Caci Irod, trimitand, l-a prins pe Ioan si l-a legat, in temnita, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele sau, pe care o luase de sotie. Caci Ioan ii zicea lui Irod: Nu-ti este ingaduit sa tii pe femeia fratelui tau. Iar Irodiada il ura si voia sa-l omoare, dar nu putea, caci Irod se temea de Ioan, stiindu-l barbat drept si sfant, si-l ocrotea. Si ascultandu-l, multe facea si cu drag il asculta.

Si fiind o zi cu bun prilej, cand Irod, de ziua sa de nastere, a facut ospat dregatorilor lui si capeteniilor ostirii si fruntasilor din Galileea; si fiica Irodiadei, intrand si jucand, a placut lui Irod si celor ce sedeau cu el la masa. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi si iti voi da. Si s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine iti voi da, pana la jumatate din regatul meu. Si ea, iesind, a zis mamei sale: Ce sa cer? Iar Irodiada i-a zis: Capul lui Ioan Botezatorul. Si intrand indata, cu graba, la rege, i-a cerut, zicand: Vreau sa-mi dai indata, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul. Si regele s-a mahnit adanc, dar pentru juramant si pentru cei ce sedeau cu el la masa, n-a voit s-o intristeze. Si indata trimitand regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Si acela, mergand, i-a taiat capul in temnita, l-a adus pe tipsie si l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Si auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan si l-au pus in mormant. Si s-au adunat apostolii la Iisus si I-au spus Lui toate cate au facut si au invatat”(Marcu 6, 14-30).

Astazi Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare a tristetii, pentru ca in aceasta zi a avut loc sfarsitul martiric al Sfantului. Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelulul lui Irod de la Maherus caci Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata. Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime. Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap. Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului. In vremea luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sf. Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap. In timpul cruciadelor, latinii din Constantinopol, in anul 1204, au luat capul Sfantului Ioan Boteazatorul si l-au dus in Franta, asezandu-l intr-o biserica din Amiens, unde se afla si astazi. Ioan a aflat ca Irod, conducatorul tarii, traieste in pacat. Acest fapt il determina sa lase pustia si sa se duca sa il mustre pe acesta pentru nelegiuirea lui, mustrare care i-a adus intemnitarea, iar mai apoi moartea. Oare noi, astazi, mai avem ceva din Sfantul Ioan Botezatorul? Luptam cumva impotriva nelegiuirilor din jurul nostru? Avem noi curajul sa spunem raului pe nume, chiar daca am avea de suferit? Sfantul Ioan a lasat pustia si s-a dus la Irod ca sa-l invete de bine, a mustrat nelegiuirea lui, dar l-a tratat cu respect si dragoste. Sper sa avem macar o mica parte din curajul Sfantului Ioan, pentru a schimba ceva. Sa ne preocupe starpirea raului din noi in primul rand, sa avem curajul sa spunem raului pe nume si atunci cand vedem pacatele altora sa uram pacatul, dar sa-l iubim pe cel ce a gresit. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

,,Marita taiere a Inaintemergatorului, randuiala dumnezeiasca a fost, ca si celor din iad sa propovaduiasca venirea Mantuitorului. Sa se tanguiasca Irodiada, care a cerut uciderea fara de lege; ca nu legea lui Dumnezeu, nici viata cea vie a iubit, ci pe cea amagitoare si vremelnica”(Condacul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul).

,,Pomenirea dreptului cu laude, iar tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule, ca te-ai aratat cu adevarat si decat proorocii mai cinstit, ca si a boteza in repejuni pe Cel propovaduit te-ai invrednicit. Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, bine ai vestit si celor din iad pe Dumnezeu Cel ce S-a aratat in trup, pe Cel ce a ridicat pacatul lumii si ne-a daruit noua mare mila”(Troparul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul).

 

            Pr. Mihai Stanciu