LA MULTI ANI TUTUROR! Sf.Andrei - apostolul romanilor. Traditii si obiceiuri

SARBATOARE: ,,Pe ucenicul cel intai chemat si urmatorul Patimilor lui Hristos, pe Andrei Apostolul, fratele lui Petru, sa-l laudam credinciosii, ca pe cel ce pe pagani din inselaciune i-a intors la botez. Pentru aceasta ii cantam: Bucura-te, Sfinte Andreie, Apostole”! (Condacul 1, Acatistul Sf. Apostol Andrei)...TRADITII: In traditia populara, se crede ca Sfantul Andrei a fost copil din flori gasit de o femeie intr-un cos care plutea pe rau...LA MULTI ANI ANDREILOR! ,,Pe ucenicul cel intai chemat si urmatorul Patimilor lui Hristos, pe Andrei Apostolul, fratele lui Petru,

sa-l laudam credinciosii, ca pe cel ce pe pagani din inselaciune i-a intors la botez. Pentru aceasta ii cantam: Bucura-te, Sfinte Andreie, Apostole”!(Condacul 1, Acatistul Sf. Apostol Andrei). ,,Am aflat pe Mesia, care talmacit insemneaza Hristos” ( Ioan 1,41). Acestea au fost cuvintele Sf. Apostol Andrei catre fratele sau mai mare (Petru) rostite in fata lui Ioan Botezatorul. El era din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: ,,Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1,29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat pe Hristos, zicand fratelui sau Petru: ,,Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan 1,41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. In Scriptura se afla multe alte invataturi despre el. Din zilele acelea, ca si ceilalti Apostoli, Sfantul Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-L pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in Ziua Invierii. La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeea. A umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors in cele din urma din nou in Bizantia, hirotesind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie mai stim ca Sfantul Andrei a avut sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus ,,Crucea Sfantului Andrei”.

Rugaciune:

,,Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua cu nesocotinta in chip nenumarat le savarsim. Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un Preamilostiv. Pentru rugaciunile Apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui, si sa slavim Preasfant numele Tau, in vecii vecilor”. Amin.

Pr. Mihai Stanciu

 

TRADITII POPULARE

In traditia populara, se crede ca Sfantul Andrei a fost copil din flori gasit de o femeie intr-un cos care plutea pe rau. Acesta a devenit pescar, iar mai apoi s-a transformat in divinitate cu mari puteri care tine in frau lupii. Se spune ca noaptea de Sfantul Andrei (29 spre 30 noiembrie) este noaptea strigoilor, care pot fi speriati si alungati cu ajutorul usturoiului asezat la ferestre sau usi. Oamenii cred ca strigoii cerceteaza mai intai pe langa casa, iar daca nu gasesc pe nimeni, incearca sa-i ademeneasca pe cei care se ascund dupa ferestre, intrebandu-i daca au mancat usturoi. Cei care raspund vor amuti, iar cei care tac vor scapa nevatamati.

La sate, in noaptea Strigoilor se practica Pazitul Usturoiului, petrecere in cadrul careia tinerii se aduna intr-o casa ferita de duhuri, unsa cu usturoi de anul trecut, unde se distreaza si totodata inzestreaza usturoiul cu calitati magice. La final usturoiul este impartit si se pastreaza la icoana, fiind folosit peste an la vindecarea bolilor si dezlegarea farmecelor si decantecelor.

In noaptea de Sfantul Andrei, toate animalele capata darul vorbirii, iar fiarele salbatice primesc ingaduinta de a strabate toate raspantiile, mancand animalele celor care nu au cinstit aceasta zi asa cum se cuvine. Tot in aceasta noapte, pentru a testa rodnicia livezilor si campurilor se aduc crengute de visin in casa (care vor inflori pana la Craciun) sau se pun la incoltit boabe de grau in mici recipiente, pentru a vedea daca va urma un an imbelsugat.

Alte credinte populare

Se spune ca in ziua Sfantului Andrei, nu se da nimic cu imprumut, pentru ca nimeni sa nu-ti fure norocul; nu se matura si nu se arunca nimic din casa, pentru ca lupii sa nu manance vitele; femeile nu se spala pe cap si nu se piaptana. Cu o seara inainte, se pun in hrana animalelor busuioc sfintit sau cateva picaturi de agheasma in apa, pentru protectia vitelor.De asemenea, pentru alungarea duhurilor rele si alungarea strigoilor, casa, grajdul, usile si ferestrele acestora se ung in forma de cruce cu usturoi pisat; la tara se descanta sare si se ingroapa sub usa grajdului, pentru ca de Sangeorz (23 aprilie) sa fie dezgropata si sa se dea vacilor, pentru a le proteja de lupi si alte rele. Tot acum, fetele nemaritate isi pun sub perna 41 boabe de grau, iar daca viseaza ca cineva le fura graul, e semn ca se vor marita anul urmator. Pentru a-si visa ursitul, fetele nemaritate isi pun sub perna busuioc sfintit sau privesc, la miezul noptii, intre doua lumanari aprinse, intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat pe cenusa si in centrul caruia lasa sa cada o verigheta sfintita de preot prin cununie religioasa. Se crede ca astfel vor vedea in verigheta chipul ursitului, daca privesc intens cateva minute locul respectiv. Un alt obicei este ca fetele de maritat sa faca o turta subtire ca o placinta din faina de grau, foarte sarata, pe care sa o manance la culcare. Baiatul pe care il viseaza ca le aduce apa se crede ca este viitorul sot. Gospodinele care prepara in aceasta zi, multe bucate care contin usturoi, vor petrece cu bine iarna. Unii credinciosi ajuneaza pana la amiaza, ca sa fie iarna blanda, anul imbelsugat, sa aiba noroc in cariera, sa se bucure de longevitate si de sanatate deplina.

Statistici

De ziua Sfantului Andrei isi sarbatoresc onomastica 620.625 de romani, din care 312.685 sunt femei si 307.940 sunt barbati. Romancele aniversate acum, poarta numele de Andreea – 263.585 persoane, Andra – 22.359 persoane, Andrea – 19.617, Andreia – 6.779, Andruta, Andrusa, Andrusca – restul persoanelor.
”La multi ani !” tuturor celor ce sarbatoresc in aceasta zi.

F.L.