Sfantul Apostol Stefan Intaiul-mucenic LA MULTI ANI!

,,Stapanul nostru ieri a venit la noi cu trup, iara astazi sluga Lui a iesit cu totul din trup; ieri Imparatul nostru S-a nascut cu trup, astazi sluga cu pietre este ucisa; ca pentru Dansul se si sfarseste intaiul mucenic si dumnezeiescul Stefan”(Condac, glasul al 8-lea). Sfantul Apostol Stefan Intaiul-mucenic (gr. "Stefanos" - ,,coroana”) a fost unul din primii convertiti crestini dintre evreii greci, unul dintre primii sapte diaconi hirotoniti de Apostoli si primul mucenic al Bisericii Domnului Iisus Hristos. Biserica pomeneste mucenicia Sfantului Stefan in 27 decembrie si mutarea moastelor lui la 2 august, dar si in 15 iunie odata cu Sfintii Fortunat si Ahaic. Asterias spune: ,,Sfantul Stefan a fost punctul de plecare al martirajului, dascalul suferintei pentru Hristos,

 temelia dreptei marturisiri; a fost primul care si-a varsat sangele pentru Evanghelie”. Duhul Sfant a lucrat cu putere prin credinta lui, permitandu-i sa faca multe minuni si intotdeauna i-a invins pe evreii care il provocau la discutii. Evreii, in ura lor fata de Stefan, au mintit poporul, dar Sfantul Stefan, cu fata stralucitoare, a reamintit poporului minunile lui Dumnezeu pe care le facuse prin Domnul nostru Iisus Hristos si chiar i-a certat pe evrei pentru uciderea Lui. Poporul era foarte furios din cauza a ceea ce el credea ca este o blasfemie si „scrasneau din dinti” impotriva lui Stefan. Atunci l-a vazut el pe Hristos in rai si a povestit oamenilor ce vedea. Auzind acestea, evreii l-au scos in afara portilor orasului si l-au lapidat (ucis cu pietre), in timp ce Saul din Tars (devenit mai tarziu Sfantul Apostol Pavel) pazea hainele celor ce il omorau pe Stefan. Mai departe de locul lapidarii, pe un deal, stateau Fecioara Maria si Sfantul Ioan Evanghelistul, care au asistat astfel la primul martirizat pentru Fiul lui Dumnezeu si care s-au rugat pentru Stefan in timp ce era ucis. Acest martiraj a avut loc la aproape un an de la Pogorarea Duhului Sfant. Moastele Sfantului Stefan Intaiul-mucenic au ramas la picioarele dealului timp de doua zile, chinuitorii lui crezand ca vor fi mancate de caini. Dar in a doua noapte, Gamaliel – invatator al Legii pentru Apostolul Pavel si Apostolul Barnaba – impreuna cu fiul sau, au venit in secret si au dus trupul pe proprietatea lor din Cafarganda unde l-au ingropat. De asemenea, Nicodim, care a murit in timp ce plangea la acest mormant, a fost ingropat acolo impreuna cu nepotul lui Gamaliel si cu Gamaliel insusi dupa adormirea sa. Dupa multi ani, amintirea locului de inmormantare a Sfantului Stefan s-a pierdut, pana in anul 415 cand Gamaliel i-a aparut de trei ori in vis preotului Lucian din Cafarganda. El i-a aratat acestuia locul de ingropare si toate cele legate de acesta. Preotul Lucian a primit binecuvantare de la patriarh ca sa dezgroape sfintii din mormintele lor de unde o mireasma puternica si dulce umplea pestera. Moastele Sfantului Stefan au fost duse in Zion si inmormantate cu multa cinste. Multi bolnavi au fost vindecati de moastele lui. Celelalte trei moaste au fost puse intr-o biserica dintr-o pestera in partea de sus a unui deal. Ulterior, aceste moaste au fost duse la Constantinopol.

,,Cu imparateasca cununa a fost incununat crestetul tau, din chinurile cele pe care le-ai rabdat pentru Hristos Dumnezeu, intai-patimitorule intre mucenici. Ca tu, mustrand nebunia iudeilor, ai vazut pe Mantuitorul tau de-a dreapta Tatalui. Pe Acela roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre”(Tropar, glasul al 4-lea). Amin!

 

Pr. Mihai Stanciu