VIDEO - 14 octombrie - Sfanta Cuvioasa Parascheva, sarbatoarea ortodoxiei romanesti. Viata Sfintei si minunile savarsite de aceasta

sfanta paraschevaLa 14 octombrie, ortodoxia romaneasca praznuieste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, ocrotitoarea Moldovei, alaturi de Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea, fiind nascuta in Epivat, in Tracia rasariteana, nu departe de Constantinopol. A primit din familie o educatie aleasa, iar fratele ei, Eftimie, a ajuns episcop la Madit,

pastorind timp de patruzeci de ani; Biserica Ortodoxa praznuindu-l la 5 mai. La 15 ani a intrat în manastirea din Heracleea Pontului, unde petrece cinci ani in post si rugaciune. Apoi, se inchina la Mormantul Domnului si se nevoieste vreme de mai multi ani intr-o mica manastire de calugarite de pe valea Iordanului. La varsta de 25 de ani, luand porunca de la ingerul Domnului, se intoarce in patrie, ramanand doi ani langa biserica din Epivat, in post, smerenie si rugaciune. Cazania din 14 octombrie descrie astfel momentul savarsirii din viata: ,,Si acolo (in Epivat, n.n.) nu multa vreme petrecu. Truda dupa truda si durere dupa durere adauga, cu post si nedormire pre sine se infrumuseta . . . Cu lacrimi pamantul uda si asa se ruga: «Doamne, Iisuse Hristoase, cauta din lacasul Tau si nu ma parasi, nici nu ma lasa, ca pentru numele Tau cel sfant am lasat toate si dupa Tine am calatorit in toata viata mea». Si dandu-si luminat sufletul in mana lui Dumnezeu si nimanui nu se spuse de unde a fost si cine este”.

Trupul i-a fost inmormantat intr-un loc necunoscut, aproape de tarmul marii, pe locul acela asezandu-se mai tarziu un pustnic. Dupa multi ani, murind acolo un corabier, pustnicul i-a sapat mormantul aproape de malul marii unde s-a aflat la mica adancime un trup neputrezit, care raspandea miros de buna mireasma: era trupul cuvioasei Parascheva. Peste noapte, s-a aratat in vis pustnicului cerand sa mute de langa ea trupul corabierului. Descoperit minunat, trupul sfintei Parascheva a fost dus în biserica din Epivat - dedicata sfintilor Apostoli Petru si Pavel - unde a ramas circa 175 de ani. Nu se cunoaste precis anul mortii sale, dar dintr-un panegiric (cuvant de lauda) al unui scriitor bizantin despre imparatul Mihail Cerularie, aflam ca in vremea acestuia fratele cuvioasei era episcop la Madit, deci se presupune ca moartea ei a avut loc la jumatatea secolului al XI-lea.

In anul 1223, tarul romano-bulgar Ioan Asan II a stramutat moastele sfintei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, capitala imperiului valaho-bulgar de atunci, fiind depuse in catedrala cu hramul ,,Adormirii Maicii Domnului”, unde-si avea resedinta patriarhul bulgar. Mai tarziu, patriarhul Eftimie al Bulgariei scrie ,,Viata Sfintei Parascheva” si o trece in sinaxarul Bisericii cu zi de pomenire la 14 octombrie. Din a doua jumatate a secolului al XIV-lea, cultul sfintei Parascheva trece si în nordul Dunarii, in Tarile Romane.

Moastele sfintei Parascheva au ramas la Tarnovo 160 de ani. In anul 1393, cazand Bulgaria sub turci, sfintele moaste sunt date pentru un timp voievodului Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti. Dupa trei ani, turcii le-au dat cneazinei Anghelina a Serbiei, ramanand la Belgrad 125 de ani, pana in 1521 cand sultanul Suleiman cucereste cetatea. Atunci sfintele moaste ale cuvioasei Parascheva sunt duse la Constantinopol, unde raman inca 120 de ani, fiind rascumparate de Patriarhia Ecumenica contra sumei de 12.000 ducati-aur.

In 1641, voievodul Vasile Lupu al Moldovei a platit datoriile Patriarhiei Ecumenice catre Poarta. Dupa ce construise minunata biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, Vasile Lupu a facut demersurile necesare transferarii moastelor sfintei Parascheva in Moldova. Patriarhul ecumenic Partenie si Sinodul sau au daruit sfintele moaste lui Vasile Lupu, moaste care au fost insotite in Moldova de mitropolitii Ioanichie de Heracleea, Partenie de Adrianopol si Teofan de Paleopatra. La Galati, alaiul cu sfintele moaste a fost intampinat de insusi domnitorul Vasile Lupu si curtea sa, impreuna cu episcopii Evloghie al Romanului si Gheorghe al Husilor, de preoti, calugari si mii de credinciosi.

La 13 iunie 1641, moastele sfintei Parascheva au ajuns la Iasi si au fost asezate in biserica Sfintii Trei Ierarhi. O inscriptie in slavona, sapata in piatra la baza nisei din naos, atesta peste veacuri istoria stramutarii moastelor sfintei cuvioase Parascheva de la Constantinopol pana la Iasi. Ele au ramas acolo pana la 26 decembrie 1888, cand, scapate ca prin minune de la un incendiu, au fost transferate in noua catedrala mitropolitana din capitala Moldovei, unde se afla si astazi.

Ca urmare a hotararii Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 28 februarie 1950, au fost canonizati o serie de sfinti romani si s-a generalizat cultul unor sfinti straini cu moaste in tara noastra, si anume: sfanta cuvioasa Parascheva de la Iasi (14 octombrie); sfantul Dimitrie cel Nou-Basarabov de la Bucuresti (27 octombrie); sfantul cuvios Grigorie Decapolitul de la Bistrita olteana (20 noiembrie); sfantul cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana (26 decembrie); sfanta Filofteia de la Arges (7 decembrie); sfantul Ioan cel Nou de la Suceava (24 iunie) si sfantul Ioan Valahul sau Romanul (12 mai) - canonizat de Patriarhia Ecumenica in 1662 si praznuit pana atunci numai de greci.

La 14 octombrie 1955, in prezenta ierarhilor romani si straini, s-a generalizat cultul sfintei Parascheva in Biserica Ortodoxa Romana. Dupa citirea Enciclicii sinodale, s-a rostit frumoasa rugaciune alcatuita pentru acea ocazie, din care citam: ,,...Cu umilinta si cu evlavie ne plecam astazi genunchii inaintea slavei Marelui Dumnezeu, Cel ce te-a marit pre tine, prea cuvioasa maica noastra Parascheva, si smerit prinos de lauda si de multumire I-i aducem, pentru ca te-a daruit noua fierbinte rugatoare si puternica ocrotitoare in ceruri. Ca tu, din tineretile tale, pentru iubirea de Hristos ai lasat si pe parinti si bogatia si dulcetile cele trecatoare ale lumii. Si cu multa postire si ne-incetata priveghere, cu lacrimi si cu pustnicesti nevointe slabindu-ti trupul cel firav, sufletul ti-ai intarit. Si asa, luandu-ti crucea, ai urmat lui Hristos, cu pilda vietuirii tale invatandu-ne sa nu purtam grija trupului cel trecator, ci de sufletul cel nepieritor . . . Drept aceea si noi acum, cu multumita te laudam pe tine, prea cuvioasa maica Parascheva, lauda Epivatului si ocrotitoarea cea buna a Moldovei. Si sarutand cu evlavie cinstitele tale moaste, te rugam sa mijlocesti pentru noi inaintea fetei Ziditorului a toate, ca sa ocroteasca si de acum inainte cetatea aceasta, Iasi-ul, provincia aceasta Moldova si toata Romania, izbavindu-le de tot raul...”

Numeroase minuni s-au savarsit si continua sa se savarseasca la racla cu sfintele moaste ale cuvioasei Parascheva: secete au fost oprite, bolnavi si-au recapatat sanatatea si balsam de mangaieri sufletesti s-a impartasit credinciosilor, asa cum marturisea acum doua secole un dascal iesean: ,,Fericita Moldova avand o visterie ca aceasta si scapare sigura la toata nevoia, ca prin rugaciunile cuvioasei Parascheva de multe ori s-a izbavit de navaliri, de boli pierzatoare, de ciuma, de arsita si de alte cumplite impresurari”.Trei au fost marile virtuti care au impodobit viata si sufletul sfintei Parascheva: fecioria, milostenia si rugaciunea, insotite de post aspru, care da aripi rugaciunii si-o inalta la cer. Numeroase biserici au ca hram praznicul Sfintei Parascheva si multe credincioase ii poarta cu cinste numele. Hramul sfintei cuvioase Parascheva reprezinta o sarbatoare mareata, care dureaza trei zile. Inca din ajun se scot sfintele moaste din  catedrala si doua zile si nopti credinciosii stau la rand pentru inchinare. In seara zilei de 14 octombrie, praznicul se încheie cu o procesiune in jurul catedralei, avand in frunte pe mitropolitul Moldovei care, impreuna cu preotii si credinciosii, cu lumanari in maini, poarta racla cu sfintele moaste, in sunetul clopotelor si al frumoaselor cantari bisericesti.

Dumnezeu Cel Sfant si Vesnic sa ne faca si pe noi mostenitori Imparatiei Lui impreuna cu cei sfintiti.

Pr. Dr. Mihai Stanciu

 Traditii si obiceiuri din popor

In limba greaca paraskevi inseamna ”a cincea zi a saptamanii, vineri”. Astfel, in traditia populara, Sfanta Parascheva mai este numita si Sfanta Vineri. Ea este perceputa ca fiind ”mare la trup si urata la chip”, dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. Este considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea. In aceasta zi se ingroapa vara si toamna. Se spune ca, daca frunzele copacilor ingalbenesc si cad repede, este semn ca anul care vine va fi belsug de roade.  Acum femeile merg la biserica si impart multe bucate saracilor. Tot acum se imparte must, vin si paine, iar conform unor superstitii, este interzis sa se imparta poamele cu cruce, adica nuci, castraveti sau pepene rosu. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele. Se spune ca asa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie, dar si celelalte sarbatori de peste an. Turmele de oi se pregatesc pentru iernat. In dimineata zilei de 14 octombrie, ciobanii verifica felul in care au dormit oile. Daca stau gramada, e semn ca va fi iarna grea, geroasa. Daca sunt imprastiate, iarna va fi blanda. Si, daca de Sfanta Parascheva nu ploua, atunci iarna va veni curand. In fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iasi, unde se afla moastele sfintei.