New News Buzau header

“FOFILEALA” BOR – RASPUNS NAUCITOR AL PURTATORULUI DE VORBE – BANESCU: "Preotii comunitătilor de etnie romana din Ucraina, (prigoniti – n.r.) nu apartin de Patriarhia Romana. Au datoria de constiinta sa se adecveze!”

prigonire preoti ortodocsi Ycraina Banescu BORIata ce putem citi la inodorul, insipidul si incolorul Vasile Bănescu, purtatorul de vorbe al BOR (legat de prigonirea preotilor ortodocsi din Ucraina): “Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română. Au datoria de constiinta sa se adecveze” (BASILICA). Adica…cum? Sunt mai putin ortodocsi, sau trebuie sa apartina de BOR pentru a nu mai fi prigoniti? Ce inseamna acest raspuns lipsit de cea mai crestineasca empatie si iubire? Nu iti e rusine….ratatule? Sunt ei cetateni romani declarati? Sau chiar daca nu …sunt ei oameni? Crestini? Le negam pana si asta? Sa ne aducem aminte de prigonirile din acele tinuturi, sau de altele din Ardeal si Moldova? Ei ce vina au? Asta e raspunsul ofiocial al BOR…”Biserica mama…a neamului”?

Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a oferit luni o declarație către presă în care explică situația ecleziastică a comunităților de români ortodocși din Ucraina.

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a subliniat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că la nivel local persistă încă o ambiguitate privind structurile ecleziastice din Ucraina care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului.

El a menționat că Biserica Ortodoxă Română a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

„Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”.

Vasile Bănescu a spus că „situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În situația ecleziastică din Ucraina, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a menționat, încă din 2019, că va ține seama cu prioritate de cele peste 120 de parohii ortodoxe românești, aflate în Ucraina, în special în zona Bucovinei de Nord. S-a precizat atunci că este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român.

SURSA: Basilica

Comentarii si introducere – Iulian Gavriluta

 

P.S. Sa ne aducem aminte ca in perioada dinaintea razboiului, Patriarhia Romana a infiltrat preoti in Biserica din Ucraina (si nu numai!) avand grija sa treaca cu forta patrimoniul acesteia la BOR, neavand nicio intentie de discutii oficiale intre administratiile bisericesti sau/si credinciosi. Practica nu este noua,deoarece aceste actiuni viclene se intampla in toata diaspora romaneasca si totul seamana izbitor cu constrangerile de acum din Ucraina! Sa ne aducem aminte ca, inca din comunism, BOR si Securitatea s-au infiltrat in diaspora creand Biserici paralele si luand cu "japca" patrimoniul credinciosilor de acolo (biserici, cladiri, terenuri), desi erau legal si canonic organizati (cazul pe care-l cunosc personal si care a luat amploare este cel din SUA - disputa dintre ROEA si Arhiepiscopia Romana de acolo - IPS Nathanael si IPS Nicolae. Pentru edificare cititi istoria reala a ROEA din SUA! Tin legatura permanent cu preotii si credinciosii din America si cunosc in amanunt luprele din trecut si prezent - vezi LINK)!

I.G.