RUJEOLA REVINE! Buzaul se mentine in topul judetelor ca numar de cazuri

RujeolaNumărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania este 15.857, din care 61 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).”Cel de-al 61-lea deces datorat coinfecţiei cu virus rujeolic şi virus gripal, confirmat serologic, a fost raportat la o persoană de sex masculin, în vârstă de 41 de ani, cu antecedente vaccinale antirujeolice necunoscute, din judeţul Vrancea”, a transmis CNSCBT. La persoana respectivă s-a confirmat şi virus gripal tip A. CNSCBT a mai transmis că, în ultima săptămână, au fost raportate 66 de cazuri nou confirmate în 10 judeţe. Cele mai multe cazuri, respective 28, s-au înregistrat în judeţul Neamţ. S-au mai înregistrat cazuri de rujeolă în judeţele Bihor (13), Salaj (7), Buzău (6), Iaşi (4), Bacău (2), Suceava (2), Vrancea (2), Botoşani (1) şi Teleorman (1). Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Epidemia de rujeolă a început în România în primăvara anului 2016 și s-a suprapus cu o lipsă acută de vaccin pe piața din România. Conf.Dr.Tudor Ciuhodaru a alcătuit un mini-ghid cu ce trebuie să știţi despre această boală:

- Rujeola este o boală infecţioasă acută. La cei neimunizaţi evoluţia acestei viroze este adesea severă şi potențial letală.

- Este o boală extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.

- Evoluează endemoepidemic cu epidemii mai extinse la 3-5 ani.

- Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Are o sensibilitate crescută la căldură şi ultraviolete. Are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe.

- Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.

- Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.

- Măsurile de prevenţie constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor. Virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare.

Sursa - cnscbt.ro, a1.ro

A.M.

Ce părere aveti: se mai respectă de către medici - Jurământul lui Hippocrate? Stiti ce contine el?

Juramantul lui HipocrateJurământul lui Hippocrate este un jurământ care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale. Este atribuit lui Hippocrate, medic din Grecia antică. Multe din principiile acestui jurământ sunt și astăzi valabile, ca păstrarea secretului profesional sau interzicerea relațiilor intime cu pacienții. Altele sunt subiecte controversate, cum ar fi interzicerea avortului sau a eutanasiei. În multe universități, absolvenții facultăților de medicină rostesc la sfârșitul ceremoniei de încheiere a ciclului universitar jurământul lui Hippocrate:

CUM poți verifica dacă medicul care urmează să te consulte sau opereze are dreptul de a profesa în România? Afla AICI

Angajari asistente medicalePe site-ul Colegiului Medicilor din România este pus la dispoziție un registru unde se poate căuta care este statusul unui medic din punct de vedere profesional. După cazul falsului chirurg italian, Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, alte cazuri de acest gen, ar fi bine să verificaţi statusul unui medic înainte de o a efectua o vizită la respectivul medic.În acest registru vor apărea informaţii despre judeţul de apartenenţă la Colegiul Medicilor, numele, statusul şi specialitatea. La accesarea site-ului Registrul Medicilor din România veţi fi întâmpinaţi de următorul mesaj:

“În vederea utilizării acestui website, vă rugăm să tineţi cont de următoarele aspecte:

– Datele disponibile pe această pagină au caracter informativ şi sunt actualizate periodic.

– Datele publicate pe această pagină nu reprezintă starea de fapt a situaţiei membrilor, aceasta putându-se confirma numai de către colegiul teritorial al cărui membru este medicul.

– Datele publicate pe site-ul Colegiul Medicilor din România au fost colectate, verificate, introduse şi actualizate de colegiile teritoriale ale medicilor.

– Responsabilitatea asupra conţinutului datelor revine în exclusivitate colegiilor teritoriale ale medicilor.

– Dreptul de a modifica şi transmite datele în vederea afişării de către Colegiul Medicilor din România aparţine colegiilor teritoriale ale medicilor.

– În cazul în care datele nu corespund realităţii/ situaţiei actuale, medicul se poate adresa în scris colegiului teritorial. Refuzul înscrierii, al reînscrierii sau al menţinerii datelor în Registrul unic al medicilor se contestă de către medic la consiliul colegiului teritorial al cărui membru este.”

Pe acest site puteţi căuta un medic după nume, prenume sau codul de identificară profesională. După verificare, în dreptul rubricii status va apărea unul dintre următoarele statusuri: activ, inactiv, fost membru, neconfirmat. Legenda pusă la dispoziţie de site-ul colegiului medicilor are următorul cuprins:

“Activ – status acordat medicului membru al C.M.R. care îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei;

Inactiv – status acordat medicului membru al C.M.R. care nu îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei;

Fost membru – medicul care a deţinut în trecut calitatea de membru al C.M.R.;

Neconfirmat – datele medicul trebuie validate direct de către Colegiul Teritorial al cărui membru este.”

Sursa: zf.ro

A.M.

Confirmare PPA la un mistreț din fondul de vânătoare 42 Aldeni, UAT Cernătești

mistret PPAA fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un porc mistreț găsit mort în fondul de vânătoare 42 Aldeni, pe raza administrativ teritorială a UAT Cernătești. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț. A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost împușcat porcul mistreț, compusă din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Cum poți fi asigurat la sănătate fără costuri? Detalii AICI

Bolnavi documente decontariÎn legislația în vigoare e prevăzută posibilitatea celor asigurați la sănătate în sistemul public de a lua în întreținere anumiți membri ai familiei. Persoana luată în întreținere dobândește calitatea de coasigurat și are acces la aceleași servicii medicale ca orice persoană asigurată în sistem. Coasiguratul este acea persoană care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, datorită faptului că se află în întreținerea unei persoane asigurate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate în sistem sunt coasigurați, potrivit acestei legi. Dacă vă întrebați de ce nu apar și copiii în enumerarea de mai sus, răspunsul este următorul: ei sunt asigurați automat la sănătate cât sunt minori și, dacă-și continuă studiile, chiar și după 18 ani vor fi asigurați. Asiguratul care vrea să ia în întreținere soțul/soția/un părinte fără venituri trebuie să informeze angajatorul despre acest lucru și să-i dea acestuia anumite documente pe care el să le depună la autorități, documente enumerate în Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1549/2018: act de identitate valabil la data solicitării, original și copie, documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată; o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, o declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.

Calitatea de asigurat la sănătate poate fi verificată oricând, pe site-ul CNAS, cu această aplicație. E bine de știut că cel care este coasigurat nu poate avea și el, la rândul său, coasigurați. Persoanele coasigurate aflate în întreținerea unei persoane asigurate își păstrează calitatea de asigurat și drepturile care decurg din aceasta numai pe perioada în care persoana în a cărei întreținere se află are calitatea de asigurat. Prin urmare, când cel care ia în întreținere pe cineva pierde calitatea de asigurat în sistem, și cel pe care l-a luat în întreținere pierde asigurarea. Coasigurații au acces, la fel ca și cei care-i iau în întreținere, la serviciile medicale din pachetul de bază pentru asigurați.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.

ASTENIA de PRIMAVARA – Ce este, cine este predispus si cum scapam de ea?

Astenia primavaraOficial, calendaristic, mai este putin pana ce vine luna martie si intram in alt anotimp, primavara iar odata cu primavara, lumea ar trebui sa se astepte la un plus de energie, bucuroasa ca iarna si vremea intunecata, friguroasa si urata a trecut. Ce se intampla in schimb? Multe persoane se confrunta cu stari de oboseala si ameteala, cunoscute in termeni generali drept astenie de primavara. Se estimeaza ca una din 10 persoane resimte in acesta