News Buzau new header Craciun

DUPA GRIPA PORCINA DE SARBATORI REVINE GRIPA AVIARA? Ungaria anunță descoperirea unui caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în apropiere de granița cu România

Gripa AviaraUn focar de gripă aviară a fost identificat la o fermă de gâşte din sud-estul Ungariei Foto: Profimedia Un focar de gripă aviară a fost identificat la o fermă de gâşte din judeţul Bekes din sud-estul Ungariei, la frontiera cu România, a anunţat miercuri Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), transmite MTI. Autoritatea a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul. NEBIH a adăugat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului.

Agerpres amintește că la începutul acestei luni, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a descoperit focare de gripă aviară H5N1 la două ferme din judeţul Bacs-Kiskun, din sudul Ungariei. Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui. În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ungaria-anunta-descoperirea-unui-caz-de-gripa-aviara-inalt-patogena-h5n1-in-apropiere-de-granita-cu-romania-2169463

VIDEO - Intalnire dintre reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania si DSP, UPU, SAJ Buzau

Preftc Ticlea medici de familieConstatând importanța demarării proiectului de înființare a unor centre de permanență în vederea degrevării Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, care se confruntă cu o avalanșă de pacienți, din întreg județul, în multe cazuri nefiind vorba de urgențe medicale, coroborat cu un deficit de cadre medicale, Instituția Prefectului-Județul Buzău a organizat luni, 28 noiembrie, o intalnire de specialitate în prezența președintelui Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr.Daniel Coriu.

Citește mai departe...

Luni avem 2 evenimente deosebite legate de sanatatea buzoienilor si proiectele legate de imbunatatirea relatiei cu institutiile de sanatate - DSP, UPU, SAJ si altele

Preftc Ticlea medici de familieConstatând importanța demarării proiectului de înființare a unor centre de permanență în vederea degrevării Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, care se confruntă cu o avalanșă de pacienți, din întreg județul, în multe cazuri nefiind vorba de urgențe medicale, coroborat cu un deficit de cadre medicale, Instituția Prefectului-Județul Buzău anunță că luni, 28 noiembrie, vor avea loc două evenimente ce se vor desfășura în prezența președintelui Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr.Daniel Coriu.

Citește mai departe...

S-A BATUT IN CUIE: CERTIFICATUL VACCINARII E ABUZIV! – Premiera uriasa la Inalta Curte. Vezi aici “Minuta” instantei. Urmeaza un val de procese?

Certificatul de vaccinare e abuziv ICCJJudecatorii Horatiu Patrascu, Mariana Constantinescu si Beatrice Maris au mentinut spectaculoasa sentinta prin care magistratul Amer Jabre de la Curtea de Apel Bucuresti a anulat certificatul verde si l-a suspendat pentru reclamanti, invocand direct Declaratia Universala a Drepturilor Omului (Minuta)

Inalta Curte de Casatie si Justitie a spart gheata in materie de anulare a abuzurilor regimului Iohannis-Arafat impotriva romanilor care au refuzat sa se vaccineze impotriva COVID-19.

Citește mai departe...

NOUTATE! Vizitatorii pacientilor din spitale ar putea avea acces mai bun la informatiile privind apartinatorii internati si vor primi mai multe vesti despre acestia – proiect de lege! De asemenea se schimba orarul de vizitare!

Rafila vizite spitale drepturi pacientiDe curand, ministrul Sănătății – Rafila - a vorbit despre problemele pe care vizitatorii și aparținătorii pacienților din spitale le au de înfruntat atunci când solicită accesul în spital si informatii medicale. “Din păcate, există reguli extrem de stricte privind programul de vizită, fiind astfel un mod dur de a priva ambele părți de prezența persoanelor dragi. Mai mult, există spitale care funcționează după programul și restricțiile impuse de pandemie, lucru de neacceptat”, explica Alexandru Rafila.

Citește mai departe...

14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Modiala a DiabetuluiZiua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

Acest eveniment are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului, în general – cei care au persoane apropiate care suferă de această boală, publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice.

 

Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul din cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieţi omeneşti în ultima suta de ani.

Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet , în fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat (1 deces la 7 secunde ) și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, insuficiența renală, boli neurologice, orbire și amputare.

Unul din doi adulti cu diabet este nediagnosticat, astfel ca multi pacienti neglijeaza boala, iar in momentul diagnosticului complicatiile sunt deja instalate. Totusi, se estimeaza ca mai mult de jumatate dintre cazurile de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

ziua mondiala a diabetuluiIn Romania prevalenta medie a diabetului zaharat de tip 2 ( cea mai frecventa forma de diabet ) este de 11,6 % , iar prevalenta prediabetului este de 16,5 % (conform studiului PREDATORR, Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi).

Primele mentiuni despre diabet sunt cunoscute din papirusul Ebers, scris în Egiptul antic, în jurul anului 1500 înaintea erei noastre, cuprinzând 877 de secțiuni, în care sunt prescrise tratamente pentru numeroase boli. Medicul egiptean Hesy-ra din timpul celei de-a Treia Dinastii Egiptene, a scris, pe la 1550 I.Hr., ca diabetul provoaca “topirea” organismului si ca urina acestor pacienti atragea furnicile, datorita continutului crescut de zaharuri .

In 1921 a fost descoperita insulina, folosita in tratament incepand cu anul 1922, iar in 1923 a inceput utilizarea metforminului.

PRIMELE OBIECTIVE IN COMBATEREA DIABETULUI SUNT PREVENTIA, EFICIENTA SI DIAGNOSTICUL PRECOCE.

Preventia presupune un stil de viata adecvat, cuprinzand o alimentatie sanatoasa, un orar de mese echilibrat, mentinerea unei greutati cat mai apropiate de cea ideala, evitarea fumatului, orar de somn adecvat, activitate fizica, managementul stresului. Fiecare mica modificare in bine facuta in stilul de viata are efecte mari in preventia diabetului. Astfel, mersul pe jos in ritm alert 30 de minute zilnic poate reduce riscul de diabet zaharat tip 2 cu 35-40 %.

DIAGNOSTICUL PRECOCE AL DIABETULUI

Diagnosticul precoce necesita evaluari periodice, la un interval mai scurt in cazul celor cu risc (in special suprapondere, factori genetici, varsta peste 40-45 de ani). Din pacate si diabetul zaharat tip 2 la copil si adultul tanar este in continua crestere, existand riscul sa devina o problema globala de sanatate publica.

Depistarea diabetului in stadiile incipiente asigura o speranta de viata mai mare si cu o calitate a vietii mai buna, in conditiile atingerii si mentinerii obiectivelor terapeutice. Acestea sunt, pentru pacientul diabetic, in general :

Hemoglobina glicata HbA1c sub 7%

Glicemia preprandiala 80 – 130 mg/dl

Glicemia postprandiala masurata la 1 -2 ore dupa masa sub 180 mg/dl*

Obiectivele glicemice se vor individualiza in cazul fiecarei persoane in parte, fiind extrem de importanta colaborarea pacientului, medicului curant, familiei, asistentului medical si psihologului.

PREVENTIA SECUNDARA A DIABETULUI

preventie diabetPreventia secundara, adica evitarea complicatiilor diabetului, necesita eforturi pentru a atinge si mentine tintele glicemice, atat prin dobandirea unor obiceiuri sanatoase (de exemplu urcatul pe scari in loc de utilizarea liftului, inlocuirea bauturilor acidulate si a sucurilor de fructe cu apa, ceai si consum moderat de fructe in stare proaspata), cat si prin utilizarea mijloacelor medicamentoase adecvate la momentul oportun. Exista in prezent multe clase de medicamente implicate in tratamentul diabetului zaharat tip 2, exista ghiduri si protocoale pentru utilizarea lor, ceea ce ofera alternative terapeutice eficiente, obligatoriu insa alaturi de un stil de viata sanatos, mentinut toata viata, diabetul fiind o boala cronica. Atingerea obiectivelor glicemice nu inseamna vindecarea si renuntarea la dieta si tratament, asa cum interpreteaza gresit uneori pacientii.

De peste 20 de ani intalnesc zilnic pacienti cu diabet zaharat si constat ca, in timp ce posibilitatile de interventie terapeutica s-au diversificat si au devenit tot mai eficiente si mai usor de administrat, diagnosticul este stabilit inca dupa ani de evolutie “in umbra” a bolii, regimul alimentar este frecvent gresit inteles si prea putin acceptat, iar pacientii si familiile lor se confrunta cu o multitudine de dificultati si neclaritati in acceptarea si intelegerea bolii.

DE RETINUT !!

Asa ca, de Ziua Mondiala a Diabetului, dar si in restul anului, trebuie sa nu uitam sa ne testam glicemia si sa ii sustinem pe cei ce sunt “mai dulci” pentru a-si ACCEPTA boala si a ACTIONA pentru mentinerea glicemiilor cat mai aproape de valorile normale.

 

SURSE: Wikipedia, memormed.ro