Boala “limbii albastre” (Bluetongue) la animale se raspandeste cu repeziciune - 49 de focare in 12 localitati din judet

Potrivit Institutiei Prefectului, in prezent, in judetul Buzau sunt in jur de 49 de focare ale bolii “limbii albastre” (Bluetongue) in 12 localitati. In lipsa unei solutii concrete, de dezinsectie sau carantina, Prefectura tine sa precizeze printr-un comunicat de presa amanunte despre aceasta epidemie, tinand sa linisteasca populatia alarmata pe drept cuvant:

“Tinand cont de aparitia unor focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) in Romania, boala care nu afecteaza omul, dar genereaza pagube economice, informam populatia judetului Buzau asupra semnelor clinice, a speciilor receptive si a masurilor care trebuie luate pentru a preveni aparitia bolii.  Boala este cauzata de un virus care este transmis de o specie de insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale si afecteaza toate rumegatoarele. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului. Principalele semne de boala sunt: hipertermia, salivatia excesiva care treptat se transforma in secretii muco-purulente, formand prin uscare cruste la nivelul narilor si botului. Ulterior apar edeme (umflaturi) pe buze, fata, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate  de edematierea limbii care face respiratia foarte dificila. Animalele slabesc progresiv, din cauza dificultatilor in hranire, iar productia de lapte scade, pana la incetare. Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la 100%din efectiv. Nu exista tratament specific, animalele se pot vindeca in 7-10 zile. Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice pentru a distruge insectele care transmit boala. Proprietarii de animale au obligatia sa  anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau taierii de necesitate. In plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau  sub coordonarea directa a Instituției Prefectului Județul Buzau a organizat intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, și cu reprezentantii autoritaților publice locale din localitațile in care sunt active focare de bluetongue fiind informate și unitațile administrativ teritoriale din imediata vecinatate animale, cu privire la:

              a) profilaxia generala ce trebuie respectata pentru prevenirea introducerii virusului bluetongue in zonele actualmente  libere de boala

              b) masurile de restrictie a circulatiei animalelor” .

 

I.G.