ITI AMORTESC DEGETELE? Poti suferi de Sindromul MORTON. Afla AICI totul despre cauze, simptome, tratament

Sindromul MORTONDacă aveţi dureri la nivelul tălpii piciorului, iar degetele vă amorţesc atât de mult încât uneori simtiţi nevoia chiar să vă descălţaţi, aţi putea suferi de sindromul Morton. Această afecţiune este de multe ori confundată cu metatarsalgia.

Care sunt diferenţele şi cum se tratează?

Iata ce sfaturi ofera dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie-traumatologie cu competenţe în chirurgia gleznei şi piciorului. "Cine spune: "Da, m-am descălțat de două ori pe stradă" înseamnă că a avut o durere atât de importantă încât este datorată prinderii unui nerv între capetele metatarsienelor 3 și 4. Este un nerv care este prins într-un spațiu inextensibil și atunci se produce o tumefiere a nervului. Nu este o tumoră, ci este un nerv care s-a hipertrofiat și care provoacă nu numai durere, ci și amorțire," explică dr. Marius Uscatu. Sindromul Morton poate apărea la orice vârstă, cele mai afectate fiind femeile. "Cauza este o încălțăminte mult mai strâmtă decât o cere piciorul," precizează medicul. Diagnosticul este 100% clinic, bazat pe examinarea directă și pe anamneză (istoricul suferinței și datele pacientei). Piciorul este adesea aparent "normal", fiind lipsit de bătătură, specifică metatarsalgiei. Tratamentul poate fi simplu. "Schimbarea încălțămintei rezolvă în proporție de 90 - 95%. Însă, din păcate, femeile nu prea acceptă acea încălțăminte suficient de largă încât să rezolve problema, și se ajută la un tratament chirurgical," spune dr. Marius Uscatu.

Ce este?

Problema are mai multe nume: Sindromul Morton, neuroma lui Morton, boala lui Morton, metatarsalgia lui Morton, fibroza perineurală, degetul lui Morton. Aceasta este o îngroșare benignă pe picior, constând din țesut fibros. Există o îngroșare pe nervul plantar al piciorului. În majoritatea cazurilor, patologia este unilaterală, deși uneori se dezvoltă pe ambele picioare. Cel mai adesea, sindromul Morton apare la femei, deoarece poartă pantofi înguste pe un toc incomod. Dar bărbații sunt, de asemenea, susceptibili la această boală.

Cauzele fibrozei peritoneale Morton

Dezvoltarea bolii este provocată de următoarele motive:

 • Excesul de greutate. Motivul se referă la cele mai frecvente în această boală. Picioarele se confruntă cu o sarcină grea, în urma căreia începe să crească țesutul fibros al nervului plantar.
 • Purtarea frecventă de tocuri înalte. Sarcina pe picioare crește, ceea ce provoacă un proces inflamator în zona nervului plantar.
 • Selecție greșită a pantofilor după dimensiune și volum. Stoarcerea lungă a piciorului în pantofi strânși traumează fibrele nervoase.
 • Leziunile rezultate (fracturi, vânătăi, vânătăi) de-a lungul nervului și boli cronice.
 • Piciorul plat transversal.
 • Oblicarea aterosclerozei picioarelor, care cauzează blocarea vaselor picioarelor cu plăci de colesterol.
 • Tumorile.
 • Activitatea fizică.
 • Simptomele bolii

Dacă bănuiți că aveți un Morton neuroma,simptomele se vor manifesta în funcție de neglijarea bolii. Acest proces depinde de gradul de iritare a nervilor de către țesuturile din apropiere. Pentru o lungă perioadă de timp, piciorul nu are disconfort în timpul mersului pe jos, dar când regiunea interdigitală este stinsă, apare o durere slabă. Pe măsură ce țesutul fibros crește, nervii presei osoase metatarsale de pe ambele părți de pe cele două părți, iar țesuturile umflate și hematomul exacerbat acest efect. Prima plângere este cel mai adesea asociată cu amorțirea senzațiilor de picior și neplăcut în procesul de mers pe jos lung. Boala lui Morton este deosebit de dureroasă pentru cei care preferă încălțămintea cu tocurile, deoarece presiunea asupra zonei neuromului crește. Ardeți simptomele în țesuturi picioarele și degetele. O furnicătură internă este, de asemenea, vizibilă în acest moment. Există o senzație de obiect străin în spațiul intercelular. Exacerbările se rostogolesc în valuri: perioada de odihnă se suprapune cu durere intensă. Sindromul lui Morton îl împiedică să stea în picioare pentru o lungă perioadă de timp. Durerea devine foarte puternică, dar dacă vă scoateți încălțămintea și vă masați picioarele, atunci aceasta scade sau dispare complet. Dezvoltarea ulterioară a bolii creșteintensitatea durerii. Obține un caracter pulsatoriu, iar intervalele dintre atacuri sunt reduse semnificativ. Lipsa tratamentului duce la faptul că boala lui Morton provoacă durere constantă, care încetează să depindă de calitatea încălțămintei și de durata plimbărilor. Nici masajul, nici durerile de odihnă nu se elimină. Una dintre trăsăturile bolii este faptul că simptomele pacientului pot dispărea complet și nu se repetă de câțiva ani. Dar boala nu trece, dar pare să înghețe. La ce punct pare imposibil de prezis. În plus, trebuie remarcat faptul că manifestările externe pe picior pentru un anumit neurom nu sunt vizibile.

Diagnosticul patologiei

Întrebarea naturală a unui pacient cu un sindromMorton - care doctor tratează această boală? Simptomele acestei boli pot fi adresate unui neurolog, chirurg sau ortoped. În primul rând, medicii efectuează o interogare a pacientului și examinarea piciorului problemei. Uneori, acest lucru este suficient pentru a face un diagnostic. Pentru clarificare, un specialist poate referi un pacient la o radiografie, RMN sau ultrasunete. Aceste examinări fac posibilă determinarea locației exacte a neuromului și indicarea dimensiunilor acestuia.

Metode de tratament

Dacă boala nu este declanșată rău, atunci pacientulare posibilitatea de a alege modul în care va fi tratat neuromusul lui Morton: tratamentul la domiciliu (conservator) sau chirurgia. Cu toate acestea, decizia trebuie să se bazeze pe opinia unui specialist. După cum înțelegeți, fiecare metodă de tratament are argumente pro și contra.

Metoda conservatoare

Dacă pacientul nu este de acord că este necesară o intervenție chirurgicală, medicul va alege o metodă conservatoare de tratament:

 • Pentru a reduce încărcătura pe picior, se recomandă să mergeți mai puțin și să nu stați mult timp într-un singur loc.
 • Pentru a preveni compresia, pacientul va trebui să-și reconsidere preferințele în pantofi. Pantofii și cizmele ar trebui să fie pe un călcâi redus și cu nasuri largi.
 • În pantofi, trebuie să introduceți tălpi ortopedice cu garnituri. În anumite cazuri, sindromul lui Morton necesită purtarea separatoarelor de degete.
 • Este necesar să se efectueze masajul zilnic al piciorului de la glezne până la vârful degetelor.
 • Medicul prescrie administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (tablete sau unguente). Poate fi Ibuprofen, Nimesulit, Diclofenac.
 • Dacă este necesar, sunt prescrise corticosteroizi.

Pro și Contra metodei conservatoare

Principalul avantaj al acestei metode de tratament este absențadurere postoperatorie și perioadă lungă de reabilitare. Tratamentul conservator poate fi efectuat fără pregătirea foii de concediu medical. Pacientul trăiește în ritmul obișnuit, doar adaugă câteva elemente obligatorii la rutina zilnică. Minusul acestei metode este durata cursului (ca dejasa spus, cu diagnosticul de "neuroma lui Morton", tratamentul la domiciliu poate dura până la trei luni). Adesea, pacienții pur și simplu nu au răbdarea să finalizeze cursul. În plus, medicamentele prescrise pot da efecte secundare și pot afecta activitatea altor organe și sisteme. În plus, metoda nu ajută întotdeauna.

Mod operativ de tratament

Un tip operativ de tratament este oferit pacienților la un stadiu târziu al neuromiei sau în absența rezultatelor terapiei conservatoare. Operația poate fi efectuată în mai multe moduri:

 • Îndepărtarea tumorii prin incizie. Aceasta este operația cea mai simplă care elimină sindromul Morton. Țesutul fibros este îndepărtat împreună cu o mică parte a nervului. Suturile postoperatorii sunt eliminate în a paisprezecea zi. O astfel de intervenție este considerată a fi minim invazivă. A doua zi, pacientului i se permite să-și încarce ușor piciorul.
 • Ocazional, pacientul trebuie să efectueze excizia părții inflamate a piciorului. Această metodă radicală duce la pierderea sensibilității degetelor, durerea nu se simte în viitor.
 • În cazuri rare, se folosește metoda fracturilor osoase artificiale. Reabilitarea după o astfel de intervenție este amânată pentru o lună sau mai mult.
 • VA DORIM SA AVETI SANATATE MAXIMA!

Sursa - digi24.ro, ro.ruarrijoseph.com

A.M.