Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii. Când vine următorul lot de vaccinuri în România

Vaccinare DSP BuzauVaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra.

 

În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați și reprezentanților companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere - undeva în jurul datei de 20 noiembrie. Vaccinul antigripal lipsește în acest moment atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, deși imunizarea ar fi trebuit să înceapă, în mod normal, în luna octombrie.Vaccinul administrat gratuit pentru anumite categorii este așteptat în cabinetele medicilor de familie în jurul datei de 20 noiembrie. În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume. Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.

Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în țara noastră, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal", în condițiile în care "volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent". Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat medicul Sandra Alexiu. Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."

Când ajunge vaccinul în cabinetele medicilor de familie?

În cabinetele medicilor de familie, o a doua tranșă de vaccinuri este așteptată în jurul datei de 20 noiembrie, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Când vom putea cumpăra vaccin antigripal din farmacii?

Vaccinul antigripal ar putea reveni în farmaciile din România la finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. O nouă livrare de vaccinuri este planificată în România la finalul lunii noiembrie, au declarat reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial.

De ce medicii de familie nu au vaccinul nici la începutul lunii noiembrie?

În cabinetele medicilor de familie, vaccinul este administrat gratuit doar categoriilor de persoane considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii. Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, 1,5 milioane de doze de vaccin - cu 200.000 mai multe decât anul trecut. Prima tranșă de vaccinuri din cele 1,5 milioane de doze cumpărate de Ministerul Sănătății a ajuns în România luna trecută, însă medicii de familie au primit atunci o cantitate foarte mică, iar majoritatea dozelor de vaccin au mers către spitale, pentru imunizarea personalului medical, către centrele care găzduiesc bătrâni instituționalizați și în centrele de refugiați. "Nu știu de ce întotdeauna consideră că la medicii de familie trebuie să ajungă ultimele", spune Sandra Alexiu, care a explicat că acest lucru se întâmplă în fiecare an - medicii de familie primesc ultimii vaccinul. Luna trecută, un medic de familie a primit, în general, doar câteva zeci de doze. Sandra Alexiu, care este medic de familie în Ilfov, spune că a primit, din prima tranșă de vaccinuri, doar o zecime din numărul de doze pe care l-a solicitat. Abia la sosirea în țară a celei de-a doua tranșe de vaccinuri, medicii de familie speră să primească un număr de doze cât mai apropiat de numărul celor solicitate. Acest lucru ar urma să se întâmple în jurul datei de 20 noiembrie.

De ce lipsește vaccinul și din farmacii?

Persoanele care nu intră în categoriile cu risc, dar vor totuși să se vaccineze, au opțiunea de a cumpăra vaccinul din farmacii - prețul nu depășește 50-60 de lei. Vaccinul lipsește însă, anul acesta, și din farmacii, ceea ce reprezintă un lucru mai puțin obișnuit.

Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu.

Cum s-a ajuns ca vaccinurile din farmacii să fie de 5 ori mai puține decât cererea? "În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", au reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial. "Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie. Astfel, oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți 2 producători farmaceutici", mai spun reprezentanții Sanofi.

Vaccinul, întârziat în întreaga lume după ce una dintre tulpini a fost decisă mai târziu

Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat medicul Sandra Alexiu."De obicei, trebuia în jur de 15 octombrie, poate chiar 1 octombrie, să fie deja la noi. Anul acesta a fost însă o problemă pentru că una dintre tulpinile din vaccin a apărut mai târziu. Este o problemă la nivel internațional, vaccinul vine mai târziu în toată lumea, fiindcă sursa de la a patra tulpină a trebuit să fie schimbată. Vaccinul este compus din 4 tulpini și una dintre ele a fost decisă mai târziu decât se întâmpla de obicei. Din această cauză, toată schema vaccinului, care e aceeași pentru întreaga lume, a fost decisă cu o mică întârziere. Din acest motiv, calendarul din toată lumea s-a decalat", a precizat Sandra Alexiu.

Sursa - hotnews.ro

A.M.