Cardurile de sănătate nu mai sunt necesare până la finalul lunii iunie

Card sanatateÎn contextul în care țara noastră a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă, din cauza epidemiei de coronavirus, autoritățile au stabilit recent ca până la finalul lunii iunie să nu se mai folosească cardurile de sănătate.

Mai mult, unele consultaţii medicale se pot face de la distanță, dar până la data de 30 septembrie 2020. Aceste măsuri sunt cuprinse într-o ordonanță de urgență a Guvernului, publicată joi în Monitorul Oficial. OUG nr. 70/2020, ale cărei prevederi se aplică de joi, stabilește ca, în următoarea perioadă, pacienții, medicii sau farmaciștii să fie scutiți de folosirea cardului național de sănătate. De asemenea, consultațiile medicale se pot acorda și la distanță, în cazul în care este posibil. Din comunicatul de presă transmis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) aflăm că folosirea cardurilor de sănătate nu va mai fi necesară până la data de 30 iunie 2020, pentru serviciile medicale și farmaceutice.

“Toate serviciile medicale și farmaceutice vor fi acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate până la data de 30 iunie 2020, fără să fie necesară utilizarea cardului național de sănătate”, scrie în comunicat. Tot în informarea făcută de CNAS scrie că, până la data de 30 septembrie 2020, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, pot fi acordate şi la distanţă. Totuși, aceste termene indicate de CNAS nu sunt clar reglementate în OUG nr. 70/2020, din cauza unor greșeli de redactare. Este posibil ca prevederile ordonanței să fie rectificate în curând. Totodată, actul normativ stabilește și suspendarea obligației de a înregistra în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, în cel mult trei zile lucrătoare, a serviciilor medicale și a serviciilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate offline, precum și a dispozitivelor medicale eliberate astfel. În ceea ce privește acordarea concediului medical, certificatele aferente se eliberează de către medicii de familie, după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării carantinei. Certificatele de concediu medical eliberate se pot transmite electronic de către medicii curanți către persoanele asigurate și de către persoana asigurată către angajatori sau casele de asigurări de sănătate. Reamintim că starea de alertă s-a instituit la data de 15 mai 2020, pentru 30 de zile, urmând să se stabilească ulterior dacă și aceasta va fi prelungită, asemenea stării de urgență.

Sursa - avocatnet.ro

A.M.