50 de măști de protecție oferite GRATUIT persoanelor defavorizate

Masti protectie persoane defavorizatePersoanele defavorizate vor primi gratuit câte 25 de măști, timp de două luni, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Pentru achiziționarea acestor măști, Executivul a acordat 230 de milioane de lei. OUG nr. 78/2020, ale cărei prevederi se aplică de vineri, stabilește că anumite categorii sociale pot primi măști gratuite din partea statului, timp de două luni de zile. Este vorba despre:

persoanele care fac parte din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 (venitul minim garantat);

persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010;

pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de maximum 704 lei (valoarea pensiei sociale minime garantate, acordată în baza Legii nr. 196/2009);

persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri doar din prestațiile sociale acordate în baza Legii nr. 448/2006.

Pentru achiziționarea celor 50 de măști de persoană (25 de măști pe lună, timp de două luni), Guvernul alocă 230 de milioane de lei. Măștile vor fi distribuite beneficiarilor de autoritățile locale, în termen de maximum trei zile de la data primirii. În ceea ce privește acordarea gratuită a măștilor de protecție persoanelor defavorizate, Hotărârea Parlamentului nr. 5/2020 stabilește că Guvernul are obligația de a pune la dispoziție măști de protecție cu titlu gratuit, familiilor și persoanelor defavorizate. Reamintim că purtarea măștii în spațiile publice închise, în magazine, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă este obligatorie pe perioada stării de alertă, care urmează să se încheie la data de 16 iunie 2020. Însă, autoritățile o pot prelungi cu 30 de zile dacă se constată o creștere bruscă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

Sursa - avocatnet.ro

A.M.