New News Buzau header

Provincia canadiană New Brunswick urmărește 48 de cazuri ale unei noi boli misterioase a creierului. Această boală a pus pe gânduri neurobiologii.

boala necunoscuta creierPacienții, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani, au început să experimenteze o varietate de simptome, inclusiv agresivitate, anxietate, depresie, dureri musculare și spasme, relatează BBC. Mai mult, unii pacienți au dezvoltat insomnie, afectarea limbajului și chiar pierderea rapidă în greutate și atrofia musculară.

Mai mulți pacienți au experimentat chiar halucinații, inclusiv „iluzie Capgras” tranzitorie, o tulburare psihiatrică în care un pacient începe să creadă că un prieten apropiat sau un membru al familiei a fost înlocuit de un impostor.

Această boală a creierului poate fi letală

Roger Ellis, un bărbat în vârstă de 60 de ani, născut și crescut în peninsula Acadiană din New Brunswick, zona în care s-au produs multe dintre cele 48 de cazuri, a prezentat multe dintre aceste simptome.

„A avut halucinații, scădere în greutate, agresivitate, vorbire repetitivă”, a declarat pentru BBC fiul lui Ellis. „La un moment dat, nici nu putea să meargă. Așadar, după trei luni de la manifestarea simptomelor pentru prima oară, am mers la un spital și acolo ne-au pus că o să moară – dar nimeni nu știa de ce”.

La început, medicii care l-au consultat pe Ellis au bănuit că este vorba despre un caz de boală Creutzfeldt-Jakob (CJD), o afecțiune degenerativă cerebrală fatală și rară. Dar testele lui Ellis au venit negative, împreună cu nenumărate alte teste.

„Prima noastră idee comună este că există un element toxic dobândit în mediul acestui pacient care declanșează modificările degenerative”, a declarat medicul lui Ellis, Alier Marrero.

De asemenea, medicii nu exclud o legătură cu expunerea la o „excitotoxină” precum acidul domoic, care a provocat mai multe incidente de otrăvire alimentară în 1987 în provincia vecină, Insula Prințului Edward.

Dar rămân mult mai multe întrebări decât răspunsuri.

„Trebuie să ne întoarcem la primele simptome ca să descoperim ce are”, a declarat Neil Cashman, neurolog al Universității din Columbia Britanică, pentru BBC. „În acest moment, practic nimic nu poate fi exclus”.

SURSA: BBC