Tort de clatite cu frisca si visine

Un tort racoritor, dulce acrisor, de vara, sub forma de piramida din clatite umplute cu visine si acoperit cu multa frisca. Este un desert de inspiratie moldoveneasca si se mai numeste si „Cușma lui Guguta”. Eu am aflat de existenta lui dupa ce a fost preparat la „Cireasa de pe tort”, iar dupa o cautare pe google, am constatat ca este un desert foarte popular in Republica Moldova, existand si o poveste amuzanta, conform careia Guguta este un baiat ce poarta pe cap o caciula foarte mare in forma de piramida, care, ca prin minune, se face si mai mare si incap sub ea toti prietenii frigurosi ai baiatului. Buna poveste, bun tort! Ingrediente Tort de clatite cu frisca si visine Pentru 10 clatite: 4 oua, 500 ml lapte, 3 linguri zahar, 1 vf cutit sare, 4 linguri ulei, esenta de vanilie, 2 cani faina Pentru umplutura si decor. 1 borcan visine fara samburi din compot, 200 ml frisca lichida indulcita,

100 ml smantana fermentata (acra),1-2 linguri zahar pudra, esenta de vanilie, sos de ciocolata pentru decor. Mod de preparare: Tort de clatite cu frisca si visine

Clatite

    Ouale se bat bine cu zaharul.

    Se adauga sarea, esenta de vanilie, uleiul, apoi toata cantitatea de faina.

    Se toarna laptele, putin cate putin si amestecand bine cu telul in forma de para,

    pana ce se obtine un aluat fluid, fin si uniform.

    Se prajesc 10 clatite intr-o tigaie antiaderenta din teflon si se lasa sa se raceasca.

 

Umplutura

 

    Visinele se scot din compot si se lasa sa se scurga.

    Se mixeaza frisca lichida pana isi mareste volumul.

    Peste frisca se adauga smantana, esenta de vanilie si zaharul,

    apoi se mai mixeaza putin pana se amesteca totul.

 

tort de clatite cu frisca si visine_ (1)Asamblarea tortului

 

    Fiecare clatita se umple cu visine si se ruleaza strans.

    Pe un platou dreptunghiular se intinde mai intai un strat subtire de frisca,

    apoi se aseaza la rand patru clatite cu visine.

    Se acopera cu frisca, se niveleaza, apoi se aseaza un alt rand de trei clatite,

    lasand in ambele parti cate o margine goala, pentru a da forma piramidei.

    Se aseaza apoi doua clatite, iar la final una, chiar pe mijloc.

    Tortul se imbraca in frisca si se stropeste cu sos de ciocolata.

    Se poate decora cu visine sau cu ciocolata rasa.

    Tortul de clatite cu frisca si visine poate fi taiat in felii si savurat

    numai dupa ce a stat cel putin o ora la frigider.

    Pofta buna!

 

Bucataria – marea aventura

Comments are now closed for this entry