New News Buzau header

Un pranz delicios de post cu savoare de ....Bulgur cu vinete si ardei

Bulgur cu vinete si ardeiO mâncare cu specific oriental…Dar,… ce este bulgurul? Bulgur-ul este atât amestecul de boabe de grâu măcinate mare, cât și mâncarea ce conține acest amestec ca principal ingredient. Este des întâlnit în Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Sud.

Cu toate că bulgurul poate conține mai multe tipuri de grâu, de obicei este din grâu tare, cunoscut la noi și ca ”ghircă”. Bulgurul care se comercializează pentru consum este o variantă ce se gătește rapid, grâul fiind curățat, prefiert, uscat și măcinat mare. (Să nu se confunde cu grâul spart care nu este prefiert). Bulgurul se comercializează în toate magazinele arăbești, turcești sau orientale. Este un ingredient ideal pentru cei care preferă regimul vegetarian, fiind ușor de folosit în rețete, cu un conținut de fibre, proteine și vitamine mai mare decât în cazul orezului alb și cu un indice glicemic scăzut.

Ingrediente (pentru 6 - 8 porții)

  • 250 gr. bulgur/ grâu turcesc arăbesc (măcinat mai mare nu din acel pentru salate)
  • 2 vinete medii sau 1 vânătă mare
  • 3 ardei gras roșu (mai mare)
  • 4 roșii mari
  • 2 cepe
  • 3- 4 grăunți de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • sare
  • piper (după gust)

Mod de preparare

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). Cu cât stă însă mai mult la înmuiat, cu atât va fierbe mai repede. (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul. Să nu fie foarte mic.) Se curăță, se spală ceapa, ardeiul și se taie cubulețe (nu foarte mici). Se spală, se decojesc roșiile și se taile cubulețe (nu foarte mici). Se spală și se taie mărunt pătrunjelul. Se curăță și se taie mic usturoiul. Se spală vinetele și se taie cuburi (cu tot cu coajă). Vinetele le-am lăsat la urmă, pentru că oxidează foarte repede.

După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze. Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie puțin și acesta. Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă vinetele, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie și acestea.-După ce vinetele s-au înmuiat foarte puțin, se adaugă roșiile și usturoiul, se amestecă și se lasă pe foc până când amestecul începe să fiarbă. In timp ce mancarea fierbe, se adaugă sarea și boabele de bulgur scurse de apă (acestea sunt acum moi și puțin gelatinoase), se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic amestecând din când în când să nu se lipească. Deși bulgurul va fierbe în sosul lăsat de legume, spre sfârșit, când acesta este aproape fiert, și-a mărit volumul și a ”tras” tot lichidul, mai este necesar ca să picurați câte puțină ( nu toată o dată) apă fiartă (nu vă trebuie mai mult de un pahar de apă), până când bulgurul este fiert bine. Când bulgurul este gata, grâul este fiert, se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat. Bulgurul fiind foarte consistent, se servește simplu, cald, dar este foarte bun și rece.

Poftă bună!

Sursa - gustos.ro


AdSense 4