FOTO - Dincolo de etichete, prin proiectul ,,Ne uneste adolescenta’’ al Colegiului Economic Buzau

Colegiul economic Buzau 1Sa ai idei preconcepute nu ajuta pe nimeni cu nimic. De la aceasta idee am plecat in urma cu cinci ani, cand proiectul ,,Ne uneste adolescenta’’ a fost imbracat in cuvinte, ce s-au transformat apoi in actiuni din suflet, pentru suflet. Cinci generatii de elevi au inteles ca dincolo de aparente, tinerii cu dizabilitati sunt oameni

deosebiti si ca avem foarte multe de invatat unii de la ceilalti. Nonformalul si informalul au luat locul formalului iar de activitatile ce au urmat isi vor aminti, cu siguranta, toti elevii participanti.

 

In acest an scolar alti tineri de la Colegiul Economic Buzau se bucura sa ia parte la activitati atent stabilite. Ultima experienta marca ,,Ne uneste adolescenta’’ le-a oferit celor 28 de elevi de participanti (de la clasele a IX-a si a X-a) noi perspective si, mai ales, noi modalitati de a privi lucrurile. Debutul zilei de vineri, 7 aprilie, s-a facut printr-o excursie, in municipiul Focsani, ce a avut pe ordinea de zi mai multe obiective. Primul, a fost participarea, ca spectatori, la cea de-a X-a  editie a concursului de dans ,,Impreuna pentru viitor’’ realizat in cadrul Strategiei Nationale de Actiune Comunitara (S.N.A.C.). La competitia ce s-a organizat la Teatrul Municipal Focsani  au participat 10 formatii din scolile gimnaziale si liceale din judetul Vrancea. In calitate de sustinatori ai partenerilor nostri (de la CSEI Elena Doamna)  ne-am bucurat foarte tare cand am aflat ca la ambele sectiuni - dans popular si dans modern - formatia reunita a Liceului de Arta ”Gh. Tattarascu” si Centrului Special pentru Educaţie Incluziva”Elena Doamna”, s-a calificat la faza regionala a concursului ce va avea loc la Tulcea.

Momentul artistic a fost urmat de vizitarea scolii speciale, ghid fiindu-ne interpretul autorizat in limbaj mimico-gestual, profesor Lonia Popescu. Ni s-a vorbit despre istoria institutiei, despre cultura surzilor si limbajul mimico-gestual, am exersat dactilemele si am aflat cateva din  secretele comunicarii prin semne. Un alt punct de interes a fost mini-tipografia unitatii care a fost realizata prin proiectul ,,Sens pentru viata’’ al  Fundatiei Sense International  si functioneaza ca un atelier vocational. Elevii de la Colegiul Economic au fost insotiti de profesorii Irina Costianu, Mariuca Budau si Lucia Olteanu.

A cincea editie a proiectului ,,Ne uneste adolescenta’’ nu se opreste aici. Dupa un spectacol plin de culoare, emotie si bucurie si o vizita informala la partenerii nostri, vor urma alte activitati interesante cum ar fi story telling, teatru forum, ateliere de lucru sau intreceri sportive.

E.S.

Colegiul Economic Buzau 2

 

Colegiul Economic Buzau