Festivalul National de Epigrama „Cat e Buzaul de mare” editia a XVII-a

Centrul cultural „Alexandru Marghiloman” al municipiului Buzau şi  Cenaclul  “Nicolae Grigore Mihaescu – Nigrim”, organizeaza in zilele de 13-15 mai cea de a XVII-a ediţie a Festivalului National de Epigrama „Cat e Buzaul de mare”, cu spectacol de gala pentru public in ziua de sambata 14 mai 2016, ora 17,00, la Sala Mare a Consiliului judeţean Buzau. In foaierul salii va fi organizata

 o expoziţie de caricatura cu tema „Mihai Salcutan 7zeci”, prezentata de cunoscutul caricaturist Costel Patrascan. Va fi amenajat un stand de carte de epigrama şi carte de umor, cu cele mai noi apariţii ale genurilor, iar autorii vor oferi autografe.

Festivalul va fi onorat de prezenta acad. Mihai Cimpoi, preşedintele Asociaţiei Uniunilor de Creaţie din Republica Moldova, Mircea Ionescu-Quintus, preşedintele de onoare al Uniunii Epigramiştilor din Romania, George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din Romania, prof. univ. dr. Ştefan Cazimir.

Intr-un regal epigramatic vor fi prezentate ultimele creaţii – epigrame, rondeluri, sonete, fabule, parodii, schiţe umoristice – şi vor fi incrucişate “spadele” in  tradiţionalul duel epigramatic.

Un vechi proverb chinez spune ca „Timpul  pe care il petreci razand este cel petrecut cu zeitaţile”. Epigramiştii sunt convinşi de acest adevar si au pregatit cuvinte de spirit ticluite cu inteligenta pe care le vor raspandi, asemenea pufului de papadie, in gradina interioara a mintii si sufletelor spectatorilor, cu cedinta ca acestia se afla in cautare de subtilitati si emotii intelectuale rafinate, de buna dispozitie, de umor generator de optimism fara de care existenta umana nu poate fi conceputa.

Preşedintele festivalului, Elena Isbasoiu si directorul acestuia, Mihai Salcuţan, vor anunţa şi premia caştigatorii Concursului Naţional de Epigrama cu temele “Interesul poarta fesul” şi “Precum in cer si pe pamant” si pe cei ai Concursului de carte de epigrama şi de proza umoristica aparuta in anii 2015-2016.

Momentele muzicale vor fi susţinute de George Mitrea si Adriana Florentina Stuparu, iar prezentator va fi actorul Adrian Nicolae.

Vineri, 13 mai 2016, ora 16,30, la Centrul cultural „Alexandru Marghiloman” al municipiului Buzau, va avea loc traditionala dezbatere “Cu umorul nu e de glumit”. Vor fi acordate Premiile speciale ale festivalului buzoian, ca semn de preţuire şi de recunoaştere a sprijinului acordat de-a lungul anilor festivalului, epigramei buzoiene şi afirmarii sale in cultura naţionala. In acelasi cadru, cu deosebita incarcatura istorica si culturala, Uniunea Epigramiştilor din Romania va acorda Premiile anului 2015. Atribuirea inaltelor distincţii la Buzau an de an, inca de la initierea acestor „oscaruri” ale epigramei, este gestul de inalta consideraţie şi de recunoaştere a valorii festivalui buzoian, a importanţei acestuia pentru toata mişcarea epigramatica de limba romana.

Tot vineri va fi vernisata, la sediul centrului cultural, expoziţia de caricatura Adrian Bighei.            

La spectacolul de gala sunt invitaţi a participa iubitorii de epigrama, de umor, de carte, de literatura, de voie buna.    

                                                                                      

Mihai Salcuţan            

 

FOTO: Campus TV