„Campanie de depistare precoce a cifoscoliozei la copii de varsta scolara” – actiune derulata in scoli de membrii asociatiei pentru “Imbunatatirea vietii”

Campania de depistare precoce si diagnosticare a cifoscoliozei la copii de varsta scolara este o actiune de informare a elevilor cu privire la efectele netratarii la timp a afectiunilor coloanei, cifoscoliozei la copiii si tinerii de varsta scolara. Prin acest proiect, Asociatia “Imbunatatirea vietii”, face recomandari si da sfaturi parintilor ai caror copii  sunt depistati cu probleme ale coloanei de catre medicii de familie sau de specialitate. „Dupa statisticile Directiei de Sanatate Publica Buzau

si dupa numarul celor care ne cer ajutorul, ne-am dat seama ca un numar covarsitor de copii au probleme. Acesta din cauza lipsei sportului, a statului la calculator, din cauza pozitiei gresite in banca de la scoala, dar, mai ales, din cauza ignorantei parintilor. Dupa primele rezultate, am realizat ca proiectul trebuie sa mearga nu doar pe diagnosticare, ci si pe oferirea unor solutii reale pentru problemele copiilor“, precizeaza Paula Dorina, organizator si fondator al asociatiei aminite. Scolioza sau deformarea coloanei vertebrale este o boala care se intalneste tot mai frecvent la copii. 70% dintre copiii si adolescentii din Romania sufera de aceasta boala, din cauza timpului indelungat petrecut in fata calculatorului. Pentru a preveni si a ajuta copiii care risca sa dezvolte o astfel de afectiune, Asociatia Imbunatatirea vietii desfasoara in Scoala unde copii dumneavoastra invata campania „Campanie de depistare precoce a cifoscoliozei la copii de varsta scolara. Informare mediatizare si constientizare“. Proiectul urmareste informarea elevilor cu privire  la efectele netratarii la timp  a afectiunilor coloanei, cifoscoliozei la copiii si tinerii de varsta scolara. Parintii trebuie sa stie ca deficientele de postura pot afecta sanatatea copilului pe termen lung si, de aceea, trebuie corectate din timp. Insa, acestia trebuie sa duca din timp copilul la control. „Este foarte important ca un copil care are scolioza sa fie ajutat de un kinetoterapeut specializat in corectarea deficientelor posturale. Pentru o afectiune simpla, sunt suficiente cateva exercitii recomandate de un specialist, transpuse in joc, pentru a fi percepute pozitiv de copil. Analiza posturii copilului este insa utila pentru toate ramurile medicale, deoarece postura arata cat este de sanatos corpul. Fiecare anomalie, la orice nivel, poate arata o tulburare organica.

I.G.