FOTO - Vezi aici rezultatele la Concursul de istorie “1 DECEMBRIE – ZIUA NATIONALA A ROMANIEI “, editia a VI-a

Fundatia „Maresal Alexandru Averescu” a organizat,  cu sprijinul Consiliului  Judetean Buzau, sambata, 29 noiembrie, editia a VI-a a concursului de istorie 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei. 44 de elevi din 9 institutii de invatamant preuniversitar din municipiile Buzau si Ramnicu Sarat si din orasul Patarlagele, au concurat pentru obtinerea celor sase premii acordate de organizatori.

Ca si la celelalte editii, gazda competiei a fost Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea traditiilor de lupta ale Armatei a 2-a, al carui muzeu a fost prezentat oaspetilor si care aminteste de o fila din glorioasa istorie a neamului romanesc. Cele doua probe, chestionarul si eseul, au avut ca bibliografie lucrarea profesorului Florin Constantiniu „O istorie sincera a poporului roman”. Juriul a fost compus din: locotenent-colonel doctor Florin Sperlea - redactor sef la Observatorul Militar, profesor doctor Manuel Stanescu – revista Historia si profesor doctorand Sorin Turturica - muzeograf la Muzeul National al Aviatiei Romane. La festivitatea de premiere a tuturor participantilor, care au primit  diplome, numarul 16 al revistei fundatiei - „Strajer in calea furtunilor”, carti de specialitate oferite de Fundatia  „General Stefan Gusa”, ultimul numar al Revistei Historia,  au participat: profesor doctor Doru Dumitrescu - inspector general la Ministerul Educatiei Nationale, profesor  Geta Burducea - inspector scolar general si profesor Mihaela Alexandru – inspector de specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau si general de brigada doctor Lucian Foca – presedintele Fundatiei „Maresal Alexandru Averescu”. In urma evaluarii lucrarilor, juriul a stabilit urmatoarea ierarhie:

PREMIUL I - 800 lei - Antonia STROE, profesor indrumator Elena NASTASOIU, Colegiul National „B.P. HASDEU”

PREMIUL II - 700 lei - Cristina-Gabriela ROSCA, profesor indrumator Elena NASTASOIU, Colegiul National „B.P. HASDEU”

PREMIUL III - 600 lei - Iuliana Mirela BITU, profesor indrumator CRISTESCU Angela, Liceul Teoretic „RADU VLADESCU” Patarlagele

MENTIUNE I - 300 lei - Diana MARINESCU, profesor indrumator Ana PREDA-TUDOR, Colegiul National „B.P. HASDEU”

MENTIUNE II - 200 lei - Stefania SERBANOIU, profesor indrumator Carmina MIRON, Colegiul National „B.P. HASDEU”

MENTIUNE III - 100 lei - Ioana RADU, profesor indrumator Corina BARBU, Colegiul Tehnic Buzau

Castigatorii au fost premiati, in cadrul ceremoniei desfasurate cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, la 1 Decembrie, pe platoul din fata Prefecturii. Prin organizarea acestui concurs, ajuns la a sasea editie, Fundatia „Maresal Alexandru Averescu” si-a propus sa mentina treaz interesul adolescentilor pentru cunoasterea istoriei nationale, a semnificatiei maretului act de la 1 Decembrie 1918 si sa dezvolte spiritul de competitie intre elevi.

I.G.