Familia Marghiloman a pierdut procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie referitor la retrocedarea Complexului “Vilei Albatros”. Vezi aici ce urmeaza!

Potrivit precizarilor oficiale ale mostenitorilor de drept ai familiei Marghiloman, procesul privind retrocedarea Vilei Albatros si a altor domenii aferente a fost pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (25 noiembrie a.c.) pe motiv ca “este prea tarziu de a face contestatie”, iar in zilele ce urmeaza, judecatorii vor emite si motivatia deciziei luate. Conform celor precizate de mostenitorii din Germania:

“nici macar nu s-a ajuns la miezul problemei adica achitarea integrala, dar ce sa mai vorbim despre dreptul de proprietate care nu are termen de prescriptie!”. Mostenitorii de drept ai domeniilor Marghiloman (Irina Vladuca Marghiloman) sunt hotarati sa mearga cu procesul mai departe la forurile europene pentru a-si recapata “ce este al lor si al stramosilor lor”. Reamintim ca tot Complexul Marghiloman fusese revendicat dupa aprobarea finantarii de reabilitare cu fonduri europene, dar deocamdata Vila Albatros si parcul din jur, care au apartinut familiei Marghiloman, raman in proprietatea municipalitatii buzoiene. In mod oficial, reprezentantii Administratiei Publice Locale Buzau au precizat ca in fostul conac, modernizat cu fonduri europene, “va functiona din primavara anului viitor Centrul Cultural al municipiului”. Irina Marghiloman a revendicat atat Vila Albatros, cat si un teren de 20 de hectare, invocand nulitatea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre inaintasii ei si statul roman.  De asemenea reamintim faptul ca, unica descendenta a lui Alexandru Marghiloman, s-a judecat cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National, cu Municipiul Buzau, prin primar, si cu statul roman, prin Ministerul Apararii Nationale si prin Ministerul Finantelor Publice, reprezentat de D.G.F.P., pe motiv ca “statul a intrat in proprietatea acestuia in baza unui act incheiat sub presiunea legionarilor. Mostenitoarea sustine ca actul de vanzare-cumparare a Conacului Marghiloman este lovit de nulitate absoluta pentru „lipsa consimtamantului lui Alexandru Pherekyde si al lui Mihail Butculescu Marghiloman”. Irina Vladuca Marghiloman sustine ca actul de vanzare-cumparare ar fi nul, chiar daca ar fi fost semnat de catre inaintasii sai, „din cauza vicierii consimtamantului vanzatorilor prin violenta, violenta cauzata de miscarea legionara din acea perioada”: „Prin amenintarea pe care o reprezenta, la nivel nu doar local, ci chiar national, Miscarea Legionara din acea perioada a insuflat vanzatorilor din prezenta cauza temerea rezonabila ca neconformarea cu cerintele membrilor miscarii, in sensul vanzarii imobilului, putea avea repercusiuni grave nu doar asupra onoarei si cinstei acestora, ci chiar si asupra integritatii fizice, conditii in care, acestia s-au vazut siliti sa vanda imobilul din Buzau, denumit Vila Albatros”, se arata in incheierea de sedinta. Vila Albatros a gazduit importante personalitati printre care regina Maria si regele Ferdinand. In 1938, dupa moartea Mariei Marghiloman, Vila Albatros a fost vanduta Ministerului Aerului si Marinei. Dupa 1945 a fost transformat in depozit, ateliere si locuinte pentru muncitori, sediu IAS, intrand intr-o avansata stare de degradare. Din 2008 a trecut de la Ministerul Culturii si Cultelor in administrarea Primariei Municipiului Buzau, care a reabilitat-o si intentioneaza sa o transforme intr-un centru cultural.

I.G.