Muzeul Judetean Buzau a permis ilegal functionarea unui laborator de restaurare la domiciliul unui angajat

In perioada in care imobilul Muzeului Judetean Buzau s-a aflat in reabilitare, fostul director al institutiei a permis, in mod discretionar, functionarea unui laborator de restaurat ceramica, la domiciliul unui angajat, aflat in localitatea Potoceni, comuna Maracineni. Lipsa de spatiu nu justifica functionarea unui astfel de laborator improvizat si ilegal, care putea pune in pericol securitatea obiectelor de patrimoniu.

La momentul de fata, noua echipa manageriala a constatat eroarea grava comisa si a procedat la suprimarea acelui laborator improvizat. Constatarea, pe care o putem face vizavi de modul in care a inteles fostul director sa asigure functionalitatea unui astfel de laborator, este aceea ca absenta regulilor stricte este expresia unui management deficitar. Un astfel de laborator nu poate functiona oriunde si oricum si acest fapt trebuia bine cunoscut si trebuia actionat in cunostinta de cauza. Un laborator trebuie sa detina o suprafata potrivit standardelor, sa fie bine alese raporturile de vecinatate, ca sa nu mai spunem ca un astfel de laborator necesita o minutioasa finisare a peretilor si a pardoselilor (ulei, var, gresie, linoleum, etc.) Nu putem decat sa ne indoim de faptul ca astfel de amenajari functionale au existat in laboratorul de improvizatie de la Potoceni si chiar daca ele ar fi existat, prin absurd, managerul institutiei nu avea dreptul sa ia decizia de a permite acest amplasament al unei institutii publice in casa unui particular, fie el si angajat al institutiei. Reamintim inca o data ca acest fapt evidentiaza practicile arbitrare si discretionare ale managerului unei institutii si, totodata, grave carente manageriale.

        Oare conducerea Consiliului Judetean Buzau a cunoscut acest aspect? A stiut ca, un timp indelungat, obiecte de patrimoniu au fost supuse riscului de a fi deteriorate in cazul unei situatii neprevazute? Cum oare si-a permis fostul director al institutiei sa sfideze regulile stabilite in ceea ce priveste  normele de conservare si de restaurare? De ce nu au luat pozitie angajatii de la MJB? Ar trebui sa se stie ca seful nu e Dumnezeu intr-o institutie. Singurul sef este legea, ca singura autoritate. Directorul nu e mai presus de lege, iar daca frica e mai puternica decat legea, atunci ne explicam de ce tacerea ramane o regula. Bine ca actuala echipa manageriala a procedat la interzicerea unui astfel de laborator la domiciliu. Pe fostul domn director il invitam la o cura de lectura, indicandu-i studiile domnului Aurel Moldoveanu privind conservarea preventiva a bunurilor culturale, cat si normele restaurarii, studii din care ar avea multe de invatat, in cazul in care a lipsit de la aceasta lectie.  Privitor insa la  practicile domniei sale, Consiliul Judetean Buzau, cat si Ministerul Culturii si Cultelor ar fi trebuit sa fie sesizate la vreme si sa procedeze in cauza la aplicarea unor masuri de ordin coercitiv.

Ce spune legea ?        

NORME din 20 februarie 2004 privind autorizarea laboratoarelor si a atelierelor de conservare si restaurare

Art. 6 -  In cazul schimbarii sediului laboratorului sau al atelierului, persoana juridica de drept public sau privat va prezenta urmatoarea documentatie:

a) cererea de eliberare a autorizatiei de functionare, întocmita conform modelului din anexa nr. 1; b)copia actului de detinere a spatiului; c)declaratia pe propria raspundere, intocmita conform anexei nr. 2, actualizata; d)autorizatia de functionare eliberata anterior, pentru a se mentiona pe aceasta noua adresa si pentru a se aplica stampila Ministerului Culturii si Cultelor.

Obs.: Solicitam fostului domn director sa faca proba veritatii, in cazul in care domnia sa a respectat intreaga procedura legala si nu a actionat in mod discretionar, in virtutea unei puteri de decizie gresit intelese!!!

Adrian Constantin