Un laborator care a functionat ilegal la Muzeul Judetean Buzau. Actualul manager in functie spune lucrurilor pe nume!!!

Actualul director a interzis functionarea unui laborator de restaurare, necoform normelor legale. In urma semnalului de alarma pe care News Buzau l-a tras vizavi de neregulile acumulate la Muzeul Judetean Buzau si la informatia potrivit careia fostul manager a permis functionarea unui laborator de restaurare ceramica, sfidand legalitatea, actualul manager al institutiei ne-a oferit lamuriri exacte si s-a delimitat,

 cum era si firesc, de o raspundere care nu-i apartine, dar pentru care, in virtutea functiei detinute actualmente, trebuie sa ofere un raspuns. Spusele actualului manager, Laurentiu Grigoras, vin inca o data sa confirme managementul neperformant al fostului director, oricat de ingrata ar fi situatia. In cele din urma, nu primeaza relatiile de colegialitate care ar reclama politicoase menajamente, ci imaginea unei institutii publice, care deserveste actul cultural si comunitatea locala. In acest sens, directorul Laurentiu Grigoras precizeaza: „Am considerat ca asemenea activitati, in speta cele de restaurare, trebuie sa se desfasoare intr-un spatiu adecvat, apartinand Muzeului Judetean Buzau si nu intr-o locatie exterioara institutiei noastre. Am initiat acest demers datorita dorintei, dar si responsabilitatii care imi revine, pentru a evita unele potentiale riscuri legate de siguranta materialelor arheologice. Am dorit, de asemenea, sa elimin eventualele interpretari legate de modaliteatea in care a fost solutionata acesta situatie de catre fostul director. Doresc sa fiu pe deplin responsabil de actiunile pe care le-am initiat  din momentul numirii mele la conducerea acestei institutii.”

„Nu vreau ca lucrurile sa ramana asa!!!”

„Nu vreau ca lucrurile sa ramana asa”, ne spune directorul MJB, Laurentiu Grigoras. „Trecutul nu este un stigmat care ne opreste sa privim spre viitor. As fi foarte bucuros sa am capacitatea si abilitatile necesare ca printr-un management performant sa putem tine agenda zilei cu activitatile noastre cultural-educative si mai putin cu activitati care tin de organizarea noastra interna. Mottoul caruia ii vom subsuma toata activitatea noastra este «Un contact nemijlocit raportat la comunitate, un muzeu prezent in viata comunitatii». Dorim  «sa rupem» traditia activitatilor trecute, activitati cu impact minor, si sa transformam aceasta institutie de cultura intr-un reper de civilizatie si de evidentiere a identitatii  buzoiene, o emblema care sa poata fi evocata cu apreciabil respect si consideratie de catre fiecare reprezentant al Cetatii. Avem o responsabilitate si o datorie enorma fata de contribuabilii platitori de impozite si fata de reprezentantii democratic alesi ai acestora, care au inteles, chiar in momente socio-economice dificile, sa aloce fonduri unor activitati culturale derulate de catre instiutia noastra, institutie care trebuie, este si va fi parte din ADN-ul nostru cultural al spatiului buzoian.” Cat despre stigmat, el ramane sa caracterizeze defunctul manageriat al institutiei si sa fie un anti-ghid de practici manageriale. Raspunderea pentru o serie de erori trecute ramane indubitabil, reclamand insistent cercetarea acestor erori de catre cei in drept, care ar trebui sa aplice si masuri coercitive. De ce? Pentru ca astfel de erori sa nu se mai petreaca. Pentru a arata ca legea nu este un apanaj al bunului plac, ci este legea insasi. Pentru ca avem nevoie de normalitate.

Adrian Constantin