LIVE - Astazi, 19.02.2019 va fi prezentata presei - copia bustului Avocatului Petre Stanescu, realizat de sculptorul Constantin Brancusi, furata din Cimitirul "Dumbrava" - Buzau

Bust Stanescu Brancusi BuzauAsa cum anuntam in EXCLUSIVITATE acum un an de zile (vezi LINK) a fost gasita Copia bustului Avocatului Stanescu, semnata de marele sculptor Constantin Brancusi, furata in urma cu multi ani. Ea va fi prezentata presei,a stazi, la Muzeul Judetean Buzau. Bustul facut din bronz masiv a fost gasit de oamenii legii in Bucuresti in 2018. Pentru readucerea ei a fost contactat istoricul buzoian Gheorghe PETCU. Copia autorizata a bustului lui Petre Stanescu a fost furata din Cimitirul Dumbrava din Buzau acum mai bine de 20 de ani.

Tot de acolo a disparut, in 2005, si copia semnata de marele artist a sculpturii “Rugaciune”. Statuia “Rugaciune” a fost executata de Brancusi in 1916, odata cu bustul lui Petre Stanescu. Ambele piese faceau parte dintr-un ansamblu funerar amplasat la mormantul avocatului. In 1914, Brancusi vine la Buzau , locuieste pe strada Pacii nr. 27 si instaleaza in Cimirul `Dumbrava` cele doua lucrari pe un soclu de piatra de Magura. Au fost preluate ulterior la Muzeul de Arta al Romaniei, in 1958 “Rugaciune` si in 1973 bustul `Petre Stanescu`prin vanzarea de catre mostenitori. In locul lor au fost instalate copii din bronz (mai mici cu 5 cm, dupa cum cer cutumele in domeniu). "La priére" ("Rugăciunea"), operă de cotitură a artei moderne universale, aparținând sculptorului Constantin Brâncuși a fost realizată din cauza unei tragedii de familie. Un tânăr avocat din Buzău , Petre Stănescu, se stinge din viață la numai 31 de ani. Soția sa neconsolată, Eliza Stănescu, s-a hotărât să ridice la mormântul său un monument funerar care să înfrunte timpurile. În anul 1905, aceasta l-a contactat la Paris pe tânărul, pe atunci, Constantin Brâncuși și i-a comandat un complex funerar pentru soțul său. "La priére" ("Rugăciunea"), operă de cotitură a artei modeme universale, a luat nastere asadar in urma unei tragedii. Pe 18 octombrie 1995 a dispărut bustul avocatului Stănescu. După aproape un secol de existență, "Complexul Brâncuși" din Cimitirul Dumbrava a încetat să mai existe. Două războaie mondiale și două revoluții n-au reușit ceea ce a izbândit un extrem de simplu scenariu infracțional, să reducă la tăcere "La priére", astrul artei moderne.

I.G.